Dat Antwerpen als wereldhavenstad een aanzienlijk aantal buitenlandse restaurants telt is geen wereldnieuws, integendeel. Het Argentijnse steakhouse ofte Bife Churrasco op de Keyserlei is wellicht een van de eerst Argentijnse restaurants dat in de Scheldestad opdook. De huidige uitbater weet niet precies wanneer het restaurant de deuren opende maar dit gebeurde alleszins in de vroegere 80-er jaren van vorige eeuw; waardoor het meteen een symbool is geworden in de Sinjorenstad.
De locatie op een steenworp van het Centraal Station, is perfect om de vele bezoekers te verwelkomen. Het interieur is erg sfeervol, verwacht geen moderne exploitatie maar wel een typisch Argentijnse aankleding. Een veelheid van decoraties, voor de hedendaagse fijnproever mogelijk net een tikkeltje overdadig, maar net dit aspect verwijst perfect naar de Argentijnse tradities. Bovenop dit alles hangen langsheen de muren talloze flessen wijn, meestal Malbec, flessen die je vanzelfsprekend ook kan degusteren. Malbecwijnen zijn en blijven een uitgesproken paradepaardje van de Argentijnse wijnbouw. Om het Latijns-Amerikaans karakter volop te ondersteunen krijg je ook een leuke muzikale ondersteuning met hits en vooral traditionele muziek. De tango is dan ook nooit ver weg. Even typisch is de aanwezigheid van een televisie waarbij je, hoe kan het ook anders, permanent voetbal uit het Zuid-Amerikaans continet krijgt aangeboden. Niet alleen Argentinië maar ook Peru, Chili, Colombia en Brazilië zijn immers voetbalgek.
De halfopen keuken vooraan in het restaurant; waardoor ook de bediening op het terras vlot kan verlopen, staat onder leiding van Corginbar Balcazar. Deze Colombiaanse chef kreeg zijn opleiding in de hotelschool van La Paz. Eens afgestudeerd, trok hij naar buurland Argentinië om zich ook de vele bereidingen van het beroemde Argentijnse vlees eigen te maken. Vanuit Buenos Aires en het meer zuidelijk gelegen Mar del Plata, trok hij naar Spanje waar hij een aantal jaren werkzaam was. Een overstap naar België, volgens Zuid-Amerikaanse normen een uitje bij de buren, leek erg logisch. Ondertussen is Corginbar al wel een tiental jaar actief in het Antwerpse Bife Churrasco.
Grasduinen dan maar in de kaart. Een leuk aantal Argentijnse specialiteiten maar ook andere Zuid-Amerikaanse suggesties zijn voorradig. Terwijl ook de vegetariërs aan hun trekken komen. Wij opteerden bij onze proeverij voor een creatie van calamars en een Argentijnse steak. We kregen onmiddellijk een mandje brood en een 4-tal sausjes aangeboden die zowel bij het voorgerecht als het hoofdgerecht een extra pittig tintje moesten toevoegen. Een romige en smeuïge introductie verwees naar het levendige en tegelijk relatief rustige leven in Buenos Aires, een sausje met lookhints past uitstekend bij de altijd bruisende badstad Mar del Plata, sausje dat een pittigheid en afkoeling brengt wanneer dit nodig is. De hartige groentecreaties bracht ons in het wijngebied van Mendoza in het Andesgebergte terwijl de extra pittige creatie ons op weg zette naar Puerto Santa Clara in het zuidelijke deel van Argentinië en de kans bood om weg te dromen bij het uitmuntende cattle, sfeervolle barbecues en een aanlokkelijk cowboy-avontuur.
Onze calamars waren lekker krokant, mooi fris gehouden met een partje citroen. Knapperig en heerlijk. De steak, alle vlees wordt volgens de chef rechtstreeks vanuit Argentinië ingevoerd, was mooi gegrild, mooi rosé binnenin met knapperig korstje, maar bleef uitzonderlijk mals. Als extra garnituur goudgele en krokante frietjes, een mooie Belgische Zuid-Amerikaanse combinatie en een mooi lenteslaatje met tomaat, komkommer, ijsbergsla en ui-ringen. Een perfecte creatie die in de huiswijn, vanzelfsprekend een Malbec, een ideale partner en compagnon weervond.
Globaal een uitgebreide en mooie lunch, pittig en smaakvol met ruim smaakassortiment en aanlokkelijke Zuid-Amerikaanse toetsen voor een meer dan betaalbare prijs.
Bife Churrasco – Argentinian steakhouse, De Keyserlei 47 – 2000 Antwerpen – tel 03-2319216 – alle dagen geopend van 12 tot 23 uur – www.bifechurrasco-antwerpen.be