Als een spreekwoordelijke rots in de Schelde-branding trotseert dit pittoreske pand al bijna 120 jaar lang het reilen en zeilen aan de noordkant van Antwerpen-Stad. Die gezegende leeftijd gaf Bacchus dan ook lange tijd de welverdiende titel van oudste café op ‘t Eilandje.
Het MAS heeft ongetwijfeld de aantrekkingskracht van dit Antwerps kwartier aangewakkerd en er eveneens voor gezorgd dat vele horecazaken nieuw leven ingeblazen kregen. Concurreren met sterrenzaak ’t Zilte is zeer moeilijk en nauwelijks haalbaar maar de modale horecabezoekers verwacht geen sterrencultuur maar wel een kwalitatieve herkenbaarheid op basis van verse ingrediënten en daar waar mogelijk zelfs het gebruik van lokale producten. Op dit vlak werden forse inspanningen geleverd waardoor de buurt van ’t Eilandje een leuk om ontdekken kwartier is geworden.
Bistro-restaurant Bacchus geldt als een van de typische voorbeelden van deze vernieuwde, hedendaagse eetcultuur. Sinds de overname door chef-kok Michiel Daeseleire in 2020 werd de transitie van bruine kroeg naar restaurant-brasserie prompt ingezet – maar niet zonder eerbetoon aan de rijke (overwegend maritieme) voorgeschiedenis van de quartier. Wie de deur binnenstapt, wordt meteen onthaald door vintage gezelligheid, sympathieke Franse chansons, en – uiteraard – door een mooi samengesteld, culinair geurenpalet.
Michiel zorgde er bij deze transitie alleszins voor dat de ziel en de geest van Bacchus gewaard bleef, wat het interieur en de sfeer bijzonder aangenaam en sfeervol maakt. De oude vloer bleef behouden en ruikt naar een leuke bruine kroeg, ook de tafeltjes en muurdecoraties ademen een parallel gevoel. De tafeltjes getooid met leuk gesteven witte tafellakens en dito servetten geven het geheel een flinke kwalitatieve boost, standing, comfort en gezelligheid.
Je zou denken dat de eerder eenvoudige kaart afbreuk doet aan het globale culinaire aspect. Niets is echter minder waar.!
Wij opteerden bij onze proeverij als voorgerecht voor een creatie van asperges met zalm en als hoofdgerecht voor een steak tartaar begeleid door een wijntje van vooralig rallypiloot Vermeersch.
Het leuke creatieve voorgerecht oogde alleszins uitnodigend. Drie op het eerste zicht ‘te’ dikke asperges werden vergezeld van fijne sneetjes zalm met extra garnituur. De asperges waren mooi beetgaar en heerlijk van smaak met behoud van hun typisch subtiele zure smaakhints. ’n Voorgerecht dat alvast de smaakpapillen bekoorde en hunkerend deed uitkijken naar wat volgen ging.
Chef Michiel opteert voor een eigen creatie van de steak tartaar. De traditionele uitjes, augurken en karpertjes worden vervangen door een lekkere en mooi knapperige spitskoolsalade met toefjes mayonaise. Het gemalen vlees is extra mals, mooi sappig, boordevol smaak. Hierbij hoort een kommetje goudgele en krokante frietjes en een huisgemaakte smeuïge mayonaise. Globaal een erg royale portie die de fijnproever zeer zeker verrast. Ook hier scoort Bacchus meer dan behoorlijk.
Wie zijn of haar voeten onder één van de tafels komt schuiven, mag zich verwachten aan oerdegelijke, verfijnde gerechten uit een typisch Frans-Belgisch keuken met wisselende, seizoensgebonden suggesties.
Bacchus – Bistro-restaurant – Napoleonstraat 128 – 2000 Antwerpen – tel 03-3458655. Openingsuren: maandag tot vrijdaq 11.00-14.30 en 17.30 tot 21 uur; zaterdag en zondag: lunch enkel op reservatie, open van 17.30 tot 21.30.
Bacchus biedt ook foodtruck en catering en eveneens studio’s, appartement en kamers
Culinaire commentaren:
Tasted4you: Sfeervol en gezellig interieur in een pittoresk pand. Dagverse ingrediënten met accenten van Frans- Belgische gastronomie. Zeer royale porties, Meer dan het ontdekken waard op slechts enkele passen van het MAS.