Bistro Tribunal – Leuven

Deze eetgelegenheid in hartje Leuven in de figuurlijke schaduw van de Sint Pieterskerk verwijst naar de precieze locatie nl net tegenover het Leuvense gerechtshof, in de volksmond ‘het tribunaal”. Als ondertitel krijg je ‘Chez Yf’ waarmee meteen verwezen wordt naar uitbater Yf Geyens.

Een sfeervol decor en attente verwelkoming zorgt ervoor dat je je er direct thuisvoelt. Zo waar, een bistro uit de 1000 zou je denken, maar niets is minder waar. Bistro Tribunal legt de lat erg hoog en verwent vleesliefhebbers op bijzondere wijze wat niet wegneemt dat ook visbereidingen op de kaart worden weergevonden.

Toch gaat de meeste aandacht naar de vleesbereidingen. De bekende Leuvense slagerij Rondou is de huisleverancier van talloze delicatessen, weinig verwonderlijk dat de naambekendheid van deze Bistro dan ook alles aan het vlees heeft te danken. Wanneer je voor vlees kiest, krijg je assistentie van een vleessommelier die de kwaliteiten en kenmerken van Bavette, Côte à l’os, Entrecôte, Filet pur, Ribeye en andere vol passie toelicht. Om je keuze nog een tikkeltje ingewikkelder te maken serveert Bistro Tribunal meerdere runderrassen, o.m. Angus, Aubrac, Belgisch wit-blauw, Blonde d’Aquitaine, Charoalas, Chianina, Frygaard, Galloway, Hereford, Holstein, Limouisn, Ribia Gallega, Salers, Scottona, Simmentaler, Ternera en Wagyu maken gewoonweg deel uit van het aangeboden assortiment.

De koelvitrine puilt uit van keuzemogelijkheden, eens de keuze en de hoeveelheid bekend zijn, kan je rustig de bereiding afwachten. Elke bereiding wordt trouwens aangevuld met sla, handgesneden frietjes en saus naar keuze. Voor de echte vleesfanaat heeft Bisto Tribunal trouwens ook een Royal Tribunal in petto, een selectie van 4 soorten vlees, goed voor een portie van zowat 400 gr per persoon. Smullen is hier dan ook de boodschap.

Wij opteerden bij onze proeverij voor een rundscarpaccio van Wagyu als voorgerecht en een handgesneden steak tartaar Bavette als hoofdgerecht. Deze suggestie werd ons indertijd door een sterrenchef ingegeven. Een bereiding van steak tartaar, al dan niet handgesneden, is aldus deze chef de ideale kennismaking met elk nieuw restaurant dat je ontdekt. Het biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om de rijkdom van de keuken te ontdekken, de suggestieve extraatjes vormen een perfecte leidraad maar ook de zorg voor soms zelfs eenvoudigere gerechten komt optimaal tot uiting. Een tip die in het verleden meer dan eens pure werkelijkheid bleek.

Onze rundscarpaccio van Wagyu bleek een absolute voltreffer, zeer fijne maar overheerlijke sneetjes vlees van prima kwaliteit, subtiel en smaakvol met selectief garnituur van radicchio, karpertjes, snippers parmezaan, mooie olijfolie en nootjes. Kortom leuk pittig en bijzonder aangenaam voor de smaakpapillen. Gewoonweg en simpelweg succulent.

Ook de handgesneden steak tartaar Bavette oogde leuk. Mede door het rijke bijgaand garnituur, o.m. augurken, uitjes, slaatje en geheimzinnig flesje maar erg lekkere mayonaise. Het fijn gesneden vlees was lekker maar naar ons gevoel een tikkeltje te droog. Minder goed verging het de handgesneden frietjes, verre van goudgeel en zeker niet krokant, jammer want hierdoor werd het ganse gerecht gedegradeerd.

Als compagnon bij het voorgerecht kozen we voor een Italiaanse Montalcino, stevige kleur en perfect van smaak, ook de Malbec die we bij het hoofdgerecht selecteerde werd een aangename verrassing. Dieprode, licht purperen kleur,  mooie evenwichtige tannines en perfecte afdronk zorgden voor een volwaardige afronding van het hoofdgerecht.

Globaal een leuke lunch die een perfecte aanzet vormt om de koelvitrine van Bistro Tibunal en het ruime vleesassortiment te ontdekken. De Royal Tribunal lijkt ons hiervoor de perfecte opportuniteit.

Bistro Tribunal – Vaartstraat  9 – 3000 Leuven – tel 016/ 89 66 65 – www.bistrotribunal.be – Gesloten op zaterdag, zondag en maandagmiddag

Culinaire commentaren:

Tasted4you: Leuke en sfeervolle bistro met attentievol onthaal. Serveert mooie creaties boordevol smaakdiversiteit. Unieke koelvitrine met uitnodigend assortiment vleesvariaties, heeft figuurlijk een vleessommelier in dienst. Mooi assortiment wijnen per glas.

Michelin: €€€ · Specialiteiten met vlees, Klassieke keuken

Een vleessommelier die met zijn kar aan tafel komt, gevuld met geweldige vleesrassen, zegt u dat iets? In deze traditionele bistro worden het beste vlees van de bekende slagerij Rondou, maar ook vis in de picture gezet. De koelvitrine en het homarium springen meteen in het oog. Verwacht geen gekunstelde bereidingen, maar een pure productkeuken: precieze cuissons, vers getikte sauzen en frieten à volonté. De interessante wijnkaart (mooie bordeauxwijnen!) is zacht geprijsd

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *