Koffie staat centraal in VN-hoofdkwartier
Vooraanstaande experts uit de sector bespreken in New York hoe de toekomst van koffie beschermd kan worden. Oproep aan de internationale financiële gemeenschap om te investeren in de overgang naar regeneratieve landbouw door middel van publiek-private partnerschappen. Andrea Illy: we hebben nu het bewijs dat dit model werkt, het is essentieel om het te implementeren.
De situatie van koffieproducerende landen over de hele wereld verschilt, maar twee gemeenschappelijke factoren doemen op over de toekomst van de koffieproductie: sociale ontwikkeling en de noodzaak om zich aan te passen aan de klimaatverandering.
Hoe kan de toekomst van koffie vandaag worden beschermd in het licht van dit scenario? Dit was het onderwerp van de rondetafel die illycaffè organiseerde op het hoofdkantoor van de VN in New York ter gelegenheid van de Ernesto Illy International Coffee Award 2023, gemodereerd door Vanessa Facenda, hoofdredacteur van het tijdschrift Tea & Coffee, en die werd bijgewoond door enkele van ‘s werelds meest vooraanstaande experts in de sector: Vanusia Nogueira, Executive Director, International Coffee Organization, Andrea Illy, voorzitter van illycaffè en medevoorzitter van Regenerative Society Foundation, Jeffrey Sachs, econoom en medevoorzitter Regenerative Society Foundation, Oscar Schaps, voorzitter van de Latijns-Amerikaanse divisie van Trading StoneX Financial Inc. en grondstoffenhandelaar, en Glaucio De Castro, voorzitter van Federação dos Cafeicultores do Cerrado Mineiro.
De koffieproductie is van oudsher een steunpilaar van de landbouw voor miljoenen mensen die in tropische berggebieden wonen: ongeveer 12,5 miljoen boerderijen, gerund door kleine boeren, werken op een paar hectare land. Vijfennegentig procent hiervan is niet groter dan vijf hectare en 84% heeft een oppervlakte van minder dan twee hectare. Koffieproducenten hebben vaak weinig alternatieven voor het verbouwen van dit product, wat een aanzienlijke afhankelijkheid creëert voor de export van veel landen. De afgelopen twee decennia hebben de lage en volatiele koffieprijzen echter een zorgwekkende impact gehad op boerengemeenschappen. Volgens de Coffee Barometer is dit vooral relevant voor producenten in landen die 15% bijdragen aan de wereldwijde volumes, zoals die in Afrika en Centraal-Amerika. De opmerkelijke verbeteringen die de koffieteelt de afgelopen decennia heeft bereikt door het proces van ‘de-commoditisering’ – verbeteringen die nog een lange weg te gaan hebben voordat economische, sociale en ecologische duurzaamheid zijn bereikt – dreigen nu teniet te worden gedaan door de klimaatverandering.
De richting die uit de rondetafelconferentie naar voren kwam, wijst in de richting van regeneratieve landbouw, die bewezen heeft veerkrachtiger te zijn en zowel milieu- als gezondheidsvoordelen op te leveren, hoewel er de komende tien jaar investeringen in de orde van grootte van USD 10 miljard nodig zijn. Aangezien de producerende landen niet over voldoende economisch-financiële capaciteit beschikken, is het noodzakelijk om publiek-private partnerschappen te activeren die internationale fondsen voor de toeleveringsketen kunnen mobiliseren. Dit is een grote uitdaging, waar de belangrijkste gouvernementele, intergouvernementele, niet-gouvernementele en particuliere belanghebbenden al enkele jaren bij betrokken zijn.
“Voor een toekomst in koffie moeten we nadenken over de planeet en de mensen die daarbij betrokken zijn. – zegt Vanusia Nogueira, uitvoerend directeur van ICO. “Het maakt deel uit van onze verantwoordelijkheid als leiders van deze sector om alternatieven te zoeken om de producenten en hun gezinnen een goed leven te bieden en ook om voor onze planeet te zorgen. Het is duidelijk dat de uitdagingen groot genoeg zijn om niet individueel aan te pakken, maar in een collectieve en pre-competitieve inspanning. Ik geloof dat we samen impactvolle oplossingen kunnen vinden”.
“Mijn ochtendkoffie zal nooit in Central Park worden verbouwd, maar wel in Kenia, Rwanda, Oeganda, Ethiopië, Guatemala, Colombia, Vietnam en elders. Een goed beheerd ontwikkelingsland met toegang tot grote markten en internationale financiering kan heel snel groeien”, zegt econoom Jeffrey Sachs. “Echte economische ontwikkeling is gericht op het transformeren van onze samenleving door het creëren van een duurzame toename in welzijn door middel van investeringen in menselijk kapitaal, fysieke infrastructuur en ondernemerschap, dit alles met aandacht voor het behoud van natuurlijk kapitaal waarvan onze economie en ons voortbestaan afhankelijk zijn. Na tientallen jaren van ernstige, door de mens veroorzaakte achteruitgang van het milieu moeten we onze economieën omvormen volgens de kernprincipes van duurzame ontwikkeling en het herstel van natuurlijk kapitaal. Het meest fundamentele principe is handelen voor het algemeen belang. Dit betekent dat we moeten uitgaan van samenwerking binnen onze gemeenschappen, onze naties en wereldwijd”.
“Er zijn twee dingen nodig voor aanpassing aan klimaatverandering: verbeterde landbouwpraktijken en de vernieuwing van plantages met meer resistente variëteiten. Regeneratieve landbouw lijkt een antwoord te bieden op de eerste behoefte, en ik hoop dat dit een model wordt voor de hele caffeicultuur. Wat de vernieuwing betreft, moeten we het tempo aanzienlijk opvoeren,” zegt Andrea Illy. Dit alles vereist investeringen in de toeleveringsketen die niet langer uitgesteld kunnen worden.