Brussels airlines stijgt op met nieuwe sterrenchef: Arabelle Meirlaen

Vanaf januari krijgen reizigers in Business Class op langeafstandsvluchten bij Brussels Airlines een nieuw gastronomisch aanbod. Het menu is met zorg samengesteld door Michelin-sterrenchef Arabelle Meirlaen, van het gelijknamige restaurant in Marchin. Ze wordt de vijftiende sterrenchef in de reeks top chefs waar Brussels Airlines mee samenwerkt om passagiers de ultieme vlucht te bezorgen. Het concept ontstond in 2013. De sterrenchef uit de provincie Luik volgt Michaël Vrijmoed op.

Arabelle Meirlaen begint haar culinaire carrière in januari 1999 op de Grote Markt in Hoei in het kleine restaurant “Li Cwerneu”. In september 2013 verhuist ze het restaurant, samen met haar partner Pierre Thirifays, naar hun huis in Marchin in de provincie Luik, waar zich ook de moestuin bevindt.

Chef Meirlaen is de eerste vrouw die werd uitgeroepen tot ‘Chef van het Jaar’ in 2014 door Gault&Millau. Haar keuken is verfijnd, fris en vrouwelijk, en de weelderige gerechten worden gecreëerd met de seizoenen in gedachten.

“Brussels Airlines is een trotse vliegende ambassadeur voor België, en tonen wat het beste is dat ons land te bieden heeft. Aan boord laten we passagiers kennismaken met de Belgische smaken dankzij zorgvuldig bereide gerechten. We zijn heel blij met de samenwerking met sterrenchef Arabelle Meirlaen, haar creativiteit en intuïtieve aanpak zetten de schoonheid van groenten en kruiden in de kijker. Vanaf januari zullen haar seizoensgebonden menu’s telkens drie maanden in rotatie blijven. Passagiers zullen ook kunnen genieten van een selectie lokale bieren, zoals ‘Arabelle’, het bier gebrouwen door onze Star Chef zelf.” – Philip Mortier, Inflight Product Manager, Brussels Airlines

Het beste van België naar de wereld brengen

Arabelle Meirlaen is een sterrenchef en heeft de eer om de langstzittende vrouwelijke chef-kok met Michelin-sterren in België te zijn. Naast haar ene ster heeft ze ook de Michelin Green Star verdiend, een erkenning voor chef-koks die duurzaamheid nastreven onder meer door te werken met respect voor biodiversiteit en zich in te zetten tegen voedselverspilling.

“Alles vertrekt bij gezond en voedzaam eten. De tuin is mijn eindeloze bron van inspiratie, waar de natuur niets minder dan pure schoonheid schept. Voor mij is koken een spiegel voor het leven: kleurrijk, gelaagd, smaakvol en doorspekt met liefde en emoties. Het is mijn diepste wens dat ook iedere passagier bij Brussels Airlines dat voelt. Star Chef zijn voor Brussels Airlines is een eer en een droom die uitkomt. Ik ben blij om mijn passie te kunnen delen met mensen die rond de wereld reizen.” – Arabelle Meirlaen

De Star Chefs van Brussels Airlines

Tien jaar geleden begon Brussels Airlines met een Gourmet Menu van sterrenchef Geert Van Hecke, en ondertussen is samenwerken met sterrenchefs een traditie geworden op langeafstandsvluchten. Elke keer wordt een Belgische chef gevraagd om een driegangenmenu te ontwerpen, met typische Belgische smaken als vertrekpunt. Net zoals in de vorige jaren zijn ook dit keer Belgische en internationale wijnen zorgvuldig uitgekozen onder leiding van Jan De Clercq, Master of Wine. Er is ook een selectie aan lokale Belgische bieren, samengesteld door biersommelier Sofie Vanrafelgem.

Arabelle Meirlaen ontwerpt de menu’s vanaf volgende maand. Haar eerste menukaart omvat als voorgerecht : Krab remoulade, koolrabi, appel, peer, pesto van rucola, wasabi parels en lavasolie ofwel Ballotine van gevogelte, aardpeer, geroosterde zaden, zeewier en walnootolie vinaigrette. De hoofdgerechten omvatten Gebakken tarbot, gele linzen, groene asperge, courgette en gekonfijte zoete aardappel, Parelhoenfilet, oesterzwam, aardappelpuree en gele wijnsaus of Stoofpotje van rode bonen en sojagehakt, wilde rijst. De keuze van de kaasschotel omvat Le Blanc de Soumagne – Ferme du Chemin Châtaigne, Soumagne : zachte koekaas met eetbare korst en smaakvol; Charlatan Rouge – Kaasboerderij De Moerenaar, Veurne: halfharde koekaas, niet-eetbare korst en pittig ofwel Kazen geselecteerd en gerijpt door Frederic Van Tricht, kaasexpert en affineur. Als dessert suggereert Arabel een Vijgencrémeux : bergamot, pure chocolade en tonkacrème of een Assortiment fruit.

Als deze vlucht volgens het schema langer duurt dan 7 uur, serveert Brussels airlines tevens een lichte maaltijd: Geitenkaas, geroosterde groene appel, gedroogde vijg, walnoten – Chocolade roomijs

Reizigers die meer tijd nodig hebben om te werken, te ontspannen of te slapen kunnen opteren voor de optie “express maaltijd”. Deze koude maaltijd bevat een voorgerecht naar keuze, een kleine salade en een selectie van kazen.

Illustraties brussels airlines

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *