Champagne Vaucelle: maison Thomas Cheurlin

De oogst van 2025 is schitterend, net als het nieuwe premiummerk van Maison Thomas CHEURLIN. Champagne Vaucelle bestaat uit zes champagnes, geschikt voor alle soorten smaakpapillen en gelegenheden, zowel klassieke champagnes als cuvées met elk hun eigen persoonlijkheid (rijping onder hout, zeldzame druivensoort, langere rijping op latten, millésimé…).

De naam “Vaucelle” is speciaal gekozen om het erfgoed van de familie CHEURLIN, de persoonlijkheid van Thomas CHEURLIN en zijn filosofie te vertegenwoordigen. “De druiven komen uitsluitend uit de eigen wijngaard en percelen, omdat wij zelf oogsten en verwerken”.

2025 was een uitzonderlijk jaar, met twee hittegolven die ziektes hebben tegengehouden, geen vorst, voldoende water en veel zon. Op basis van de voorspellingen en de bloei zou de oogst op 27 augustus beginnen. Uiteindelijk begon deze, net als bij de meeste wijnbouwers in de Champagne, al op 19 augustus, omdat de druiven rijp en gezond waren, met een mooie zuurgraad. De oogst eindigde zoals gewoonlijk na acht dagen. Thomas Cheurlin is erg tevreden over de kwaliteit en wacht op de bevestigende proeverijen in december of januari.

De twee persen van 8000 en 4000 kg maken het mogelijk om niet alleen het volume te verwerken, maar ook om percelen per druivensoort te vinifiëren en zo de beste te selecteren voor het merk Vaucelle.

Pinot noir – Chardonnay

Een champagnehuis dat al 10 generaties lang van vader op zoon wordt doorgegeven: de champagnes worden gemaakt volgens de trouwste traditie van het huis CHEURLIN. Hun elegantie, fijne bubbels en nauwgezette vinificatie worden onbetwist erkend. Het belangrijkste uitgangspunt is altijd om authentieke champagnes te produceren, waarbij de rijkdom van het terroir van de Côte des Bar centraal staat. Met een productie op menselijke schaal willen we een evenwicht bewaren tussen traditie en innovatie, waarbij we het familie-erfgoed in ere houden en tegelijkertijd voldoen aan de moderne eisen van champagneliefhebbers. Elke fles belichaamt bijna 350 jaar geschiedenis, passie en uitmuntendheid.

Het familiebedrijf Maison Thomas CHEURLIN, dat zijn wortels diep in de wijnbouwgeschiedenis van de regio heeft, staat bekend om zijn verfijnde cuvées en zijn inzet voor het behoud van een uitzonderlijk wijnbouwkundig erfgoed, waarbij eeuwenoude kennis en moderniteit worden gecombineerd.

Het vertegenwoordigt eeuwen van traditie en vakmanschap die van generatie op generatie zijn doorgegeven: de familie CHEURLIN vestigde zich aan het einde van de 7e eeuw in Celles-sur-Ource, een dorp in de Côte des Bar, en legde zich toe op de wijnbouw. In die tijd werkten de wijnbouwers voornamelijk voor grotere huizen of leverden ze stille wijn. Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde de familie CHEURLIN op natuurlijke wijze naar de productie van champagne met de komst van de champagnemethode.

Vandaag de dag is het huis nog steeds een onafhankelijk familiebedrijf, dat wordt geleid door de nakomelingen van de familie, waaronder Thomas CHEURLIN. Het onderscheidt zich door zijn inzet voor milieuvriendelijke praktijken en duurzame wijnbouw. De champagnes van VAUCELLE worden voornamelijk gemaakt van de traditionele druivensoorten uit de Champagne: Pinot Noir en Chardonnay, maar ook een deel Blanc Vrai (Pinot Blanc), een van de zeldzame druivensoorten. Ze profiteren van een uitzonderlijk terroir, waar de Kimmeridgiaanse bodem uit het Jura-tijdperk en het continentale klimaat de optimale rijping van de druiven bevorderen, waardoor de champagnes een onvergelijkbare complexiteit en finesse krijgen.

“Omdat ik begaan ben met het erfgoed van het huis door de generaties heen, blijft het mijn doel om champagnes te creëren die aansluiten bij mijn imago en mijn filosofie, met een eenvoudig motto: authentieke champagnes maken, die dicht bij mijn aard en onze terroirs staan. Daarom wilde ik een merk creëren waar ik dat kon doen met behoud van de familietradities, en dat is precies wat Champagne Vaucelle biedt.” – Thomas CHEURLIN

Dit nieuwe assortiment is voor iedereen toegankelijk en zal verkrijgbaar zijn bij wijnhandelaren, in restaurants en voor de export.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *