Tussen geschiedenis, natuur en economische activiteiten… Vlakbij de Aureliaweg, ooit de hoofdroute die Rome met Spanje verbond… Een kruispunt dat blootstond aan invasies, conflicten en invloeden, maar ook gunstig was voor de handel… Een erfenis van de handel drijvende Grieken, de Romeinen die het land beheerden en de Gallische boeren.
Op de top van het domein verheft het Oppidum zich 170 meter boven het kasteel. In de 4e eeuw voor Christus was Calissanne een bolwerk – bewoond door een Kelto-Ligurische bevolking – bekend als het “Oppidum de Constantine”, dat nog steeds het hele landgoed domineert. De noordelijke muur, bewerkt door de Romeinen in de 1e eeuw na Christus, vormt een prachtige muur die vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar is. Het is ahw. een heiligdom gewijd aan chtonische godheden en wordt genoemd als een van de belangrijkste plaatsen onder de oude heilige plaatsen.
In de voetsporen van de Romeinen…Amforen, villa’s, olielampen…
Al in deze periode, toen de Romeinen noordwaarts trokken door de Rhônevallei, werd het landgoed beplant met wijnstokken en olijfbomen. Calissanne heeft veel sporen van deze Gallo-Romeinse periode, waaronder een 1e-eeuwse amfoor – ontdekt in 1990 tijdens het ploegen door de wijngaarden – evenals de overblijfselen van verschillende villa’s verspreid rond de voet van het Oppidum.
Bakermat van een levende geschiedenis : In de 11e en 12e eeuw behoorde het landgoed toe aan de Hospitaalridders van Sint Jan van Jeruzalem (de toekomstige Orde van Malta). In die tijd was het bekend dat de kapel Notre-Dame de Calissanne relikwieën van de gewaden van de Maagd bevatte. In de 17e eeuw liet een parlementslid van het Hof van Aix-en-Provence – M. de Leydet – er het huidige kasteel bouwen.
Uiteindelijk werd het landgoed in de 19e eeuw gekocht door Charles Auguste Verminck, van Vlaamse afkomst, die zeep- en oliefabrieken bezat. Hij gaf het landgoed een grote impuls en creëerde verschillende boerderijen op het landgoed zelf: Sainte Modeste, Font de Leu, Ferme Neuve, Jas de Bayle en Moulin de la Durançole – allemaal gebouwen die nog steeds getuigen van de intense landbouwactiviteiten in die periode. Wat het kasteel zelf betreft, getuigen de immense gewelfde stallen, de duiventillen met geglazuurde tegels, de kapel en de majestueuze paardenfontein van het belang van het landgoed.
Na de pracht en praal van het Verminck-tijdperk liet Château Calissanne in de 20e eeuw geleidelijk de teelt van amandelen, asperges en kersen achter zich en legde het zich voornamelijk toe op wijngaarden en olijfboomgaarden.
Château Calisanne
AOP – Coteaux-d’Aix-en-Provence – 2023 – rosé – 13% alc vol
In het hart van het landgoed van 1200 hectare worden de 110 hectare wijnstokken in AOP Coteaux d(Aix-en-Provence en de 60 hectare olijfbomen verbouwd. Een prachtig en groot landbouw gebied aan één stuk, volledig op het zuiden gericht. Bij Chateau Calisanne zijn onze wijngaarden, wijnen, boomgaarden en olijfolie milieuvriendelijk (HVE niveau 3 certificering).
Assemblage: Grenache 50%, Syrah 40%, Mourvèdre 10%
Vinificatie: afkoeling van de oogst om de persing onder inert gas te verbeteren, stalling van het sap gedurende 3 weken tussen 0 en 5° C om de aroma’s vrij te maken, vervolgens vinificatie bij gecontroleerde temperatuur 16 tot 18° C
In het glas : lichte kleur van grapefruit vruchtvlees
Krachtige neus met aroma’s van citrusvruchten (kumquat) en rood fruit