Een indrukwekkende toegangspoort aan de Van Wesenbekestraat aan het Koningin Astridplein- Centraal Station in Antwerpen, geeft toegang tot de Chinese wijk van de stad. Hier vindt men tal van Aziatische en exotische restaurants en winkels en hebben jaarlijks de Chinese nieuwjaarsvieringen plaats.
Een keuze maken uit de vele restaurants is eerder moeilijk en gebeurt meestal op basis van uitstraling en netheid. Wij kwamen uiteindelijk in restaurant China Star, bvba Long Shun terecht gezien het restaurant dat we hadden voorgeselecteerd met verlof bleek Een gelukkig toeval zo bleek achteraf.
Een mooi versierde restaurantruimte vanzelfsprekend met typisch Chinese decoraties, verwelkomt de bezoekers die aan een van de vele tafeltjes kunnen plaatsnemen. Hier geen luxe garnering maar rode onderlakens getooid met wit papieren tafellopers.
De kaart is overvloedig, creaties uit meerder Chinese regio’s met een ruime keuze dim sum en een aantal menusuggesties, suggesties voor meerdere personen maar ook suggesties voor singles. Opties die een kennismaking met de Chinese keuken moeten vergemakkelijken, het overvloedige aanbod maakt de keuze echter nog ingewikkelder en complexer. Het personeel poogt daar waar mogelijk een helpende hand te reiken al is dit niet altijd even makkelijk.
Onze keuze viel op Menu B, 31.5€ per persoon, bestaande uit een maissoep, gemengde dim sum, een keuze uit 3 hoofdgerechten: garnalen met Chinese groenten, kalfskoteletten met zwarte pepersaus en geroorsterde eend met ananas en zoetzure saus, onze keuze. Je kan eveneens kiezen uit witte rijst, gebakken rijst of bami, terwijl je afsluit met koffie of thee. Tegelijk wordt je gevraagd of je met de traditionele Chinese stokjes wil eten of kiest voor mes en vork.
 De bloedhete maissoep was getooid met enkele stukjes krab die een extra smaaktoets meebrachten. De gemengde dim sum, vier uiteenlopende bereidingen kregen enkele slasnippers en zoet sausje mee Een aantrekkelijke bereiding die een mooi beeld vormt van de diverse creaties en het ruime aanbod, variërend van regio tot regio waarbij de lokale producten het hoofdbestanddeel van de creatie vormen.
De bloedhete maissoep was getooid met enkele stukjes krab die een extra smaaktoets meebrachten. De gemengde dim sum, vier uiteenlopende bereidingen kregen enkele slasnippers en zoet sausje mee Een aantrekkelijke bereiding die een mooi beeld vormt van de diverse creaties en het ruime aanbod, variërend van regio tot regio waarbij de lokale producten het hoofdbestanddeel van de creatie vormen.
De geroosterde eend, een overgrote leukogende portie, werd in tegenstelling met het menu niet met ananas maar met sinaasappel getooid. Het smaakresultaat was even zoeterig en lekker. De gebakken rijst vormde alvast een mooie aanvulling.
Chef Cheung is al een aantal jaren actief in restaurant China Star en weet nog steeds de klanten te verwennen ongeacht of ze stamgasten zijn dan wel nieuwkomers op zoek naar de ‘echte’ Chinese keuken. Bij speciale gelegenheden krijgen sommige creaties een extra inventief tintje of tovert hij een extra garnituur uit zijn mouw.
Momenteel werkt hij aan een feestmenu dat volgend jaar bij het tienjarig bestaan van het restaurant alle fijnproevers moet verwennen. Verantwoordelijke Xiao Yili wijst hierbij op de typisch Chinese bereidingen , de chef kiest uit de culinair belangrijkste Chinese regio’s enkele topproducten die én de versheid én de diversiteit van de Chinese keuken moeten benadrukken. Ook hij voorspelt voor de tiende verjaardag van het restaurant een exotisch en uniek smaakfestival dat niet alleen de Aziatische gemeenschap in en rond Antwerpen zal begeesteren, maar ook de nieuwsgierige lekkerbek en de fijnproevers op een onuitgegeven smaakexplosie zal vergasten.
Wij zijn alvast meer dan benieuwd en kijken belangstellend uit naar het Chinese nieuwjaar 2026 dat een eerste tipje van deze gastronomische hoogdagen zal oplichten.
China star – Van Wesenbekestraat 31 – 2000 Antwerpen – tel 0/227 30 77 – longshunbvba@gmail.com



