Club Prosper Montagné: finalisten wedstrijd ‘Eerste kok van België 2026’

Op zondag 16 november 2025 vindt de finale plaats van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2026’. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde vijf finalisten op basis van een recept van kabeljauw met schelpdieren en champignons.

De vijf geselecteerden zijn: Aurelien De Noble (25), sous-chef van Restaurant Attablez Vous in Namen, Benny Dechamps (40), patissier van Hostellerie Saint Nicolas uit Elverdinge, Dimitri Proost (31), chef en mede-eigenaar van Haut uit Oostende, Baptiste Tieberghien (33), chef-eigenaar van Lin’eau in Wielsbeke en Vince Vermeulen (30), sous-chef van restaurant Natan in Antwerpen.

Tijdens de finale zullen de finalisten drie gerechten serveren. Eerst komt een vegetarisch gerecht aan bod met als hoofdingrediënten Belgisch grondwitloof, schorseneren en peulvruchten. Daarna volgt kabeljauw met schelpdieren en champignons, alsook een consommé van de drie hoofdingrediënten. Als dessert zullen de kandidaten een eigentijdse versie van Foret Noir, Noir Vietnam 73 Cacao-Trace bereiden.

De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ is namelijk op basis van de Wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.

Wissel van de wacht

Dit jaar is Yves Mattagne, chef van het sterrenrestaurant La Villa Lorraine by Yves Mattagne in Brussel, ambassadeur van het concours. Culinair icoon Eddie Van Maele leidt de finale al meer dan 30 jaar in goede banen. Na afloop zal er een belangrijke wissel van de wacht plaatsvinden, want dan volgt Peter Goossens, die ook dit jaar de technische jury samenstelt, Van Maele op als provoost-generaal van Club Prosper Montagné. Glenn Verhasselt van het tweesterrenrestaurant Sir Kwinten wordt de nieuwe provoost van de keukenchefs.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. De jaarlijkse wedstrijd ‘Eerste Kok van België’, erkend door de minister van Middenstand als officiële meesterschapswedstrijd, is een van de belangrijkste initiatieven van de club.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *