Craft Studios, de eerste creatieve social hub van Brussel. Vlak bij het Fernand Coqplein, in het hart van Elsene, is een voormalige ijzerhandel omgetoverd tot een inspirerende en warme plek: Craft Studios. In deze lichte ruimte van bijna 400 m², verdeeld over twee verdiepingen, komt men niet alleen om koffie te drinken of een gedeeld gerechtje te proeven, maar vooral om te creëren, te experimenteren, te durven.
Alles werkt hier zoals in een restaurant — je reserveert een tijdslot van twee uur — behalve dat je hier geen gerecht kiest, maar een creatieve activiteit: schilderen, borduren, collages maken, met pastelkrijt werken, mozaïek… Alles is voorzien, het materiaal ligt al voor je klaar. Het concept? Een toegankelijke en inspirerende setting bieden aan iedereen, of je nu een geboren kunstenaar bent of gewoon nieuwsgierig.
Daarnaast biedt Craft Studios ook een gevarieerd programma aan met tijdelijke workshops en vaste lessen. Denk aan een atelier rond autobiografische mini-strips, life drawing-sessies, custom nights, intuïtief tekenen, of het verrassende “Wat als een muziekstuk een landschap werd?”, tot het populaire Paint Your Date. En elke week komen er nieuwe ideeën bij.
Het geheel wordt vergezeld van een drankenkaart, huisgemaakte patisserieën en smakelijke kleine gerechten, geserveerd in een verzorgd en gezellig decor. Met plaats voor tot wel 100 personen, verdeeld over drie aparte ruimtes, positioneert Craft Studios zich als dé nieuwe creatieve hotspot van Brussel — een hybride plek tussen ontmoetingsruimte, atelier en foodie-adresje.
Ambacht 2.0: het gebaar keert terug naar het dagelijks leven
In een wereld die overstroomt van beelden, digitale prikkels en generatieve AI, ontstaat stilaan een tegentrend: de terugkeer van het handmatige, van tastbare creatie, van het met zorg gemaakte object. Craft, of creatieve ambacht, is uitgegroeid tot een diepgewortelde beweging. Weg met het stoffige imago van knutselen op regenachtige zondagen. Craft is hip, bewust en generatiegebonden. Het leeft in hybride plekken: ateliercafés, gedeelde studio’s, lokale merken of immersieve pop-ups. We spreken van slow creativity, herwonnen vakmanschap, ethisch design en speelse circulariteit.
Waarom nu?
De heropleving van het ambachtelijke is geen simpele nostalgie. Ze is stevig verankerd in verschillende hedendaagse bewegingen: Cognitieve vermoeidheid & digitale overload : In een tijd van algemene dematerialisatie worden lichaam en hand opnieuw ankerpunten. Creëren kalmeert, aardt en verbindt ons terug met de realiteit. Bewuste consumptie : Minder, maar beter: ambachtelijke creatie beantwoordt aan de groeiende vraag naar duurzame, traceerbare objecten, ver weg van anonieme massaproductie. ✊ Herwaardering van handarbeid : Lange tijd ondergewaardeerd ten opzichte van “intellectuele beroepen”, krijgt het handgebaar zijn waarde terug. Het wordt kunstzinnig, technisch, betekenisvol. ♀️ Welzijn & vertraging : Boetseren, naaien, tekenen of borduren wordt een vorm van actieve meditatie. Craft trekt ook aan om zijn burn-outbestendige eigenschappen. Nieuwe sociale ruimtes : Ateliers, craft cafés of creatieve markten worden plekken van ontmoeting, uitwisseling en gemeenschap – ver weg van schermen.
Craft is veel meer dan een hobby: het is een kruispunt van trends die consumptie, onderwijs, mentaal welzijn, gastvrijheid, esthetiek én economie raken.
Drie profielen, één gedeelde visie: het trio achter Craft Studios
Martin de Bellefroid, Diego de Limbourg en Jérôme Pirmez: drie dertigers met elk een eigen parcours, maar een gedeelde droom om een levendige, inspirerende plek te creëren die zich openstelt voor anderen. Samen richtten ze Craft Studios op, de allereerste creative social hub van Brussel.
Martin, opgeleid als elektrotechnisch ingenieur, is een nieuwsgierige en geëngageerde duizendpoot. Van het oprichten van een vzw voor scoutskampen tot zijn werk als energy manager en een traineeship bij bpost – bij alles staat de mens en impact centraal. Met een passie voor sport, analoge fotografie en piano, ziet deze Elsense local Craft Studios als de perfecte mix van creativiteit, overdracht en lokale verankering. Diego kent de foodscene als zijn broekzak. Hij hielp mee aan het opstarten van iconische plekken zoals Wolf, Fox en de Galeries Bortier, en richtte het Kawa Club op. Hij brengt operationele expertise én een neus voor vernieuwende concepten mee. Als echte Brusselaar verbindt hij ondernemingszin met het plezier van anderen verwennen – of dat nu is met een goede koffie of tijdens een ijshockeymatch. Jérôme is de belichaming van ondernemersenergie. Op zijn zestiende startte hij zijn eerste project. Na zijn studies burgerlijk ingenieur lanceerde hij het drankmerk Drink a Flower, dat nog steeds actief is. Bij Solvay werkte hij van New York tot Taiwan, waar hij het concept van art cafés ontdekte en besloot het naar Brussel te brengen. Sportief, nieuwsgierig en gepassioneerd door politiek geeft hij Craft Studios een visie waarin het café een ontmoetingsplek is, een creatieve ruimte en een leeromgeving in één.
Craft Studios – Rue du Viaduc 66, 1050 Elsene – Open van woensdag tot vrijdag van 14u30 tot 22u – Zaterdag en sondage van 10u hot 22u – www.craft-studios.be