Crémants en zoete wijnen uit de Elzas

GELUKKIG EN GEZOND HET NIEUWE JAAR IN

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden, en dus haalt de Elzas haar mooiste pareltjes boven om onze feesttafel te versieren. Geheel in lijn met de algemene trend naar meer respect voor het milieu en voor al wat leeft, zijn de Elzaswijnen tijdens de eindejaarsfeesten de perfecte bondgenoten om een zachte overgang te maken naar een sprankelend nieuw jaar. Van een feestelijk diner met faux gras tot het glaasje bubbels om klokslag middernacht, de witte wijnen en crémants uit de Elzas zijn geschikt voor elke gelegenheid. Hou er zeker ook eentje aan de kant voor bij de taart met Driekoningen!

BUBBELS DIE GENERATIES SAMENBRENGEN

Met zijn opmerkelijke finesse is Crémant d’Alsace de afgelopen tiental jaar aan een flinke opmars bezig. Het is dé favoriete Franse mousserende AOC-wijn van de Fransen, na Champagne. Als tweede grootste exportmarkt speelt België ontegenzeglijk een rol in deze verheerlijking. Met zijn traditionele knowhow, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en unieke karakter is Crémant d’Alsace uitgegroeid tot een van de toppers onder de Elzaswijnen. De producenten in de Elzas zijn dan ook trots op het enorme succes van deze wijn, zowel in Frankrijk als wereldwijd.

In cijfers: recordresultaten!

Met een marktaandeel van 35% à 40% is Crémant d’Alsace de populairste Franse mousserende AOC-wijn (na Champagne) in Frankrijk. België is de tweede grootste exportmarkt voor Crémant d’Alsace: tussen juli 2022 en juni 2023 werden in ons land meer dan 1,9 miljoen flessen geconsumeerd (over een jaar, aan het einde van het eerste kwartaal 2023).

In 2022 werd met 37,6 miljoen flessen een recordhoeveelheid Crémant d’Alsace verkocht. Dat is heel wat meer dan in de periode vóór de coronacrisis, want in vijf jaar tijd is dit cijfer met liefst 16% gestegen. Het afgelopen jaar is die stijging zelfs nog versneld: + 9,5%. In 2022 vertegenwoordigde Crémant d’Alsace 29% van de totale verkoop van Elzaswijnen, goed voor bijna één op de drie flessen. Overigens houdt 100% van de groei van Crémant d’Alsace binnen dit distributiekanaal verband met de gestegen vraag.

“We voelen echt in het algemeen een voorliefde voor schuimwijn uit de Elzas. De vraag is groot binnen alle distributiekanalen en voor alle productprofielen. De grootste stijgingen doen zich voor bij de crémants extra brut, zoals onze cuvée ‘Depuis 1926’, en bij de biologische crémants, een sector die momenteel 27% van onze productie vertegenwoordigt”, aldus Gilles Meyer, commercieel directeur van Cave Jean Geiler (Ingersheim).

Redenen voor dit succes

Het aanbod Crémant d’Alsace is de laatste jaren uitgebreid: crémant gemaakt van één druivenras (100% riesling, pinot gris of chardonnay…), blanc de blancs, blanc de noirs, rosé, ‘ice’, brut, extra brut, nuldosering, vintage (met twee, drie, tot soms wel acht jaar op latten) … Met als gevolg dat een steeds groter en gevarieerder publiek van consumenten wordt bereikt. Deze diversiteit spreekt ook jonge consumenten aan. In de Elzas wordt vaak gezegd dat er een Crémant is voor elke smaak, elke gelegenheid en elk gerecht. Bovendien waarderen de consumenten de goede prijs-kwaliteitverhouding van schuimwijn uit de Elzas, de traditionele knowhow van de producenten, de uitstekende kwaliteit van het product en de smaak.

  • AOC Crémant d’Alsace Rosé, Ziegler

Kleur: licht en doorschijnend zachtroze – Geur: gematigde aardbeienaroma’s – Smaak: fris en harmonieus. Gemiddelde aciditeit, soepele tannines en aardbeiensmaak – Prijs: € 10,99 bij Delhaize / www.delhaize.be

  • AOC Crémants Grand Prestige d’Alsace, Bestheim

Kleur: mooi schuim en fijne bubbels – Geur: zowel fris als rokerig, geel fruit (mirabel), rijpe appel, limoen en geroosterd brood  – Smaak: frisse aanzet, vol en elegant middenpalet, toetsen van brioche, wit en geel fruit, limoenzeste en frisse en soepele afdronk – Prijs: € 17,50 bij Colruyt Grands Vins / www.grandsvins.colruyt.be

EEN ZOETE KERST

Geen kerstmaal is compleet zonder zoete likeurwijn uit de Elzas! Met bijzondere aandacht voor de vele rijke maar evenwichtige Gewurztraminers uit de Elzas en voor de vermeldingen ‘Vendanges Tardives’ en ‘Sélection de Grains Nobles’, echte pareltjes uit de Elzas sinds 1984. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen ‘Vendanges Tardives’ en ‘Sélection de Grains Nobles’ ?

De vermelding ‘Vendanges Tardives’ wordt toegekend aan uitzonderlijke wijnen die gemaakt zijn van overrijpe druiven. De ontwikkeling van Botrytis cinerea (edele rotting) bevordert de concentratie van aroma’s, suiker en zuren. Dit geeft deze zoete wijnen een onvergelijkbare kracht en complexiteit en werkt als een echte booster in op de eigenschappen van elke wijn.

De vermelding ‘Sélection de Grains Nobles’ wordt verkregen door druiven die aangetast zijn door edele rotting met de hand te plukken. Alleen de meest uitgedroogde druiven worden geselecteerd. Deze extra concentratie maakt de intensiteit van het druivenras discreter, waardoor de wijn meer diepte en een opmerkelijke afdronk krijgt.

‘Vendanges Tardives’-wijnen zijn zowel weelderig als elegant en bieden een volle, smeuïge smaak met een verbluffend evenwicht tussen zoetheid en aciditeit! ‘Sélections de Grains Nobles’-wijnen hebben dan weer een zachte textuur die zich vol en intens ontwikkelt. Met respect voor het machtsevenwicht gaat de kracht van deze wijnen perfect samen met temperamentvolle, pikante en sterk smakende gerechten, van voor- tot nagerecht: ganzenlever, kreeft, blauwschimmelkaas, kerststronk met kastanjes …

ENKELE FEESTELIJKE PAIRINGS

Als aperitief zal de aromatische complexiteit in combinatie met de onvergelijkbare zachtheid van een Gewurztraminer d’Alsace in de smaak vallen bij hapjes als faux gras of foie gras geserveerd op peperkoek met vijgenchutney.

Recept: https://www.vinsalsace.com/fr/a-table/recettes/bouchees-de-foie-gras-chutney-de-figue/

  • AOC Crémant d’Alsace, Le Puits du Moine

Kleur: lichtgeel met gouden glans – Geur: fijn en harmonieus met toetsen van witte bloemen – Smaak: evenwichtig met een mooie frisheid – Prijs: € 10,99 bij Carrefour / www.carrefour.be

De krachtige en nobele Pinot Gris respecteert de finesse van kapoenvlees en ontwikkelt rokerige toetsen en aroma’s van onderhout die in perfecte harmonie zijn met de morieljes in dit recept. Onze tip: “Stoof het kapoenvlees afgedekt en heel lang op lage temperatuur, zonder vet toe te voegen. Daardoor wordt het vlees zo mals en smaakvol als het maar kan zijn.”

Recept: https://www.vinsalsace.com/fr/a-table/recettes/chapon-de-noel/

  • Alsace Pinot Gris, Vendanges Tardives 2009, Hugel

Kleur: goudgeel met een vleugje koper – Geur: complexe en intense aroma’s van overrijpe gekonfijte druiven, krenten, sultanarozijnen, vijgen, dadels, zoethout en Zan-snoepjes, met een rustgevende en geruststellende harmonie – Smaak: volumineus, vlezig, sappig, vol en krachtig met de indruk van een fluweelzachte, donzige omhulling – Prijs: € 28,50 (37,5 cl) bij De Coninck / www.deconinckwine.com

Een verrassende combinatie: hartige kouglof met walnoten en spekjes & crémant.  Dit typische gebak uit de Elzas wordt in een hartig jasje gestoken. Ideaal bij het aperitief of tijdens de maaltijd. De fijne bubbels van een Crémant d’Alsace zullen de zachte, luchtige textuur van deze kouglof beter laten uitkomen.

Recept: https://www.vinsalsace.com/fr/a-table/recettes/kougelhopf-sale-aux-noix-et-aux-lardons/

We kiezen resoluut voor een lichte Pinot Blanc d’Alsace, die met zijn discrete frisheid een uitstekende match vormt met een smeuïge vacherin Mont d’Or van 800 g.

Recept: https://www.vinsalsace.com/fr/a-table/recettes/vacherin-fondant-au-four/

  • Alsace Pinot Blanc 2021 ‘Les Iris’ Bio, Domaine Muré

Kleur: lichtgeel  – Geur: mooie florale wijn met aroma’s van wit fruit en toetsen van lindebloesem – Smaak: zeer fris – Prijs: € 13,50 bij Vins Pirard / www.vinspirard.be

En als dessert? Daarvoor is het wachten tot begin januari, wanneer de drie wijzen ons een driekoningentaart komen brengen bij een glaasje Vendanges Tardives. En dit einde is meteen ook een nieuw begin, met de lente in het vooruitzicht

Kader: Driekoningentaart … en wijn uit de Elzas, natuurlijk!

Op 6 januari is het Driekoningen, een feestdag die ook in de Elzas traditioneel gevierd wordt met taart. Zoals de meeste tradities vindt de driekoningentaart zijn oorsprong in een heidens feest, lang voordat de drie wijzen naar Bethlehem kwamen. Deze goudkleurige, ronde taart, gevuld met frangipane, zou verwijzen naar de saturnaliën of Romeinse volksfeesten, en meer bepaald naar een heel bijzondere dag waarop de slaven ook een stuk van de taart kregen van de Romeinen. De slaaf met de boon in zijn stuk taart werd ‘koning voor één dag’ en kon al zijn wensen laten vervullen. Om ervoor te zorgen dat de stukken taart willekeurig verdeeld werden, was het toen al gebruikelijk dat iemand met een onschuldige hand, namelijk de jongste van het gezelschap, onder de tafel ging zitten en telkens de naam opgaf van de persoon voor wie het stuk bestemd was. En met welke wijn erbij? De drank van de koningen is een Vendanges Tardives uit de Elzas. Kies bijvoorbeeld voor de parel onder de likeurwijnen, een Riesling Vendanges Tardives, met zijn verfijnde elegantie en delicate zachtheid. De koning is dood, lang leve de koning!

  • Alsace Gewurztraminer Vendanges Tardives 2020, Domaine Blanck André & ses Fils

Kleur: mooie, intense goudgele kleur met een stralende jeugdigheid Geur: de fijne en delicate neus vertoont toetsen van rozenblaadjes en meidoorn. Smaak: rijke en volle aanzet in de mond, waar de aroma’s van mango en gekonfijte peren ontploffen. De zachte afdronk wordt opgekrikt door toetsen van roze pompelmoes en acaciahoning, met op het einde enkele toetsen van kruiden (gember, peper). Het geheel is niet overdadig en bijzonder geraffineerd. Prijs: € 25,79  bij Cora / www.corawine.be

Mons Cœur en Neige 2023 – 19e editie

Het is weer feest in de stad van de Doudou! De kerstmarkt van Bergen ‘Mons Cœur en Neige’ is terug voor zijn negentiende editie, en het event wordt ongetwijfeld weer een groot succes. Dit jaar staat de Elzas centraal op de Grote Markt van Bergen, met zes kraampjes en een toren die regionale producten en entertainment aanbieden.

De zes kleurrijke kraampjes nemen de bezoeker mee op een reis langs culinaire specialiteiten en typische artikelen uit deze Franse streek op een steenworp van ons land. Op het menu: pretzels, kaas, peperkoek, koekjes en nog veel meer. In de toren worden regionale specialiteiten verkocht, zoals flammkuchen en kouglof, en natuurlijk ook de beroemde Elzaswijnen.

Mons Cœur en Neige 2023 – Gezellige kerstmarkt – Van 2 tot 31 december  – Grote Markt van Bergen – www.monscntreville.be