Elke dag zetten meer dan een miljoen Belgen komkommer op het menu. Op een gemiddelde dag eet 10% van de Belgen komkommer: in de zomer ligt dat aandeel nog hoger. Geen wonder, want de komkommer is fris, veelzijdig en razend populair. Ook het aangekochte volume schoot de voorbije jaren de hoogte in: Belgische gezinnen aten in 2024 gemiddeld 1,5 kg komkommer per persoon, een stijging van 50% tegenover 2020. Tijd dus om hem in de schijnwerpers te zetten. Op 1 juli vieren we de Dag van de Komkommer, met sappige cijfers, knapperige weetjes en smakelijke recepten.
Op een gemiddelde dag in 2024 at 1 op 10 Belgen komkommer. Zeker in de zomer is de groente niet weg te denken uit de keuken. Vaak bij het avondeten (46%), maar ook opvallend vaak ’s middags (40%). Zelfs als ontbijt (6%) of tussendoortjes (7%) komt de komkommer op tafel. Met een dagconsumptie van 9,2% nestelt de komkommer zich stevig in de top 5 van populairste groenten in België. Hij moet enkel tomaat (25%), ajuin (21%), wortel (17%) en sla (16%) laten voorgaan.
Komkommers worden het vaakst thuis gegeten: in 63% van de gevallen gebeurt de consumptie gewoon aan de eigen keukentafel. Maar ook buitenshuis duikt de groente geregeld op: bij vrienden of familie, op het werk of in de horeca. En dat zie je ook in de winkelkar. In 2024 kochten Belgische gezinnen gemiddeld 1,5 kg komkommer per persoon voor thuisverbruik, een stevige sprong tegenover 1 kg in 2020. Die stijgende lijn is geen toeval: meer gezinnen kopen komkommers (77%) én ze doen dat vaker (gemiddeld 11 keer per jaar).
“De komkommer is niet alleen een van de populairste groenten van het moment, hij wordt ook lokaal en duurzaam geteeld,” zegt Sara Santens, Expert duurzaamheidscommunicatie & PR bij VLAM. “In de glastuinbouw vangen Vlaamse telers hemelwater op in grote waterbassins. Dat water wordt gezuiverd, verrijkt met voedingsstoffen en opnieuw gebruikt om de komkommers te irrigeren. Regen wordt zo letterlijk omgezet in groei. Ook op andere vlakken werkt de sector circulair: van het hergebruik van reststromen als meststof tot de inzet van hernieuwbare energie. Zo zetten onze telers elke dag stappen naar een duurzame, gesloten teeltkringloop.”
Wie eet hem, waar, en wanneer?
Jongeren tussen de 18 en 34 jaar zijn de grootste fans (12,5% dagconsumptie), gevolgd door de 25- tot 54-jarigen (9,3%) en 55-plussers (8,1%). Vrouwen, gezinnen met kinderen, hogere sociale groepen en mensen met buitenlandse roots eten het vaakst komkommer. Met 10,6% grijpt de Vlaamse gemeenschap net iets vaker naar komkommer dan de Waalse (8,9%). En ook stedelingen blijken fan: zij eten significant vaker komkommer dan plattelandsbewoners (10,6% vs. 9,1%).
Wist je dat….?
… de productie van komkommers jaar na jaar stijgt? In 2023 werd in België bijna 40.000 ton geoogst, vooral in de Noorderkempen, de streek rond Mechelen en in West-Vlaanderen.
… een plakje komkommer tegen je gehemelte houden kan helpen tegen een slechte adem? Lekker én handig dus.
… wie zijn komkommer langer vers wil houden, de komkommer het best bewaart op een koele, droge plek. In de koelkast droogt hij namelijk sneller uit.
… dat plastic jasje rond je komkommer er niet zomaar is? Dankzij die folie blijft je komkommer minstens dubbel zo lang vers. En ja: de folie is recycleerbaar.
… komkommerplanten tot tien centimeter kunnen groeien per dag?
… ‘komkommertijd’ slaat op de zomerse stilte in het nieuws, net wanneer ze het meest verkrijgbaar zijn?
TikTok maakte ‘m hot
De zomer van 2024 was dé zomer van de virale komkommersalade: geraspte komkommer, sesamolie, knoflook, rijstazijn en chili-olie. Meer had het niet nodig om miljoenen views te halen op TikTok – én om in IJsland even uitverkocht te raken.
Zin in meer?
Van frisse tzatziki tot een verrassende komkommersoep: ontdek tal van lekkere recepten met komkommer op www.lekkervanbijons.be.
Helden van onze velden
Meer weten over de duurzaamheidsinitiatieven van de Vlaamse landbouwsector? Van behoud van biodiversiteit tot duurzaam water- en bodembeheer en het verminderen van voedselverlies en -verspilling: je leest hoe onze aardappel-, groente- en fruittelers dit in de praktijk omzetten op de website van Helden van onze velden!