De Belgische wijnsector lanceert BELBUL

De Belgische wijnsector bundelt zijn krachten en presenteert BelBul: het eerste officiële kwaliteitslabel voor mousserende wijnen van Belgische bodem. Dit gezamenlijk initiatief van de vzw Belgische Wijnbouwers – Vlaanderen en de Association des Vignerons Belges – Wallonie markeert een nieuwe mijlpaal in de verdere professionalisering van de sector en bevestigt België als opkomend producent van hoogwaardige mousserende wijnen.

Het BelBul-label staat garant voor 100% Belgische mousserende wijn volgens traditionele methode. Het label staat voor kwaliteit en bevordert de herkenbaarheid en positionering van Belgische mousserende wijnen op de binnenlandse én internationale markt.

Strikte toelatingscriteria : Mousserende wijnen die het BelBul-label wensen te dragen, moeten voldoen aan duidelijke kwaliteits- en herkomstcriteria: – Productie op Belgisch grondgebied met druiven geteeld in België – Gebruik van de traditionele methode –  Beschikking over een erkende herkomstbenaming (BOB/AOP) – Lidmaatschap van één van de twee belangenorganisaties en participatie in de coöperatieve structuur

Gunstig terroir, resistente druivenrassen

De Belgische wijnbouwsector kende de afgelopen jaren een opmerkelijke groei, zowel in volume als in kwaliteit. Vandaag zijn er meer dan 100 Belgische wijndomeinen actief in de productie van mousserende wijnen, waarvan het overgrote deel de méthode traditionnelle hanteert. Deze productiewijze, waarbij de tweede gisting op fles plaatsvindt, resulteert in wijnen met een mooie pareling, frisse zuren en verfijnde aroma’s. Door de gunstige bodemeigenschappen en het klimaat zijn de omstandigheden ideaal voor de productie van verfijnde mousserende wijnen.

Chardonnay blijft het meest aangeplante druivenras, gevolgd door pinot noir en  johanniter. ‘Resistente’ druivenrassen zoals johanniter, solaris en souvignier gris winnen terrein, dankzij hun klimaatbestendigheid en lagere nood aan gewasbescherming. Ook zijn deze rassen minder vatbaar voor ziekten.

De introductie van BelBul versterkt niet alleen de sector in zijn positionering, maar draagt ook bij aan de economische ontwikkeling. De wijnbouw creëert werkgelegenheid in zowel de landbouw als de toeristische sector, en bevordert de export van Belgische kwaliteitswijnen. www.belbul.be

De vzw Belgische Wijnbouwers – Vlaanderen werd opgericht in 2009 en groeide uit tot dé belangenorganisatie voor de Belgische wijnsector. Vandaag vertegenwoordigt ze ruim 85 procent van de professionele wijnbouwers in Vlaanderen. De vzw is een actieve gesprekspartner voor overheden, kennisinstellingen en andere belangenorganisaties, ondersteunt haar leden met opleidingen en advies, en zet zich actief in voor de promotie van Belgische wijn in binnen- en buitenland.

De Association des Vignerons Belges – Wallonie (AVW) zet zich in voor de promotie en ontwikkeling van de wijnbouw in Wallonië. Ze brengt professionele wijnbouwers uit de regio samen en biedt een platform voor kennisuitwisseling en de verdediging van de belangen van de sector. De vereniging vertegenwoordigt 102 Waalse wijnbouwers, wat neerkomt op twee derde van de wijnbouwers in Wallonië. De initiatieven van de AVW zijn erop gericht de kwaliteit en erkenning van Waalse wijnen te versterken, en de wijnbouwers te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling.

What’s in a name: BelBul

De naam BelBul ontstond niet toevallig. Belgische wijnbouwers werden regelmatig geconfronteerd met de vraag: “Heb je nog een fles cava?” Terwijl de Belgische bubbels niets te maken hebben met cava, champagne of prosecco, bleek er nood aan een duidelijke, herkenbare naam voor mousserende wijn volgens traditionele methode van eigen bodem.

Uit die behoefte ontstond BelBul, een samentrekking met meerdere lagen: Bel verwijst naar belletjes in het Nederlands, Bul is een knipoog naar het Franse bulles,  Fonologisch klinkt het voor Franstaligen als Belles Bulles (mooie bubbels),ten slotte staat Bel in beide landstalen ook als afkorting voor België.

Een enquête bij ruim 300 respondenten bevestigde het potentieel van de naam: maar liefst 98% vond BelBul klinken als een chique, jonge en vooral Belgische naam. Precies daarom wordt veel belang gehecht aan de schrijfwijze, waarbij beide delen – Bel en Bul – duidelijk tot hun recht komen.

BelBul: kwaliteitsgarantie voor Belgische bubbels

Met de lancering van BelBul, geïnitieerd door de vzw Belgische Wijnbouwers – Vlaanderen en de Association des Vignerons de Wallonie, krijgt de Belgische mousserende wijn een officieel kwaliteitslabel én een generieke naam. Dit label stelt strikte criteria voor herkomst, productiemethoden en kwaliteit, en biedt consumenten de zekerheid dat ze een Belgische mousserende wijn van uitzonderlijke kwaliteit in handen hebben. Producenten die voldoen aan de hoge standaarden van BelBul kunnen rekenen op extra zichtbaarheid en erkenning, zowel nationaal als internationaal.

„In ons jong maar sterk groeiend wijnland staat innovatie centraal. Mede daardoor zijn wij er op korte termijn in geslaagd topwijnen te creëren. Met het BelBul-label geven we aan onze Belgische mousserende wijnen een identiteit en willen we ons op de kaart zetten als producent van uitzonderlijke mousserende wijnen.” Lodewijk Waes – Voorzitten vzw Belgische Wijnbouwers – Vlaanderen. “Voor de ontwikkeling en professionalisering van de Belgische wijnsector hebben we er alle belang bij intenser samen te werken, en onze geografische en taalgrenzen te overstijgen. Samen staan we sterker. Het label is een echte mijlpaal voor België als wijnland, en een investering in de toekomst.” Vanessa Vaxelaire – Voorzitter asbl Association des Vignerons Belges – Wallonie.

De benaming ‘BelBul ’zal vanaf de nieuwe botteling geïntroduceerd worden op de flessen. Voor het merk werd ook een eigen logo ontworpen dat op de verpakking en de flessen zal verschijnen. De generieke benaming en het logo fungeren als een herkenbaar keurmerk, waarmee consumenten in één oogopslag kunnen zien dat ze een gecertificeerde Belgische mousserende wijn kopen.

Om consumenten en professionals beter te informeren over Belgische mousserende wijn, wordt vandaag ook BelBul.be gelanceerd. Deze website biedt een overzicht van alle wijndomeinen die BelBul-gecertificeerde mousserende wijnen produceren. Daarnaast zal de site uitgebreide informatie bevatten over de productiemethoden, de unieke eigenschappen van Belgische bubbels en de regio’s waar ze worden geproduceerd. Consumenten en horeca-uitbaters kunnen er ook ontdekken waar Belgische mousserende wijnen te koop zijn. Zo wordt BelBul niet alleen een kwaliteitslabel, maar ook een platform dat de zichtbaarheid en toegankelijkheid van Belgische bubbels vergroot. Beide verenigingen kunnen trouwens voor de verdere uitbouw van het label rekenen op de steun van zowel de Vlaamse als Waalse regering.

Belgische mousserende wijn in de wereld

De groeiende reputatie van Belgische mousserende wijnen opent nieuwe deuren voor export. Steeds meer buitenlandse wijnliefhebbers en kenners ontdekken de finesse van Belgische bubbels. Met de lancering van BelBul bevestigt de Belgische wijnsector zijn positie als belangrijke speler op de internationale wijnmarkt. BelBul weerspiegelt de passie en het vakmanschap van Belgische wijnbouwers en biedt een stevige basis voor verdere groei en innovatie in de komende jaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *