De meest ongewone kerstbestemming tussen Duitsland en België

Een van de meest ongewone kerstbestemmingen bevindt zich in de Eifel, direct op de grens tussen Duitsland en België. „ArsKrippana” (met eigen schrijfwijze „ArsKRIPPANA”) herbergt op meer dan 2500 vierkante meter een van de grootste en meest indrukwekkende verzamelingen kerstkribben in Europa. Ruim voor Kerstmis 2024 presenteert exploitant Michael Balter twee hoogtepunten die vooral moeten aanzetten tot bezinning in rumoerige tijden: een vredeskribbe en een „Droom der Engelen”.

„In deze rumoerige tijden, met kleine en grote angsten, doet het goed om eens te kunnen onderduiken in een vertrouwde wereld vol geborgenheid en hoop”, legt Michael Balter, de creatieve geest achter de zaak, uit. Hij onsluit voor het publiek de buitengewone collectie kribbenkunst en traditioneel handwerk uit meer dan 60 landen, die in 30 jaar is gegroeid.

Al in de jaren tachtig ontwikkelde de kunstenares Marie Therese Jung uit Mönchengladbach een „vredeskribbe” als maatschappijkritische beschouwing. Bij haar is de kribbe een voorstelling die zich bezighoudt met de levenswijze van het huidige maatschappelijke systeem. Gesel van de moderne samenleving als thema van een kapitalismekritische kerstkribbe: bedreigde economische bestaansvormen, verscheurde families – geen enkel onderwerp is te heet om geen ingang te vinden in kribbenkunstwerken. Kinderen van verschillende culturen spelen onbevangen met elkaar en met een slang als symbool van het kwaad, precies zoals de profeet Jesaja in het Oude Testament heeft voorspeld: „De zuigeling zal spelen bij het hol van de adder, en het kleine kind zal zijn hand steken in het nest van de gifslang.” Maar er is hoop, want met Kerstmis wordt Jezus Christus geboren en zijn vader, Jozef, bevrijdt daarmee de wereld van het kwaad. In de vredeskribbe verwijdert hij prikkeldraad, hebzucht, het gemeenste. Jozef staat daarmee voor alle vaders die de wereld zouden moeten veranderen om hun familie te beschermen. Zo luidt de intentie achter dit speciale kerstkunstwerk.

In de „Droom der Engelen”, een kribbe van de helaas reeds overleden kunstenares Berta Kals uit Aken, worden wapens tot muziekinstrumenten die een hemelse melodie inzetten. Hans Kals, de achtergebleven echtgenoot van de kunstenares, licht de boodschap erachter toe: „Raketten worden een bank voor de moeder en een wieg voor het goddelijke kind. Geweren worden fluiten en kinderspeelgoed. Tanks worden orgels waarop men bijvoorbeeld de fuga’s van Bach kan spelen. Munitiegordels worden panfluiten en granaten worden hobo’s, waarvan de romantische melodieën tot het hart doordringen.” Gedachten die men op zich kan laten inwerken bij het beschouwen van de tallloze andere kribbenvoorstellingen uit de hele wereld, van traditioneel tot modern bij „ArsKrippana”.

Alle landschappen zijn ondergedompeld in een sfeervolle verlichting, aan het stralende hemelgewelf fonkelen sterren. In de lucht hangt een tere kerstgeuren zachte muziek klinkt op de achtergrond. Daarmee wordt „ArsKrippana” een kerstbestemming van stille gratie en bezinning voor de hele familie.

ArsKrippana is in december dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. De entreeprijs bedraagt 9,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen (onder de zes jaar gratis). In de prijs is de entree inbegrepen voor een andere tentoonstelling op dezelfde locatie: „ArsFIGURA”, een historische poppen- en automatententoonstelling. Van dinsdag tot vrijdag is bovendien van 12 tot 18 uur de modelspoorbaan-tentoonstelling „ArsTECNICA” geopend, die zich naast de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Duits-Belgische grensovergang in het Oude Tolhuis bevindt, dat eveneens kan worden bezocht. Met het café-bistro „Old Smuggler” beschikt deze bijzondere locatie bovendien over een eigen horecavoorziening.

Navigatie-adres: KRIPPANA – Hergersberg 1 – 4760 Büllingen direct aan de Duits-Belgische grens – Aan de oostelijke punt van België – www.arskrippana.net

Illustratie arkskrippana