DE UITZONDERING IN HET RHÔNEDAL:
Een familiedomein met 70 hectare eigendom in de diversiteit van de grote zuidelijke Rhône crus: Gigondas, Cairanne, Rasteau, Ventoux, Côtes du Rhône. Een landgoed met HVE 3 certificaat sinds april 2019 – 3e jaar van biologische omschakeling (oogst 2023).
Het werk van drie generaties wijnbouwers, een verhaal van mannen
De familie Brusset is erin geslaagd om knowhow en zin voor hard werken te combineren met de nieuwe technieken ontwikkeld door drie generaties enthousiastelingen, altijd op zoek naar nieuwe manieren om te experimenteren, die samen dit geavanceerde domein hebben opgebouwd met respect voor tradities. Sinds 1947 hebben André, Daniel en Laurent Brusset elkaar opgevolgd op het domein – door te werken aan de uitbreiding van de wijngaard en de essentie van de fijne terroirs die ze cultiveren uit hun wijn te halen. Laurent leidt Domaine Brusset SA sinds 2008 en is verantwoordelijk voor 70 hectare wijngaarden.
André Brusset (1910-1999) verliet de coöperatie in 1947: in een tijd waarin de abrikozenproductie de druivenproductie domineerde, geloofde deze man in de toekomst van wijn; hij begon met 7 hectare in Cairanne en was een van de eersten in de AOC die zijn wijn in flessen op het domein verkocht. De cuvée Hommage (Cairanne) die ter ere van hem werd gecreëerd, kreeg meteen 2 sterren in de Guide Hachette des Vins 2005 voor het oogstjaar 2000, de eerste van vele sterren. Hij gaf zijn passie door aan zijn zoon Daniel Brusset, die wijngaarden kocht in Gigondas en het bedrijf en de export ontwikkelde, en vervolgens aan zijn kleinzoon Laurent.
Na een studie oenologie en een aantal studiereizen in het buitenland (Argentinië, Zuid-Afrika, enz.), voegde Laurent Brusset zich in 1989 bij zijn vader en grootvader. Hij hielp bij de ontwikkeling van de indrukwekkende Gigondas-wijngaard, breidde vervolgens het domein uit naar Côtes du Rhône en Cairanne, en uiteindelijk naar Rasteau. De wijnen van Domaine Brusset zijn een referentie voor hun appellations over de hele wereld: ze zijn te vinden op 5 continenten en in 26 landen.
Filosofie, terroirs en assortiment
De filosofie van de familie is zich te concentreren op het tot uitdrukking brengen van het fruit in volle, krachtige, expressieve wijnen die gebouwd zijn om de tand des tijds te doorstaan.
Dit doel wordt bereikt door : Zeer beperkte opbrengsten: van 25 tot 35 hl/ha afhankelijk van de appellation. – De meest geavanceerde vinificatieopties, zoals: de selectie van inheemse gisten, volledige ontstemming van de oogst, koude voorgisting (12°C) voor de rode wijnen, optimale extractie dankzij de beroemde robot pigeur waarvoor het domein een voorloper was, de keuze om de rode wijnen nooit te filteren…
En Laurent Brusset speelt graag met vuur: “Er zijn veel risico’s verbonden aan het rijpen van een rode wijn op droesem, maar er is ook een kans om een nog betere wijn te maken”. Hij stelt zijn aanpak voortdurend in vraag, zoals het opnieuw toevoegen van fijne droesem van een groot wijnjaar om extra vet toe te voegen en het experimenteren met rijping op hout van verschillende herkomst en met verschillende toast.
Een droomlocatie:
Gelegen in het hart van de Côtes du Rhône regio – tussen Orange, Vaison-la-Romaine en Bollène – strekt Domaine Brusset zich uit over verschillende wijngaarden van ongeveer 70 hectare: Gigondas, Rasteau, Cairanne, Ventoux en Côtes du Rhône. Al deze wijngaarden zijn beplant met edele druivenrassen: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Carignan voor de rode en rosé wijnen. Grenache blanc, Roussanne, Clairette en Viognier voor de witte wijnen. Rode wijnen zijn goed voor 90% van de productie (witte wijnen 8%, rosé wijnen 2%).
Gigondas, een verbazingwekkend terroir in een “sonoor” landschap!
Le vignoble de l’extrême: Deze wijngaard werd in 1986 door Daniel gekocht en geherstructureerd van de familiewijngaard in Cairanne. De wijngaard is 40 hectare groot en bestaat uit 18 hectare wijnstokken die zijn aangeplant op 68 terrassen van Jura en Trias kalksteen, de meest spectaculaire van de Gigondas appellatie.
Een eenvoudige wandeling op de Gigondas-berg geeft je een idee van hoeveel werk er is gestoken in het temmen van dit weelderige maar uiterst moeilijke terroir aan de voet van de Dentelles de Montmirail. De ligging op het zuiden is ideaal voor het produceren van kwaliteitswijnen; de wijnstokken groeien uit de rotsen en kunnen vanwege de helling alleen op terrassen worden verbouwd. Naast het bewerken van de wijnstokken zelf, wat erg moeilijk is vanwege de moeilijke bereikbaarheid en de helling, is constant onderhoud van de lage muurtjes en paden noodzakelijk.
Gigondas gezien door Laurent Brusset:
Het fruit van Cinsault: goed bewerkt in de wijngaard, is Cinsault een prachtig druivenras dat prachtig fruit geeft aan bepaalde cuvées van Gigondas. Deze druif wordt in de regio meestal voorbehouden voor rosés, maar op Domaine Brusset wordt hij gebruikt voor de assemblage van deze elegante cuvée.
Gemoderniseerde rijping: vatrijping heeft een lange geschiedenis op Domaine Brusset: Daniel, zijn vader, was een van de eersten die Gigondas in vaten liet rijpen en Laurent herinnert zich hoezeer Parker dit waardeerde, terwijl de Britten vonden dat er al te veel nieuwe vaten waren. Het aandeel daalde van 100% voor de eerste editie van het veelgeprezen Les Hauts de Montmirail in 1986 naar 60% in 1995, en nu nog maar 30%. En Laurent heeft ervoor gekozen om Le Grand Montmirail 2018 voor 70% te laten rijpen in vaten en 30% in demi-muids met een rijpingstijd van 2 tot 4 jaar.
Rode wijnen gerijpt op droesem: Laurent Brusset neemt de droesem weer op in de vaten en roert deze op dezelfde manier als voor de witte wijnen: “een goed geklimatiseerd gebouw en een goede selectie van de droesem op kleur en geur volstaan”.
Gigondas ligt genesteld tussen de rivier Ouvèze en de majestueuze Dentelles de Montmirail, een verbazingwekkende geologische formatie van kalkstenen rotspieken. Het massief, wereldberoemd om zijn rotsklimwanden, staat ook bekend om zijn uitzonderlijke, vervuilingsvrije omgeving. Datum van het decreet: 6 januari 1971 – Oppervlakte van de appellatie: 1.260 hectare – Basisopbrengst: 35 hl/ha
Het assortiment :
Gigondas Tradition Le Grand Montmirail komt van de lager gelegen terrassen – Druivenrassen: Grenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsault – Vinificatie: 30 dagen vaten met tweemaal daags ponsen. – Rijping: 70% in vaten en 30% in demi-muids met een rijping van 2 tot 4 jaar. Potentiële rijping: 8 tot 10 jaar.
Gigondas Les Hauts de Montmirail komt van hoge terrassen. De steenachtige bodem zorgt voor een meer geconcentreerde cuvée – Druivenrassen: Grenache, Syrah, Mourvèdre – Vinificatie: 30 dagen vaten, afzonderlijke druivenrassen, ponsen. – Rijping: 30% in nieuwe eiken vaten, 70% in kuipen.
Gigondas Les Secrets de Montmirail, enkel in bepaalde jaargangen gemaakt, selecties gemaakt op drie terrassen in de schaduw van de namiddag. Dit is een primeur in Frankrijk: alle wijnen die in een AOP geproduceerd worden, worden nu geproduceerd met sulfietdosissen die overeenkomen met die voor biologische wijnen; Cairanne is ook de enige AOP, samen met Châteauneuf-du-Pape, die een handmatige oogst met strikte sortering oplegt. Tot slot is de BOB Cairanne in zijn geheel erkend, zowel voor de rode als de witte wijnen (6% van de productie).
Cairanne, een cru van de zuidelijke Rhônevallei sinds februari 2016
De Coteaux des Travers (zanderige klei op de hellingen) in Cairanne en de garrigues (grote kiezels): 38 hectare. “Fris en zilt aan de bovenkant, krachtig aan de onderkant”, Laurent Brusset waardeert het evenwicht van de gemengde cuvées.
Cairanne rood gezien door Laurent Brusset : Altijd het fruit van de wijn bewaren. Daarom rijpt minstens 60% van de cuvées 12 maanden in vaten.
1.088 hectare wijngaarden zijn opgenomen in het Cru-gebied voor een afbakening van Cairanne Villages die 1.350 hectare was (een daling van 20%). Verlaging van de basisopbrengst tot 38 hl/ha voor rode wijnen, 40 hl/ha voor witte wijnen.
Het assortiment :
Cairanne rouge Les Travers = Druivenrassen: Grenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsault – Vinificatie: traditioneel met ontstemming. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd. Lagering 20 dagen – Rijping 10 maanden, 70% in vaten en 30% in 3 of 4 jaar oude vaten. Potentiële rijping: 5 tot 8 jaar.
Cairanne blanc Les Travers : Druivensoorten : Clairette, Grenache blanc, Roussanne, Viognier – Vinificatie : directe pneumatische persing, koude bezinking. 70% van de gisting in vaten bij 16°C, 30% in nieuwe vaten met roeren. Rijpingspotentieel: 5 jaar.
Cairanne blanc L’Esprit de Papet (alleen bepaalde jaargangen) – Druivenrassen: Roussanne, Viognier, Grenache blanc, Clairette – Vinificatie: directe pneumatische persing, koude bezinking. Alcoholische gisting in vaten met roeren. Geen gist toegevoegd. Rijping: 18 maanden in vaten op fijne droesem. Potentiële rijping: 10 jaar.
Cairanne rood Vieilles Vignes. Selectie van 80 jaar oude wijnstokken, op het zuiden – Druivenrassen: Grenache, Syrah – Vinificatie: koude gisting vóór de gisting, 4 weken onderdompeling in vaten met dagelijks ponsen van de dop en temperatuurcontrole op 31°C – Rijping: 70% in vaten, 30% in vaten van 2 jaar oud gedurende 1 jaar. Geen filtratie. 10 jaar houdbaar.
Cairanne rouge Cuvée Hommage: hommage van Daniel en Laurent aan André, die het domein in 1947 oprichtte en in februari 1999 overleed. Selectie van de beste terroirs, zeer oude wijnstokken op kleihellingen. Productie minder dan 3.000 flessen. Druivenrassen: oude grenache en mourvèdre – Vinificatie: 30 dagen vaten met dagelijks ponsen van de dop. Rijping: 80% in kuipen en 20% in vaten van 3 jaar oud gedurende 12 maanden op fijne droesem. Geen filtratie. 10 jaar houdbaar.
Rasteau, nieuw en “schokkend goed” volgens Decanter
Een oude wijngaard van slechts 3 hectare is toegevoegd aan de Crus Domaine Brusset, aangekocht in 2012. Datum van decreet: 24 november 2010 – Oppervlakte van de appellation: 887 hectare – Basisopbrengst: 38 hl/ha
2010 was het jaar van de inwijding: in het noorden van de zuidelijke Côtes du Rhône kregen de droge rode wijnen van Rasteau hun eigen AOC. Deze wijnen onderscheiden zich door hun kwaliteit en bevestigen de rijkdom van het terroir, waardoor ze eindelijk de Cru-status in de Côtes du Rhône bereiken. Ze komen van een terroir dat bestaat uit klei en kiezels waar Grenache domineert, meegesleurd door de Mistral-wind.
Rasteau rouge La Bastide: Druivenrassen: Grenache, Mourvèdre – Vinificatie: traditioneel met ontstemming. Duiventeelt. Geen gist. Lange rijping op 26°C. Rijping van 10 maanden in kuipen en vaten. Rijpingspotentieel: 5 tot 8 jaar.
Ventoux, elegant, charmant en gastronomisch
Côtes du Rhône, opmerkelijke wijnen voor het plezier. Het domein: Les Boudalles in Carpentras, AOP Ventoux: 6 ha. De Mont Ventoux (1.909 meter) ligt vlakbij Carpentras. Het geeft zijn naam aan deze appellation, die zich uitstrekt over 51 gemeenten van Vaison-la-Romaine in het noorden tot Apt in het zuiden, op een terroir van tertiaire sedimenten.
Laurent Brusset’s kijk op Ventoux: de Clairette-druif draagt bij aan de heerlijke fruitigheid van de wijn, met een pittige afdronk en veel frisheid en heerlijkheid (“een dorstlessende wijn”). Datum van decreet: 27 juli 1973 – Oppervlakte van de appellation: 6.250 hectare – Basisopbrengst: 50 hl/ha
Ventoux rood Les Boudalles: Druivenrassen: Grenache, Carignan, Mourvèdre, Clairette – Vinificatie: 12 dagen vaten bij 26°C met dagelijks overpompen; twee délestages. Rijping 100% in vaten gedurende 6 maanden; rijping 3 tot 4 jaar.
Côtes du Rhône, opmerkelijke wijnen voor het plezier
Het domein: Les Boudalles in Carpentras, AOP Ventoux: 6 ha. De Mont Ventoux (1.909 meter) ligt vlakbij Carpentras. Het geeft zijn naam aan deze appellation, die zich uitstrekt over 51 gemeenten van Vaison-la-Romaine in het noorden tot Apt in het zuiden, op een terroir van tertiaire sedimenten. Wijngaard: 23 hectare. Datum van het decreet: 19 november 1937 – Oppervlakte van de appellatie: 40.700 hectare. Basisopbrengst: 45 hl/ha
Het assortiment :
Laurent B rood Côtes du Rhône. Druivenrassen: Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre. Vinificatie: 10 tot 15 dagen op 26°C, met regelmatige rekken. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd en na de malolactische gisting gemengd; 100% rijping in vaten gedurende 6 maanden.
Côtes du Rhône rosé Jeanne B. Druivenrassen: Grenache, Syrah, Cinsault. Vinificatie: directe pneumatische persing, koude bezinking. Langzame gisting bij 16°C. Geen malolactische gisting. Rijping 6 maanden. Bewaarpotentieel 3 jaar