Duurzaam reizen naar Gent wordt … YALO-GISCH!

YALO Urban Boutique Hotel in de Gentse Brabantdam krijgt als tweede in België internationaal “Green Globe” label.

Green Globe, een extra groene troef voor Gent. Of je Gent als toerist wil bezoeken of een event plant met jouw bedrijf, ga even op de website www.visit.gent.be kijken onder duurzame logies. Je komt er een leuke verrassing tegen : het allereerste en enigste Green Globe hotel in Gent. Beschouw dit gerust als een “G-spot” voor de Arteveldestad : Het Yalo Urban Boutique Hotel heeft alles in zich om een duurzaam opwindende beleving te bezorgen aan elke bezoeker. Maar eerst even toelichten: wat is Green Globe?

Green Globe is een internationaal duurzaamheidslabel met een vertegenwoordiging in niet minder dan 90 landen. Wereldwijd mogen meer dan 500 locaties, hotels maar ook conferentielocaties pronken met deze certificering. In België echter… slechts 3 ! Het label is immers zeer omvangrijk, en telt 385 criteria in 44 verschillende categorieën die door een grondige, onafhankelijke jaarlijkse audit worden gecontroleerd.

Onthou vooral dat Green Globe een totaal-analyse maakt van zowel ecologische als economische én sociale troeven van een hotel alvorens het prestigieuze label toe te reiken. Voor Chrissy van Meersbergen, van Green Label Service, het onafhankelijk organisme dat Yalo begeleidde én auditeerde, is het een én-én-én-verhaal : “Uiteraard onderzoeken wij grondig hoe goed het hotel scoort op milieu-aspecten zoals energiebesparing, water- en afvalbeheer, verminderde CO2-uitstoot, maar evenzeer gaan wij na welke goede doelen de organisatie ondersteunt en hoe zeer zij bijdraagt aan de lokale economie door samen te werken met nabij gelegen leveranciers en partners”.

Groen van bij de bouw…

Yalo had als extra voordeel dat het van bij het prille begin, nog voor de bouw van het hotel, kon rekenen op het deskundige advies van Chrissy : “dit gaf ons de opportuniteit om vooraf heel relevante extra tips te geven met betrekking onder meer tot de temperatuurregeling per locatie, de plaatsing van waterbesparende douches, zonnepanelen, een groen dak,….” … tot in de overtuiging van elke medewerker

Voor Paul Suy, General Manager van Yalo, kan er geen sprake zijn van duurzaam beleid zonder een 100% betrokken personeel : “Wij voorzien duurzaamheidstrainingen voor elke medewerker, van bij zijn/haar start. Dit maakt immers logischerwijs deel uit van de vereisten van Green Globe. Zo creëer je als het ware echte ambassadeurs van een groenere planeet binnen je eigen werkomgeving. Door onze mensen bewust te maken van de noodzaak hiervan, maken wij ze ook extra trots op hun werkplek”.

Duurzaamheid met flexibiliteit

Chrissy van Meersbergen weet het als geen andere : elk hotel is anders, met een eigen karakter en soms eigen beperkingen. Daarom is het volgens haar ook belangrijk dat elke vestiging een eigen invulling kan geven aan de perceptie van duurzaamheid en dat ook de gasten hieraan kunnen meewerken indien ze het wensen. Zo kunnen bij Yalo klanten die verschillende nachten blijven, binnenkort bijvoorbeeld ook kiezen om de kamerschoonmaak over te slaan en die besparing te koppelen aan een goed doel. Ook wordt momenteel gewerkt aan een project om de medewerkers een dag per jaar vrij te geven voor vrijwilligerswerk.

Een vereiste voor het zakenleven

In het bedrijfsleven is de vraag naar duurzame oplossingen al zo ingeburgerd, dat een keurmerk als “Green Globe” een conditio sine qua non betekent bij de boekingsbeslissing van tal van eventplanners en bedrijven. “Particuliere klanten kijken misschien wel in de eerste plaats naar de prijs, de locatie en de faciliteiten, het valt toch op dat het duurzame beleid van een hotel steeds leidt tot hogere reviews”, beklemtoont Chrissy. Volgens recent onderzoek van booking.com zou een keurmerk als Green Globe zelfs zorgen voor 8% hogere gastenreviews.

Gegeerd in war for talent

Tenslotte biedt het Green Globe keurmerk ook een bijkomende troef die steeds belangrijker wordt : het trekt talentvolle medewerkers aan. Vooral de jongere generatie wil zich kunnen ontplooien in een werkomgeving die coherent is met hun waarden en toekomstvisie. Ook hier heeft Yalo Boutique Hotel Gent ongetwijfeld een streepje voor!

We delen graag enkele van hun inspanningen op vlak van duurzaamheid. Sommige zijn zichtbaar en overduidelijk, andere zijn achter de schermen.

RESPECT VOOR HET MILIEU

Energie :Voor de warmwatervoorziening in het hotel liggen er zonnepanelen op het dak. Er is een energie-kaart in de gastenkamers om onnodig gebruik van energie zoals verlichting en verwarming/koeling te vermijden. Ze hebben LED-energiebesparende lampen en lichtsensoren.

Water:Ze verschonen handdoeken in de gastenkamers op verzoek. Beddengoed wordt op verzoek of na drie nachten verschoond. Zonder afbreuk te doen aan comfort zijn de douches en waterkranen waterbesparend.

CO₂ :Het groendak vermindert de CO₂. Er komen binnenkort oplaadpunten voor elektrische auto’s op hun parking.

Verantwoorde producten : Hun voorkeur gaat naar verse en lokale producten die dan ook nog eens overheerlijk zijn. Als het kan, ook biologisch. Zo werken ze samen met leveranciers als Dierendonck, De Jager, Claessens en tal van anderen die hun duurzaamheidsvisie ondersteunen. Van gecertificeerde milieuvriendelijke papierproducten tot biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Hun gedrukt materiaal (hoewel ze de voorkeur geven aan digitaal) is gemaakt op milieuvriendelijk papier, de inkt is op basis van plantaardige oliën. Grown Alchemist badkamer producten in dispensers (ja, minder plastic!) zijn vrij van schadelijke ingrediënten.

Ondersteuning van de lokale bevolking : Lokaal is bij hen van groot belang en daarom trekken ze dit absoluut door naar lokale voedsel- en drankleveranciers. Hun lokale wijnen bijvoorbeeld zijn geproduceerd met druiven uit Lochristi, net buiten Gent. Ook geeft hun Guest Director veel suggesties voor leuke lokale winkels en restaurants!

Sociale betrokkenheid : Ze stimuleren de groei van hun medewerkers zodat ze gebruik kunnen maken van diverse opleidingsmogelijkheden. Yalo wil graag iets terugdoen voor de gemeenschap door lokale doelen te steunen, hetzij financieel, hetzij door te helpen waar mogelijk.