Excursies …

EXCURSIES WORDEN STEEDS VAKER EEN VOLWAARDIG ONDERDEEL BIJ HET BOEKEN VAN EEN REIS

 

2022 is na twee jaar gezondheidscrisis duidelijk een keerpunt: veel Belgen vertrekken weer op reis, ze willen alles weer voluit beleven en niets missen van wat hun bestemming te bieden heeft. Naast een aangenaam verblijf zijn net die ervaringen een belangrijke factor voor een geslaagde reis. Minstens 50% van de vakantiegangers boekt één of meerdere uitstappen. Vroeger lieten de reizigers zich op de bestemming eerst informeren door de reisleiding en boekten ze hun excursies ter plaatse. De huidige trend is dat de Belg hier veel eerder aandacht aan besteedt, vaak zelfs bij het boeken van de reis zelf. Zo vermijdt men lange wachtrijen en voor verschillende sites is dit zelfs aangewezen. Veruit de meeste boekingen lopen via de handige TUI app maar dit jaar zijn er ook al ruim 10.000 excursies op voorhand geboekt via de TUI reisbureaus. Het gemiddeld budget voor een excursie is 61 euro per persoon. De uitstappen houden een mooi evenwicht tussen natuur en cultuur maar de echte ‘must-see’ bezienswaardigheden blijven koploper.

Na twee jaar vol beperkingen door de gezondheidscrisis willen Belgische reizigers dit jaar alles uit hun vakantie halen. Na een analyse constateert TUI, marktleider in België,  een overtuigende stijging van het aantal op voorhand geboekte excursies, wat getuigt van een verhoogde interesse voor een optimale vakantie-ervaring.

Daarnaast merkt TUI een significante verandering in de manier waarop uitstappen worden geboekt. Vroeger boekten vakantiegangers hun excursies vaak op de bestemming en gaf de TUI hostess hen hierover eerst alle inlichtingen. Tegenwoordig zoeken veel reizigers zelf al op wat ze op hun vakantiebestemming willen beleven en boeken hun favoriete activiteiten op voorhand via de TUI app of bij hun reisagent. Dit wijst erop dat de vakantieganger de zekerheid wil dat hij de gewenste activiteit kan doen op de voorziene dag, zeker op locaties met een zeer hoog aantal toeristen zoals Barcelona of Rome, maar ook op sites met een begrensd aantal bezoekers per dag zoals het Alhambra in Granada. Daarnaast speelt ook het budgettaire aspect: door op voorhand te reserveren heeft de reiziger een beter overzicht van de uiteindelijke totaalprijs van de reis.

In de lijst met favoriete uitstapjes staan natuurlijk veel sites van grote culturele waarde, al dan niet werelderfgoed.  Maar daarnaast zijn ook de klassieke verkenningsuitstappen populair, waarbij je, vaak al op een dag, een goed beeld hebt van wat je vakantiebestemming aan natuur en cultuur te bieden heeft. Een speciaal concept daarbij is TUI Collection, unieke uitstappen op basis van authentieke ervaringen waarbij de gids de reiziger in contact brengt met het landelijke leven ter plaatse, lokale ambachten of specifieke teelten in de landbouw. Natuurlijk staan ook de plaatsen met een bijzondere aantrekkingskracht op het programma maar ‘platgetreden paden’ worden bewust zo veel mogelijk gemeden. Ondanks de crisis is het gemiddelde budget van 61 euro per persoon voor een uitstap of een evenement status quo gebleven tegenover 2019.

Top 10 van de regio’s waar de meeste excursies worden geboekt :

  1. Rome: niet verwonderlijk dat de Europese cultuurstad bij uitstek op de eerste plaats staat. Bijzonder gegeerd zijn rondleidingen door het Colosseum, het Forum Romanum, Vaticaanstad en de Sixtijnse Kapel. Maar ook de klassieke hop-on hop-off sightseeing busrit is een must die veel reizigers vooraf regelen.
  2. Kreta: de culturele topper op het grootste Griekse eiland is natuurlijk een bezoek aan Knossos, de Kretenzische hoofdstad in de Minoïsche tijd. Sportievelingen opteren ook vaak voor de uitdaging om door de beroemde Samariakloof te stappen. Ook alle boottochten zijn populair op Kreta, van een rondvaart op een boot met glazen bodem tot een overtocht naar het nabijgelegen Santorini.
  3. Tenerife: Wie ietwat sportief is, bezoekt op Tenerife zeker het Nationale Park van de Teide, meteen ook de hoogste bergtop van Spanje. Ook een boottocht om walvissen en dolfijnen te spotten is er zeer populair. En natuurlijk is een excursie naar het vlakbij gelegen, groene eiland La Gomera geliefd bij natuurliefhebbers.
  4. Parijs: De Lichtstad biedt teveel uitstappen en toegangstickets om op te noemen en overal koop je je ticket best op voorhand om lange wachtrijen te vermijden. Naast de grote klassiekers zoals het Louvre, de Eifeltoren, de Moulin Rouge, een rondvaart op de Seine of een bezoek aan Versailles kan je Parijs ook verkennen via een originele uitstap met een ontspannen en ietwat avontuurlijke fietstocht door de stad.
  5. Mallorca: al jaren de bekendste bestemming voor een strandvakantie maar wat een prachtig en veelzijdig eiland is Mallorca! De populairste uitstap is de TUI Collection eilandrondrit waar je op één dag zowel de bergen, de verborgen baaien, de lagunes als de grotten bezoekt. De hoofdstad Palma is een cultureel pareltje en de dorpen Valldemossa, Puerto de Soller en Sa Calobra zijn zeer schilderachtig. Toch liever iets anders? Met een catamaran verken je de schitterendste baaien op het eiland.
  6. Dominicaanse Republiek: op zich al een paradijselijke bestemming met schitterende stranden maar enkele plekken spreken pas echt tot de verbeelding, zoals het “Bounty island” Saona of het schiereiland Samaná. Zwemmen met de dolfijnen is er ook bijzonder populair.
  7. Mexico : bakermat van de Mayacultuur waar je de sites van Chichen Itza en Tulum moet gezien hebben. Liefhebbers van de onderwaterwereld boeken er talrijke snorkel- en duikexcursies.
  8. Barcelona : Een citytrip boek je meestal maar voor enkele dagen en met een behoorlijk vol programma. Dus nemen veel bezoekers in Barcelona geen risico en boeken hun toegangstickets voor Parc Güell, la Sagrada Familia of het stadium van Camp Nou vooraf.
  9. Madeira : op het wandeleiland bij uitstek worden er talrijke sportieve uitstappen aangeboden, van de sublieme panorama’s aan de westkust tot een pittige verkenning van de krater Rabaçal.
  10. Costa del Sol: als perfecte uitvalsbasis voor het prachtige Andaloesië zijn de uitstappen naar Granada, Sevilla en Ronda bijzonder populair. Uniek in de regio zijn ook de rots van Gibraltar of een spectaculaire wandeling op de Caminito del Rey, een smal pad boven een diepe kloof.