Brazilië wint de Ernesto Illy International Coffee Award, de prijs die is vernoemd ter nagedachtenis aan de oprichter van illycaffè en die een eerbetoon is aan het dagelijkse werk dat het bedrijf al meer dan 30 jaar samen met producenten verricht om de beste koffie ter wereld aan te bieden.
De hoogste onderscheiding van dit jaar, de “Best of the Best” award, werd toegekend aan Fazenda Serra do Boné, eigendom van Matheus Lopes Sanglard, met een koffie geproduceerd met de zogenaamde despolpado techniek die de hoeveelheid suikers en aroma’s maximaliseert.
De prijs werd toegekend door een onafhankelijke internationale jury van 9 experts die de beste onder de winnaars koos van de 9 single-origins die het recept vormen van de unieke illy blend: Brazilië, Costa Rica, El Salvador, Ethiopië, Guatemala, Honduras, India, Nicaragua en Rwanda. Het SMS-cluster ECOM uit Nicaragua won daarentegen de Coffee Lovers’ Choice award, gekozen door consumenten die in de weken voorafgaand aan het evenement blind dezelfde koffiesamples van illy over de hele wereld proefden.
“Voor het tweede jaar op rij heeft een Braziliaans bedrijf dat regeneratieve praktijken toepast ons de beste koffie ter wereld. In de Fazenda Serra do Bonè worden de gezondheid van de bodem, de biodiversiteit en de waterbronnen behouden dankzij het gebruik van organische meststoffen, biologische bestrijding en het hergebruik van bijproducten van de verwerking – zegt Andrea Illy, voorzitter van illycaffè – We zien opnieuw belangrijke tekenen die bevestigen dat regeneratieve landbouw de juiste weg is naar een veerkrachtigere productie die productiviteit en superieure kwaliteit kan garanderen, waarvan koffie de voorloper is met de hoogste groeicijfers”.
De gerenommeerde jury die de Best of the Best selecteerde bestond onder andere uit Massimo Bottura, Chef Patron van Osteria Francescana en oprichter van Food for Soul; Viki Geunes, chef-eigenaar van het met drie Michelin-sterren bekroonde Zilte in Antwerpen; Felipe Rodriguez, chef-kok van het Rosewood Complex in São Paulo; Vanúsia Nogueira, Executive Director van de International Coffee Organization; Q Grader professionele proevers Felipe Isaza en Dessalegn Oljirra Gemeda; journalisten Vanessa Zocchetti (Madame Figaro), Sebastian Späth (Falstaff) en Josh Condon (Robb Report).
De jury omschreef de bekroonde koffie van Fazenda Serra do Boné als romig, zoet en vol van smaak, met een elegante balans van aroma’s van vers fruit, karamel ondertonen, subtiele hints van bruine suiker en een aanhoudende chocoladefinish met florale tonen van jasmijn – een prachtig complexe koffie die zijn Braziliaanse oorsprong perfect belichaamt.
Dit jaar trok het evenement een diverse groep prominenten aan, waaronder Francis Ford Coppola, Marina Abramović, Pat Cleveland, Alex Riviere, Chiara Maci, Candela Pelizza, Tamu McPherson, Sveva Alviti, Christoph Leitner, Simon en Marina Ksandr, Nick Lowry, Maddy Devita, Justine Martilotti en Brittany Leigh Ball. De viering van uitmuntende koffie vond plaats tijdens een galadiner in Peak in Hudson Yards, gepresenteerd door de Spaanse tv-journaliste Olivia Frejus Lloyd.
De Ernesto Illy International Coffee Award reikt verder dan het toekennen van prijzen en stimuleert wereldwijde discussies over duurzame koffie. Eerder vandaag kwamen vertegenwoordigers van de hele koffieketen bijeen op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York voor een rondetafelgesprek getiteld “Global Coffee Alliance: Mobilizing a Public-Private Fund to Fight Climate Change”. Aanwezig waren president Andrea Illy, de Italiaanse ambassadeur bij de VN Maurizio Massari, Vanúsia Nogueira, chef-kok en UNEP goodwill ambassadeur Massimo Bottura, UNIDO projectmanager Andrea De Marco, Raina Lang (directeur duurzame koffie bij Conservation International), en Jamil Ahmad (UNEP directeur voor het kantoor in New York), die initiatieven onderzochten om duurzame koffieproductie te bevorderen in het licht van de klimaatuitdagingen.
De Ernesto Illy International Coffee Award blijft een baken van uitmuntendheid op het gebied van duurzame koffie en viert het talent, de toewijding en het vakmanschap die vorm geven aan elk kopje illy koffie.