Finefleur Belgische hotel- en toerismescholen stomen zich klaar voor AEHT Cornet 0.3 Trophy 2025

36 leerlingen van 11 Belgische hotel- en toerismescholen werden op 11 februari klaargestoomd voor deelname aan de 13e editie van de AEHT Cornet 0.3 Trophy. COLOMAplus Mechelen zal op 19, 20 en 21 maart 2025 voor de tweede keer dit prestigieuze event organiseren. Leerlingen uit de verschillende scholen zullen het in vier wedstrijddisciplines: culinary arts, restaurant service, pastry en tourist destination tegen elkaar opnemen. Ter voorbereiding volgen de deelnemers op 11 februari infosessies en workshops bij Brouwerij Palm te Steenhuffel. De AEHT Cornet 0.3 Trophy is de Belgische preselectie voor de Europese wedstrijd en conferentie die van 3 tot 8 november 2025 in Zweden, Västeras zal plaatsvinden.

Jonge professionals ondersteunen en motiveren

Al sinds 2011 steekt Brouwerij Palm haar schouders onder het Belgische AEHT-project. “Voor Brouwerij Palm is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project. De brouwerij stelt zich onder meer als objectief studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, zo maken jonge professionelen kennis met de rijke Belgische Biercultuur. Niet voor niets zijn productkennis, Beer & Food Pairing en serveerkunde van bier verplichte onderdelen binnen de wedstrijd. Ook het maatschappelijk aspect is een belangrijke motivator voor de brouwerij, dat de teams worden samengesteld uit leerlingen van verschillende scholen is een van de positieve elementen binnen de organisatie.  Niet alleen wordt de culinaire kennis rond bier versterkt maar ook de sociale vaardigheden worden door het samenwerken in teamverband extra ontwikkeld.” volgens Peter Buelens PR manager & Communications Business Partner bij Royal Swinkels.Als hoofdsponsor van deze wedstrijd schenkt de brouwerij elk winnend team een budget waarmee ze de Belgische deelname aan de Europese wedstrijd garanderen.

Driesterrenchef Viki Geunes de trotse peter van de AEHT Cornet 0.3 Trophy

Viki Geunes: “In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.”

Lekker van bij ons : Naast Brouwerij Palm is ook VLAM al jarenlang nauw betrokken bij de wedstrijddiscipline culinary arts. “De wedstrijd is een prachtig initiatief om getalenteerde, toekomstige professionals te inspireren met al het lokaal lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft,” zegt Filip Fontaine, CEO van VLAM. “Je kan immers nooit te jong zijn om te ontdekken hoeveel zorg en passie er in Vlaanderen geïnvesteerd wordt in producten van bij ons, van op het veld tot op het bord.” Voor deze editie staan hondshaai en kleinhoofd van het kalf in de kijker.

Studenten klaarstomen met demo’s en workshops

Om de deelnemers voor te bereiden op de wedstrijd, organiseert Brouwerij Palm i.s.m. de organiserende partner COLOMAplus een contactdag op dinsdag 11 februari. Daar leren de studenten elkaar al beter kennen terwijl ze deelnemen aan verschillende workshops en infosessies: Workshop foodcost-berekening door Solucious; Workshop serveerkunde bier door Bert Buggenhout; Workshop Bakkerij: Chocolade door Belcolade – Puratos; Workshop Keuken: “Hondshaai” door Vlam, Eddy Van de Langenbergh; Workshop Keuken: “Kalfs, kleinhoofd” door Vlam, Mitch Coldenhoff; ; Workshop Beer & Foodpairing door Karl Van Malderen, Bapas; Workshop Toerisme: Infosessie door Toerisme Mechelen en Workshop Toerisme: Infosessie door Toerisme Vlaanderen.

Wat maakt de AEHT Cornet 0.3 Trophy nu zo uniek? De wedstrijd vergt niet enkel de eigen vakkennis en creativiteit van de individuele leerling. Elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school. Op korte tijd moeten de studenten samen een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder: teamwork is de sleutel tot succes en gedeelde verantwoordelijkheid primeert.

COLOMAplus, organisator van de 13e editie van de AEHT Cornet 0.3 Trophy:

De Mechelse secundaire school COLOMAplus biedt een brede waaier aan diverse studierichtingen, van kunst, architectuur, economie, esthetische verzorging, communicatie tot toerisme en gastronomie. De school doorbreekt al jarenlang de klassieke onderwijsvormen door de studierichtingen te bundelen in zes studiedomeinen die elk hun eigen ‘Huis’ vormen. Dankzij dit diverse aanbod vindt elke leerling een traject dat aansluit bij zijn of haar talenten en ambities. De school zet sterk in op praktijkgericht onderwijs, innovatie en samenwerking met bedrijven en organisaties, zodat leerlingen met een waardevol diploma klaar zijn voor de toekomst.

De afdeling Toerisme behoort tot het Huis van Communicatie en Recreatie. Het Huis van Gastronomie bestaat al meer dan 50 jaar en hoopt met de organisatie van de AEHT Cornet 0.3 Trophy de horeca-opleidingen (Restaurant en Keuken, HoReCa en Bakkerij) extra in de kijker te zetten. “Deelname aan de AEHT Cornet 0.3 Trophy betekent voor onze leerlingen een unieke kans om  buiten de comfortzone van de school of stageplaats hun toeristische en gastronomische vakkennis en vaardigheden uitbreiden. Ze leren daarenboven samenwerken in een team, creatief denken en presteren onder druk. Het zijn competenties die onmisbaar zijn in de samenleving van vandaag en waarmee we onze leerlingen graag het werkveld insturen ”, aldus An Wyckmans, directeur COLOMAplus.

Deelnemende scholen 2025: COLOMAplus Mechelen; COOVI Anderlecht; Ensorinstituut Oostende; GO! Atheneum Geraardsbergen; GO! Campus Wemmel;  Hotelschool Gent; Hotelschool Hasselt ; PIVA Antwerpen; Talentenschool Turnhout; TechniGo Aalst en VTI Spijker Hoogstraten.