Ervaar Litouwse smaken geïnspireerd door de natuur. De Litouwse hoofdstad Vilnius nodigt andermaal iedereen uit om de wedergeboorte van de Litouwse keuken te ervaren tijdens het jaarlijks culinair festival. Het evenement vindt plaats van 4 tot 10 november en brengt de beste Litouwse chef-koks samen voor een onvergetelijke ervaring met menu’s met een thema uit de Litouwse keuken.
Het festival plaatst het culinaire erfgoed van het land centraal en biedt tegelijkertijd een moderne kijk op lokale Litouwse ingrediënten en producten. Het thema, “Litouwse smaken”, benadrukt de creativiteit en innovatie van lokale chef-koks, van wie velen eerder dit jaar zijn erkend in de Michelingids van Litouwen.
Door Michelin bekroonde en aanbevolen restaurants, zoals Nineteen18, 14 Horses, Stikliai, Stebuklai, Fabrikėlis en vele andere innovatieve restaurants nemen dit jaar deel aan de Gastronomieweek met exclusieve menu’s waarbij ze de traditionele Litouwse ingrediënten combineren met moderne culinaire technieken.
Het Litouwse culinaire erfgoed tot leven brengen
In de afgelopen jaren heeft de groeiende innovatie van de Litouwse keuken wereldwijd aandacht gekregen. Fijnproevers en professionals zijn de culinaire scene in Vilnius gaan verkennen en noemen het zelfs het “Nieuwe Kopenhagen”. IDe Litouwse keuken heeft veel gemeen met de hartige, op producten gebaseerde culinaire tradities van Noord- en Midden-Europa. De eetcultuur van het land draait om lokale ingrediënten zoals gerst, rogge, wortelgroenten en wilde kruiden, samen met paddenstoelen en bessen. Tijdens de Gastronomieweek blazen chef-koks deze traditionele ingrediënten nieuw leven in en presenteren ze met hedendaagse flair.
In de hoofdstad Vilnius alleen al nemen een 60-tal restaurants dit jaar deel aan de Gastronomieweek. Maar ook in vele andere Litouwse steden, kunnen bezoekers genieten van een breed scala aan proefmenu’s in het hele gebied. Enkele van de hoogtepunten zijn:
Bekroond met een Michelinster in 2024, Nineteen18, onder leiding van chef-kok Andrius Kubilius, nodigt gasten uit om het culinaire erfgoed en de gastvrijheid van Litouwen te ervaren. Elk diner combineert lokaal gevonden ingrediënten en methoden met moderne technieken en viert smaken en verhalen die geworteld zijn in de traditie, die chef-kok Kubilius tot leven brengt voor zijn gasten.
In Ertlio Namas brengt chef-kok Tomas Rimvydis de historische, nobele Litouwse keuken tot leven. Het restaurant is er trots op alleen seizoensgebonden ingrediënten te gebruiken, zoals gebruikelijk was op adellijke landgoederen. Hoogtepunten zijn zelfgebakken brood met bieten en boter, fazant met appels en lijsterbessensaus en een uniek dessert van peer met aardpeerijs en frambozensnoepjes. Elk gerecht vertelt een verhaal van het culinaire verleden van Litouwen, dat met creatieve flair in het heden wordt gebracht.
In PACAI, een restaurant gevestigd in een gerestaureerd adellijk herenhuis en hotel, wordt de culinaire schoonheid van Litouwen weerspiegeld in de eenvoud en elegantie van de gerechten. Chef-kok Goda Juknaitė creëert harmonie tussen Scandinavische en Litouwse smaken en gebruikt lokale ingrediënten zoals komijn, dille en mierikswortel. Hoogtepunten op het menu zijn tataki van hertenvlees met lingonbessen, donuts van gerookte forel met dille en porcini ijs. Het restaurant omarmt de seizoenveranderingen in de natuur en laat de diversiteit van het culinaire landschap van Litouwen zien.
In Telegrafas, opgenomen in de MICHELIN gids van 2024, creëert chef-kok Justinas Kapkovičius een symfonie van seizoensgebonden ingrediënten in een menu dat de schoonheid van de herfst in Litouwen weerspiegelt. Gerechten zoals aardpeer met King Oyster paddenstoelen of een chocoladedessert met zwarte bessen en bieten worden met artistieke flair gepresenteerd, geïnspireerd door zowel culinaire traditie als moderne technieken.
Tijdens de Gastronomieweek belicht de Beigel Shop de belangrijke Joodse invloed op de Litouwse keuken en cultuur tijdens een rondleiding met de titel “In de voetsporen van Jeruzalem van Litouwen”. Daarnaast is er een proeverijdiner met gerechten zoals forshmak (een haringgerecht), challahbrood, rugelach (traditioneel Litouws gebak), imberlach (traditionele wortelsnoepjes) en natuurlijk bagels. Er wordt gezegd dat bagels hun oorsprong vinden in het Pools-Litouwse Gemenebest.
Gedurende de hele week zal elk restaurant de nadruk leggen op verse, lokale producten en tegelijkertijd de unieke combinatie van geschiedenis en innovatie in Litouwen vieren. Dit evenement biedt fijnproevers een uitgelezen kans om het beste van de Litouwse keuken te ervaren, of ze nu uit Litouwen komen of uit het buitenland.
VILNIUS – EUROPESE GROENE HOOFDSTAD 2025
De Europese Commissie heeft Vilnius uitgeroepen tot winnaar van de prijs voor Europese Groene Hoofdstad 2025, als erkenning voor het opmerkelijke vermogen van de stad om duurzaamheidsinspanningen te integreren met het welzijn van haar inwoners. Vilnius heeft met succes verschillende initiatieven met elkaar verbonden die gericht zijn op schone lucht, schoon water, behoud van biodiversiteit, groene ruimtes en meer. Een van Vilnius’ innovatieve benaderingen van burgerbetrokkenheid is het gebruik van een speciale app, waarmee inwoners kunnen deelnemen aan verschillende aspecten van stadsbeheer en -planning.
Het European Green Capital Awards-programma loopt sinds 2008 en Groene Hoofdsteden in heel Europa blijven samenwerken als onderdeel van het Green Capitals Network, dat 36 steden omvat. Dit netwerk werkt samen om ambitieuze ideeën voor stedelijke verbetering te implementeren.
Illustraties Dovilė Jakštaitė , 14 Horses