Gastronomisch restaurant Brugmann – Brussel

Restaurant BRUGMANN vond een onderkomen in een majestueus en imposant herenhuis, op wandelafstand van het Brugmannplein. Bij het binnenkomen onthult de schitterende ontvangstruimte een eerste warm gevoel van sympathie en hospitality die in de prachtige eetzaal, uitgevend op een quasi uniek terras, overgaat in het E. Froidurepark, ook de schitterende tuin van dit herenhuis onthuld.

Dit herenhuis, gebouwd in 1899, behoorde lange tijd toe aan de familie van baron Raoul Richard, gewezen minister van Economie en Middenstand. Het pand bestond toen nog uit een fraai herenhuis met een terras en een zeer boomrijke tuin die liep tot aan de Franz Merjaystraat. In 1986 wordt het goed aangekocht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat beslist van de tuin van het pand een openbaar park te maken: het Eerwaarde Froidurepark. In 2006 verkoopt het Gewest het goed aan privé-eigenaars. Pas in 2014 wordt het overgenomen door de huidige eigenaars, die het volledig renoveren en omtoveren tot een van de parels in het Brussels hotel- en restaurantuniversum. Elke ruimte kreeg hierbij een nieuwe invulling en een fraaie aankleding om het pand een nieuwe spirit te geven, heerlijk burgerlijk of resoluut design, naar eigen voorkeur, volgens de gelegenheid of het soort ontvangst. De uiteindelijke transformatie wordt een prachtig restaurant dat in 2015 de figuurlijke speeltuin wordt van chef Matthias Van Eenoo.

Chef Matthias Van Eenoo, zoon en kleinzoon van Belgische restauranthouders, is opgegroeid in de Provence en ging later in de leer bij grote sterrenchefs in Parijs. Zo kreeg hij de kans om mee te draaien in de brigade van Alain Senderens (2 Michelinsterren) en bij Lucas Carton. Hij werkte ook mee aan de opening van Mama Shelter, van Yann Tanneau en Christophe Aribert (2 Michelinsterren) in Opéra Garnier en bekwaamde zich bij Serge Gouloumès (1 Michelinster) in de Mas Candille. In 2015 knoopt Matthias aan met zijn Belgische roots en opent hij het gastronomische restaurant BRUGMANN in Brussel.

In aanloop naar het 10-jarig bestaan van het restaurant serveert chef Mathias met de steun van chef Stefanie Henry, een pracht signature menu dat hij ‘Rentrée’ doopte. De kaart van chef Matthias Van Eenoo van het gastronomisch restaurant Brugmann is geraffineerd, innovatief en seizoenstrouw. Ze vindt haar inspiratie in marktverse producten en geeft klassiekers een nieuwe, grafische en uitgepuurde invulling. De traditionele keuken krijgt dus een moderne twist en omhelst onder meer enkele typische bereidingen uit de Franse gastronomie, die telkens met een verrassend ingrediënt naar een hoger niveau worden getild. De keuken verandert regelmatig, volgens het humeur van de chef en het marktaanbod. Lekkerbekkerij, nieuwsgierigheid en intuïtie kenmerken de keuken van de chef. Op de wijnkaart prijken meer dan 120 referenties die de chef sommelier elk seizoen bijwerkt. Bepaalde grands crus kan men ook per glas proeven.

De inspiratie van de chef wordt naadloos aangevuld door een passioneel zaalteam dat de gasten stijlvol onthaald en zorgt voor een vlekkeloos verloop van de maaltijd. Een attentievolle service met aanvullende uitleg bij elk van de gerechten biedt een gratis extraatje. Ook de chef bekommert zich persoonlijk over het welzijn van zijn gasten. Tijdens de maaltijd slaat hij aan elke tafel een babbeltje met de gasten, informerend naar de kwaliteit van de gerechten, maar tevens informerend naar extra wensen. In the good old days een traditie die elke chef in ere hield, een geste die nagenoeg volledig in onbruik raakte, maar toch door iedereen wordt gewaardeerd.

Onze proeverij van het ‘Signature Menu rentrée’ startte met een trio van amuses met een creatie van halfgare langoustines en truffel met halfzoute tijmboter en leuke citoenkaviaar. Toch was het de gesneden Camus artisjok met garnituur en Osciètre kaviaar die een bijzonder succulente smaaktoets creëerde en de aandacht naar zich toe trok en meteen de inventiviteit van de chef in het daglicht stelde.  Volgde een sublieme ravioli van kreeft met bisque-emulsie en overheerlijke savarin van gevogelte met subtiele saustoesten. De trou normand bood even een pauze om deze heerlijke creaties te laten bezinken.

Voor het hoofdgerecht van het menu moet je een keuze maken uit de kaart, Eerder moeilijk gezien hier zowel bij de vlees- als de visgerechten enkel de traditionele en sterk gewaardeerde creaties van de chef aan bod komen. Onze keuze viel uiteindelijk op een creatie van zeetong en de kalfszwezerik. De souflé van zeetong kreeg een crème van selderij met truffel, gele wijnsaus uit de Jura als compagnon. Een bijzonder lekker gerecht met mooie romige saus en mooie toetsen die zich volop in de mond ontwikkelden. De kalfszwezerik, gegrild op de barbecue was gewoonweg succulent, boordevol smaak en heerlijke licht pittige smaaktoetsen. Het garnituur een  tartelette van seizoengroenten, gemarmerde saus en tonkaboon kon enkel de overweldigende smaaktoetsen ondersteunen.

Afsluitend een assortiment van AOP kazen, een predessert en de traditionele Brugmann zoetigheden en dampende en geurende koffie. Met deze nieuwe creatie bewijst Mathias eens te meer zijn ongebreidelde creativiteit waarbij hij de Franse keuken toch enkele subtiele oosterse toetsen meegeeft.

Restaurant BRUGMANN  –  Brugmannlaan 52-54 – 1190 Brussel – Tel 02-880 55 54 – www.brugmann.com – Gesloten op maandag en zaterdagmiddag. Sfeervolle eetzaal en baudoir, terras, toegankelijk voor rolstoelgebruikers en valet service.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes – majestueus en sfeervol kader met mooie tuin, chef serveert een overheerlijke traditionele Franse gastronomie, die hij enkele persoonlijke  moderne en Aziatisch getinte twists meegeeft. Succulente en overweldigende smaaktoetsen. Restaurant Brugmann is én blijft een absolute aanrader.

Michelin: Op zoek naar een geweldige lunch in het zuidwesten van Brussel? Boek dan snel een tafel in deze luxebrasserie, die wordt opgefleurd door moderne kunstwerken en achteraan over een mooi terras beschikt. Al heeft Brugmann zowel ’s middags als ’s avonds een ruim aanbod Franse gerechten op de kaart staan. Verwacht u naast klassieke smaken aan moderne, veelal Aziatische interpretaties, zoals langoustine in een krokante notentempura met een bisquesaus die zoetzuur is opgemaakt.

Gault&Millau: 13.5/20 – 1 koksmuts. Het majestueuze en imposante uiterlijk van dit uitzonderlijk pand met zijn prachtig terras mag geen belemmering zijn om deze zaak te bezoeken. Door zijn ligging te midden van de stad ook ideaal voor een lunch bezoek. De sfeer is die van een hedendaagse brasserie met een modern interieur dat perfect samengaat met de kookstijl van chef Matthias Van Eenoo. Bretoense langoustines worden knapperig geserveerd met een Thais geïnspireerde bisque, waarna de tournedos met périgourdinesaus iets klassieker is maar zeker even smakelijk.