Voor een publiek van meer dan 2.000 restauranthouders en partners onthulde Gault&Millau de 23ᵉ editie van de Belux Gids. In 2025 bezochten de anonieme inspecteurs de beste restaurants van België, wat resulteerde in een gids met meer dan 1.340 adressen, waaronder 154 nieuwkomers en 166 stijgers. Ook de H!P selectie kent een toenemend succes met meer dan 250 adressen waarvan 42 nieuw.
De Chef van het Jaar, de Jonge Chefs van het Jaar en de hoogste nieuwkomers
De titel van Chef van het Jaar 2026 gaat dit jaar naar Karen Torosyan van restaurant Bozar in Brussel. “Jaar na jaar werkte Karen Torosyan zich op tot een van de grote smaakmakers, gedreven door een obsessieve zoektocht naar perfectie, zowel in zijn manier van werken als op het bord. Deze chef van Armeense afkomst, die verliefd werd op België, dwingt respect af. Van afwasser tot topchef, elke stap in zijn carrière getuigt van een enorme vastberadenheid. De evolutie van zijn scores en awards die hij in deze gids behaalde, liegen er niet om. In Bozar, dat stilaan een cultstatus krijgt, tilt hij klassiekers met precisie naar een hoger niveau en toont hij zijn technische expertise: een keuken die vertelt over het werk, de passie en liefde voor het product.” aldus de redactie. Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Kevin Graf (restaurant De Bakermat in Ninove) voor Vlaanderen; Basile De Wulf (restaurant Basile Cuisine Gourmande in Perwez) voor Wallonië; en David-Alexandre Bruno (restaurant Quartz in Brussel) voor het Brussels Gewest.
De opmerkelijke nieuwkomers zijn dit jaar: Est in Leuven (Heverlee) voor Vlaanderen met een score van 15/20 en 3 koksmutsen; Coquo in Bierwart voor Wallonië met een score van 13,5/20 en 2 koksmutsen; en Eliane in Brussel voor het Brussels Gewest met een score van 17/20 en 4 koksmutsen.
Ook aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers en veranderingen. The Jane van Nick Bril is recent verhuisd naar een nieuwe locatie in Antwerpen waar hij zijn score van 18,5/20 en 4 koksmutsen bevestigt. Ook Maison Colette verhuisde naar een nieuwe locatie, in Westerlo, en kreeg daarmee niet alleen de award voor ‘Het mooiste restaurant design’, maar ook een stijgende score van 17,5/20 en 4 koksmutsen. In Brussel komt Eliane van Kobe Desramaults nieuw binnen in de gids met 17/20 en 4 koksmutsen.
De andere hoogste stijgers (“New on the Top”) zijn La Botte (Genk), Humus x Hortense (Brussel), Nebo (Antwerpen), Misera (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg) die stijgen naar 16,5/20 en 3 koksmutsen. Bistrot du Nord (Antwerpen), EssenCiel (Leuven) en Kelderman (Aalst) behalen een score van 16/20 en eveneens 3 koksmutsen. Le Julien verhuisde naar een nieuw pand in Aalter en krijgt daar een hogere score van 16/20 en 3 koksmutsen.
De Jaarlijkse thematische Laureaten
Daarnaast worden zoals elk jaar volgende thematische laureaten bekroond: Gastvrouw van het Jaar: Inge Waeles (Boury, Roeselare); De ‘prijs-plezierverhouding’ van het Jaar: Béus (Zonnebeke (Passendale)) voor Vlaanderen, Pénar voor Brussel en Le P’tit Gaby (Hannut) voor Wallonië. Italiaans Restaurant van het Jaar: Mona Lisa (Yvoir); Aziatisch Restaurant van het Jaar: ENISHI by TOSHIRO (Waterloo); Het mooiste terras: Brabohoeve (Schilde; ); Het mooiste restaurant design: Maison Colette (Westerlo); Brasserie van het Jaar: De Kruidenmolen (De Haan (Klemskerke); Sommelier van het Jaar: Steven Wullaert (Vintage, Kontich); Dessert van het Jaar: Le Julien (Aalter (Lotenhulle); Gastro-bistro van het Jaar: Album (Antwerpen); Groentemenu van het Jaar: Humus x Hortense (Ixelles); Wijnkaart van het Jaar – Belgische wijnen: Hoeve de Bies (Voeren); Wijnkaart van het Jaar: La Botte (Genk); Kaas Experience van het Jaar: La Grappe d’Or (Arlon); Ambachtsman van het Jaar: Stefan Jacobs (Hors-Champs, Gembloux); De 3 Ontdekkingen van het Jaar: Hēdonē (Tongeren-Borgloon) voor Vlaanderen, Kartouche (Ixelles) voor Brussel en Flacon (Nivelles) voor Wallonië en de Lifetime Achievement Award: Roger Souvereyns
Nieuw dit jaar is de award “Beste wijnaanbod per glas”, waarmee het Gault&Millau-team het belang van een kwaliteitsvol, gevarieerd en correct geprijsd wijnaanbod per glas wil onderstrepen. De eerste winnaar van deze award is Tablàvins in Knokke-Heist.
De H!P Awards
De H!P-selectie verzamelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van eten en drinken op een ongedwongen manier voldoet aan de Gault&Millau standaard. Binnen de H!P-selectie zijn er drie winnaars voor 2026 gekozen: Martino (Gent) voor Vlaanderen, Mobi (Elsene) voor Brussel en Pépin (Luik) voor Wallonië. Ontdek de volledige selectie op http://www.gaultmillau.be/hip.
Extra cahiers in de gids
De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de 23e editie presenteert de uitgever, naast het H!P-cahier, maar liefst vier andere smaakvolle cahiers: ‘Tasty Tenerife’: In samenwerking met het toerismebureau van Tenerife en Gault&Millau trok een delegatie van Belgische topchefs op ontdekkingstocht naar de culinaire en natuurlijke rijkdommen van het eiland. Het resultaat, én de smakelijke adressen van deze reis, ontdekt u in dit inspirerende cahier. – ‘Great Cocktail Bars’: een selectie van de beste cocktailbars in België, waarbij Groot Vlaenderen in Brugge werd uitgeroepen tot Cocktailbar van het Jaar 2026. – ‘Finest Chocolatiers’: de selectie van Gault&Millau met de beste chocolatiers. – De ‘Gault&Millau Luxembourg gids’: de adressen uit deze gids zijn ook opgenomen in een apart cahier binnen de gids.
Gault&Millau richt het Gault&Millau Horeca Student Fund op binnen de Koning Boudewijnstichting. Dit fonds werd zeer recent opgericht met als doel horecastudenten uit kansarme milieus te helpen bij hun studies. Het zal beheerd worden door de KBS en uitgerold worden in samenwerking met de Belgische hotelscholen. Giften en legaten genieten de klassieke fiscale voordelen. Zo wenst Gault&Millau de toekomst van de gastronomie bijkomend te steunen. In de komende weken zal hier verder over gecommuniceerd worden.
Online groei en zichtbaarheid
De Gault&Millau-website is uitgegroeid tot het toonaangevende culinaire platform van België, met maandelijks meer dan 250.000 unieke bezoekers. Bezoekers vinden er een compleet overzicht van restaurants, H!P-adressen, chocolatiers en cocktailbars, en dankzij slimme zoekopties is reserveren eenvoudig en snel.
Via de knop “beschikbaarheid” op de homepage kunnen gebruikers filteren op datum, tijdstip (lunch of diner) en aantal personen, waardoor plannen moeiteloos verloopt. In 2025 zette Gault&Millau bovendien sterk in op inspirerende online content, met nieuwe “Ten to Taste” reeksen en verhalen die de beste culinaire adressen van België extra onder de aandacht brengen.
Aanhoudend sterke verkoopcijfers
Ook in het digitale tijdperk blijft de gedrukte gids razend populair, benadrukt CEO Marc Declerck. In de voorverkoop gingen maar liefst 31.500 exemplaren over de toonbank, een duidelijke bevestiging van het vertrouwen en de interesse van lezers. Daarmee blijft Gault&Millau met ruime voorsprong marktleider in de Belgisch-Luxemburgse culinaire sector. Marc Declerck spreekt zijn dank uit aan de trouwe partners die de totstandkoming van de gids mogelijk maken, én aan het volledige Gault&Millau-team dat dagelijks met veel passie en kunde werkt om de gids objectief, betrouwbaar en inspirerend te houden.
De Gault&Millau Belux gids 2026 is verkrijgbaar in de boekhandel voor 34 euro en kan ook besteld worden via https://shop.gaultmillau.be/.
