Green Deal Eiwitschift

Bio-Planet voortrekker in Green Deal Eiwitshift >> verrassend eiwitrijke producten

 

“Ons doel is om ervoor te zorgen dat 60% van alle verkochte eiwitten bij Bio-Planet tegen 2030 plantaardig zijn om zo de Eiwitshift te helpen realiseren voor al onze klanten.” Jan van Holsbeke managing director bij Bio-Planet

Meer plantaardige producten op ons bord. Dat is het doel van de Green Deal Eiwitshift, een partnerschap tussen de Vlaamse overheid en organisaties uit de voedingssector. Want vaker plantaardige boven dierlijke eiwitten verkiezen draagt bij aan een beter milieu én een gezonder eetpatroon. Nadat topgastronomie als eerste inzette op smaakvolle plantaardige gerechten is ook foodretail de laatste jaren bezig aan een stevige groeispurt in hun plantaardig aanbod. Als pionier in het introduceren van nieuwe alternatieve eiwitbronnen trekt Bio-Planet mee aan die kar. Het streefdoel? 60% van alle verkochte eiwitten moeten plantaardig zijn tegen 2030. En dat begint bij een ruim keuze-assortiment.

Bio-Planet engageert zich om plantaardige producten een minstens gelijkwaardige plaats te geven naast dierlijke producten én klanten daarbij een ruime keuze te geven. Zowel in breedte en diepte van het assortiment, als plaats in de winkel, promo’s en communicatie.

  • Plantaardige alternatieven krijgen steevast een prominente plaats op de schappen. Zo vind je, in de winkels geopend sinds 2021, eerst de granen, groenten, fruit en plantaardige alternatieven op je winkelroute alvorens je bij het vlees, vis en gevogelte komt.
  • Plantaardige alternatieven voor vlees, vis en gevogelte worden actief gepromoot. De samenwerking met chef Seppe Nobels is daar het beste voorbeeld van. Hij ontwikkelde nieuwe Belgische klassiekers met groenten in de hoofdrol.
  • Van de meer dan 500 recepten is 60% alvast veggie of vegan en in de toekomst zal voor ieder vlees, vis of gevogelte recept een plantaardig alternatief worden meegegeven.
  • Elke Bio-Planet-medewerker krijgt vanaf 2024 1x per jaar een infosessie over plantaardige eiwitten. Zo kunnen ze klanten die de switch willen maken, nog beter begeleiden.

Wat is de Green Deal Eiwitshift?

De Green Deal Eiwitshift is een partnerschap tussen de Vlaamse overheid en organisaties uit de voedingssector (retailers, producenten, cateraars, horeca, ngo’s …). De Green Deal loopt van 2021 tot 2025 en streeft ernaar om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in de Vlaamse consumptie te verbeteren richting een verhouding van 40/60 dierlijke/plantaardige eiwitten tegen 2030 enerzijds. En anderzijds een vermindering van de totale inname van eiwitten te bekomen. De gemiddelde Belg haalt zijn eiwitten voornamelijk uit dierlijke eiwitbronnen (60 %) en in mindere mate uit plantaardige (40 %). Het doel is dus deze percentages om te draaien. De Green Deel Eiwitshift is een initiatief van de Vlaamse Overheid, maar Bio-Planet hanteert deze ideologie voor al haar winkels in België.

De eerste meting, van februari 2021 t.e.m. maart 2022, toont aan dat van alle bij Bio-Planet verkochte eiwitten 52 % van dierlijke oorsprong zijn en 48 % plantaardig. Een mooi resultaat, maar nog geen volledige shift. Het doel is om er tegen 2030 voor te zorgen dat 60 % van alle bij Bio-Planet verkochte eiwitten plantaardig zijn. Stap voor stap naar meer plantaardige eiwitten

NIEUW bij Bio-Planet:

Vleesburgers met plantaardige eiwitten : Vanaf april brengt Bio-Planet enkele in house ontwikkelde “hybride burgers” op de markt. Daarmee verminderen ze de vleesconsumptie zonder in te boeten op de gekende smaak of textuur van vlees. Voor alle duidelijkheid, die burgers bevatten nog steeds vlees, maar veel minder dan we gewend zijn. Het doel is een product voor te schotelen waarvan je eigenlijk niet merkt dat je minder vlees aan het eten bent.

Chickenburger+ Forest : Burger gemaakt van paddenstoelvoetjes. Bevat 50% kippengehakt en 50% paddenstoelen.

Weetje: Bio-Planet teelt paddenstoelen op reststroombrood. Van oesterzwammen worden de voetjes normaal gezien niet gebruikt. De verwerking ervan in deze burger maakt het een circulair product.

Meatburger+ Seaweed : Burger met zeewier. Bevat 75% rundsgehakt en 25% zeewier.

Weetje: Zeewier biedt heel wat gezondheidsvoordelen dankzij de vele vitaminen en mineralen die het bevat.  Bovendien zorgt zeewier voor een zeer sappige burger, doordat ze het vocht vasthoudt tijdens het bakken.

Meatburger+ Peas : Burger met spliterwten en jackfruit. Bevat 60% rundsgehakt en 40% spliterwten/jackfruit.

Weetje: Rundsvlees vraagt enorm veel energie en water, door 40% van het vlees te vervangen door eiwitrijke spliterwten, weegt de productie minder door op het milieu.

MAYA – seitan tarwe blok bio – € 12,39/st : Seitan is een mild smakende, eiwitrijke vleesvervanger gemaakt van tarwegluten en heeft een hoog gehalte aan eiwitten (24,8 % – wat meer is dan veel soorten vlees), bevat zowat geen vet (0,2 %, terwijl dit bij vlees schommelt tussen 15 % en 30 %) en er zit helemaal géén cholesterol in. De seitan van Maya is zeer zacht, sappig en past in veel gerechten. Maya is bovendien een 100% Belgisch merk.

De HOBBIT – HEMP gepeld hennepzaad – € 6,19/st : Gepeld hennepzaad heeft een nootachtig aroma en een lichte grondsmaak, die soms wel eens bitter kan zijn. Ze zijn makkelijk verteerbaar en rijk aan omega 3, vitamine B1, foliumzuur, kalium, magnesium, ijzer, koper, zink en fosfor. Daarnaast bevatten ze ook hoogwaardige eiwitten met een goede balans in essentiële aminozuren. Lekker bij salades, groenten, zoete gerechten, brood en crackers of toegevoegd aan baksels, smoothies of muesli.

DE HALM – bio granola – € 5,15st : De bio granola van het Nederlandse merk De meesters van de Halm is vegan, gemaakt zonder toegevoegde suikers of palmolie en is met 20 gram eiwitten per 100 gram een bron aan eiwitten. Bovendien produceert De Halm met groene stroom, hergebruiken ze de warmte uit het productieproces en verwerken ze de resten als voer voor de biologische veeteelt.

LIMA – bio linzenwafel – € 2,45/st : De protein lentils peulvruchtwafels van het Belgische merk Lima zijn gemaakt op basis van linzen. Een peulvrucht dat van nature rijk is aan eiwitten. De linzenwafels zijn gluten- en lactosevrij en zijn erg lekker als snack, maar kunnen ook dienen als aanvulling bij je lunch.

LE BON SEMEUR – spliterwten – € 2,45/st : Le Bon Semeur is een premiummerk van het bedrijf Trescarte. Sinds hun start in 1959 zijn ze gespecialiseerd in de productie van groene linzen van Le Puy en hebben ze hun activiteiten uitgebreid naar andere peulvruchten. Spliterwten zijn rijk aan vezels. Ze zitten in een duurzame en handige FSC-verpakking. Het bedrijf werkt met lokale telers die meewerken aan een ecologisch productieproces waarbij geen water wordt verbruikt en groenafval wordt gecomposteerd.

BIONA – tuinbonen € 2,79/st : Mild, mals en een beetje zoet, de bonen zijn een ideale toevoeging aan elke voorraadkast. Lekker als tussendoortje, gecombineerd in salades of in je favoriete stoofpotjes voor een frisse toets. Gezonde voeding betekent een gezondere toekomst en daar wil Biona je bij helpen. Wat het gewas ook mag zijn, alle producten zijn 100 % traceerbaar, volledig natuurlijk en geschikt voor vegetariërs (en vaak ook veganisten).