indian summer loves Côtes du Rhône

Zoals Taylor Swift het zou zeggen : “August sipped away like a bottle of wine.” De zomervakantie zit erop. De kinderen gaan terug naar school. Het beste van beide seizoenen komt nu samen : de warmte van de late zomerzon, de frisheid en de rijke smaken van de herfst. Wat schenken we daarbij? Weinig rode wijnen zo passend tijdens de nazomer als Côtes du Rhône-wijn.

Lichter in alcohol, rijker in finesse – Fris, fruitig en perfect voor zonnige gerechten – Koel ze licht voor de ultieme nazomer-ervaring

HERE COMES THE SUN

We hebben nog ruim drie weken te gaan voordat de herfst officieel begint. Dat betekent veel barbecueën, verse groenten uit de tuin en al een licht jasje voor ‘s avonds. De Côtes du Rhône omhult zich ook in dat lichter jasje: dankzij moderne methodes zijn de rode wijnen nu frisser, lichter en veel toegankelijker. Vroeg oogsten en kortere maceraties geven wijnen met minder tannines en een puur fruitprofiel.

Het resultaat? De laatste zonnestralen in je glas. En op je bord? De lichte Côtes du Rhône past perfect bij moderne gerechten zoals fusionkeukens en lichte zomergerechten. Koel ze licht (12-14°C) voor de ultieme verfrissing op het terras.

SPICE IT UP

In september komt de zachtheid van de zomer met een vleugje herfstige kruidigheid. Deze wijnen hebben vaak een typisch zuiderse blend van grenache, syrah en mourvèdre die de pure expressie weergeeft van de droge gronden van Garrigues met hun overvloedige biodiversiteit. In het glas geeft dit verschillende aroma’s die ons verlangen naar de herfst: gedroogde kruiden, de verse kersenconfituur van onze oma en een vleugje kaneel.

Fluweelzacht, soepel en kruidig tegelijk; een wonderlijke mix van contrasten.

RED, RED WINE

“Red, red wine. Of beter? Red, red vine!”

Ze vormen de ziel van de Côtes du Rhône en liggen er binnenkort nog mooier bij: de wijngaarden. Op de landgoederen worden de wijnstokken en de wijnen in de watten gelegd. Naast smaak speelt de Côtes du Rhône ook in op duurzaamheid. De AOC Côtes du Rhône engageert zich om kwaliteit, ecologische verantwoordelijkheid en transparantie te waarborgen, wat zich vertaalt in wijnen die zowel lekker als verantwoord zijn geproduceerd.

Of je nu een late BBQ organiseert of de eerste natuurlijke pracht van het wildseizoen naar jouw tafel brengt – de wijnen van de Côtes du Rhône geven dit tussenseizoen die ultieme kick.

We hebben nog drie weken tot de officiële start van de herfst, en wij zijn van plan om elke seconde ervan optimaal te benutten! Daarom maken we met dit recept een laatste wilde zomertrip naar ‘la douce France’ :

Recept: tonijn à la Provençale

Kraakverse tonijn, groene kruiden & un peu de la douce France.  Voor 2 personen

Ingrediënten : 1 stuk verse tonijn (ca. 300 g), ½ blijke ansjovis, 1 el miso, Handje verse Provençaalse kruiden : oregano, bonenkruid & marjolein, Schil van 1 citroen (geen sap), Zwarte peper,         Zen goeie scheut olijfolie,          Groene sla mix (rucola, veldsla) met een paar extra verse Provençaalse kruiden, Een drupje rode wijnazijn, Vers desembrood, om te dippen

Hoe maak je het?

Hak de ansjovis samen met de verse Provençaalse kruiden, citroenzeste, peper en een flinke scheut olijfolie tot een geurige-pasta. Wrijf de tonijn royaal in met dit kruidenmengsel. Vouw de tonijn in aluminiumfolie tot een pakketje. Plaats het pakketje 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. De tonijn moet van binnen nog lekker rosé blijven.

Terwijl de tonijn in de oven zit : meng de groene sla mix met een scheutje olijfolie, een drupje azijn en wat peper voor een frisse salade. Serveer de tonijn met de salade en een stuk knapperig desembrood om te dippen.

De Provence op uw bord en de perfecte combinatie met een verfrissende rode wijn uit de Côtes du Rhône.

Inter Rhône verenigt wijnbouwers en handelaren in de Rhône-vallei en coördineert promotionele, economische en technische acties voor de AOC-wijnen uit de regio. Met drie kernprincipes – representativiteit, evenwicht tussen handel en productie, en unanimiteit bij beslissingen – zet het zich in voor samenwerking en innovatie. Doel: de wijnen wereldwijd op de kaart zetten, van Frankrijk tot Europa, Azië en Noord-Amerika.

De AOC-wijnen van de regio zijn Côtes du Rhône (regionaal, dorpen of Crus), Costières de Nîmes, Clairette de Bellegarde, Luberon, Ventoux, Grignan les Adhémar, Côtes du Vivarais, Duché d’Uzès, Château-Grillet, Crémant de Die, Clairette de Die, Chatillon en Diois, Coteaux de Die, Muscat de Beaumes de Venise en Rasteau natuurlijke zoete wijnen en Côtes du Rhône wijn eaux-de-vie (of Fine des Côtes du Rhône).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *