Jamaica herondekt zichzelf

een duurzaam paradijs in het Caribisch gebied

Ongerepte stranden, unieke biodiversiteit en duurzame accommodaties voor herstellend toerisme … Jamaica herontdekt zichzelf: een duurzaam paradijs in het Caribisch gebied. Naast een reputatie van tropische oase van reggae, eindeloze stranden en een bruisend ritme, ontpopt Jamaica zich ook als een voorbeeld voor duurzaam toerisme in het Caribisch gebied.

Het eiland, dat steeds vaker erkenning krijgt voor zijn milieu- en sociale betrokkenheid, nodigt reizigers uit voor een bewustmakende ervaring waarbij natuur, cultuur en bevolking samensmelten tot een nieuwe manier van reizen; één die zowel het milieu als de ziel beschermt, onderwijst en herstelt.

Levende natuur: van biologische koffie tot beschermde stranden

Van de mystieke nevels van de Blue Mountains (UNESCO-werelderfgoed) tot het kristalheldere water van de noordkust; Jamaica toont een mozaïek van landschappen waar duurzaamheid geen concept is, maar een manier van leven. Kronkelende paden leiden door biologische koffieplantages en vlinderreservaten; oerbossen herbergen unieke soorten, terwijl kalksteengrotten in Cockpit Country miljoenen jaren aan geologische geschiedenis onthullen. In regio’s als Portland en Cockpit Country worden bezoekers onderdeel van de natuur.

Ze wandelen tussen reuzenvarens, luisteren naar exotische vogels als de ‘doktervogel’ (Jamaica’s nationale kolibrie), nemen deel aan herbebossingsprojecten binnen de gemeenschap. Eén van deze initiatieven wordt geleid door de Sandals Foundation, die de aanplant van inheemse bomen, het herstel van mangrovebossen en educatieve programma’s met lokale scholen ondersteunt om milieubeheer op lange termijn te bevorderen. Een goed voorbeeld van agro-ecologisch toerisme is JD’s Coffee House, een biologische koffieplantage in de Blue Mountains. Bezoekers kunnen deelnemen aan het productieproces van oogst tot branden, terwijl ze genieten van vegetarische maaltijden bereid met lokale ingrediënten en deelnemen aan mindfulness-activiteiten zoals yoga.

Aan de kust is de betrokkenheid al even tastbaar. Inzet voor natuurbehoud weerspiegelt een groeiende samenwerking tussen gemeenschappen en de horeca. Hotels zoals GoldenEye en Jamaica Inn hebben initiatieven ontwikkeld voor het behoud van koraalriffen en combineren het wetenschappelijk herstel met educatie voor gasten. De Sandals Foundation, actief op het hele eiland, ondersteunt zowel zee- als kustprojecten, o.m. koraalkwekerijen, herbeplanting van mangrovebossen en milieueducatie voor jongeren. Jamaica positioneert zichzelf hiermee als een natuurlijk toevluchtsoord dat de biodiversiteit behoudt en duurzaam toerisme collectief ondersteunt.

Slapen in harmonie: verblijven die een verschil maken! Jamaica’s toewijding aan duurzaam en bewust toerisme uit zich ook in de accommodaties, waar luxe een nieuwe definitie krijgt door authenticiteit, respect voor het milieu en maatschappelijke betrokkenheid.

Aan de zuidkust is het iconische Jakes Hotel in Treasure Beach een pionier in herstellend toerisme: het draait op zonne-energie, ondersteunt de lokale economie met keramiek-, kunst- en Jamaicaanse kookworkshops, biedt seizoensgebonden menu’s met biologische ingrediënten en financiert educatieve programma’s voor kansarme jongeren. Elk hoekje, van de kleurrijke villa’s tot de permacultuurtuinen, nodigt reizigers uit om in contact te komen met de ware essentie van het eiland. Verder naar het oosten herdefinieert Great Huts de eco-chique ervaring. De hutten, geïnspireerd op traditionele Afrikaanse architectuur, bieden een directe verbinding met de natuur en de Rastafari-cultuur. Het landgoed financiert alfabetiseringsprogramma’s, studiebeurzen voor studenten en kunstprojecten in de gemeenschap. Dit bewijst dat toerisme een ware motor voor verandering kan zijn.

Gewortelde gastronomie: duurzame smaak in elk gerecht

Duurzaamheid kun je ook goed proeven in Jamaica. Lokale en biologische gerechten hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Zo zijn er veel restaurants die zich inzetten voor seizoensgebonden ingrediënten, ambachtelijke visserij en ‘van boer tot bord’-initiatieven. Markten zoals Coronation Market in Kingston of de Port Antonio Farmers’ Market bieden bezoekers de kans om inheemse tropische vruchten, biologische koffie, voorouderlijke kruiden en traditionele, handgemaakte zoetigheden te ontdekken. Elke hap is een reis naar de essentie van een eiland dat zich beschermt via het voedsel.

Projecten die inspireren tot een betere toekomst

Duurzaamheid in Jamaica wordt ook opgebouwd via de bevolking, via natuurbehoud en sociale innovatieprojecten die inspireren tot een betere toekomst. In de heuvels van St. Thomas promoot het Source Farm Ecovillage een herstellende levensstijl gebaseerd op permacultuur, duurzame bouwtechnieken en circulaire economieën. Naast het aanbieden van workshops aan toeristen over biologische landbouw en duurzaam leven, traint het ecodorp ook jongeren om groene initiatieven te leiden in hun eigen gemeenschappen. Aan zee leidt Kurt de Aquanaut (een activist en duikgids in Negril) een project dat verantwoorde toeristische activiteiten (zoals eco-snorkelen en duikroutes) combineert met koraalherstel, strandopruimacties en milieu-educatieprogramma’s voor schoolkinderen. Doel is om het oceaanbewustzijn bij zowel locals als bezoekers te bevorderen.

Maar er is meer: Nieuwe eco-wandelpaden ontwikkeld in de Blue Mountains; Vogelreservaten zoals Rocklands Bird Sanctuary in Montego Bay dat de bescherming van endemische soorten bevordert; Biologische boerderijen die openstaan voor bezoekers, zoals Sunshine Organic Farms in St. Ann; Slowfood-kookworkshops aangeboden door initiatieven zoals EITS Café in Irish Town dat uitsluitend lokale producten van nul kilometer gebruikt.

Deze projecten geven Jamaica een duurzame ervaring en karakter. Geen trend, maar een gezamenlijke inzet in alle sectoren om het paradijselijke eiland te beschermen en om andere bestemmingen te inspireren. jamaica@ontdekjamaica.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *