Jean-Michel Bardet werd in september 2022 benoemd tot chef-kok van Moët & Chandon. Hij vervoegt het team van Château Moët & Chandon in het Domaine de Saran in Épernay na een internationale carrière die begon aan de Côte d’Azur, waar hij zijn culinaire diploma behaalde.
“Traditioneel begint een food pairing met een gerecht en vervolgens wordt de wijn geselecteerd om het aan te vullen. Ik kies echter graag voor de tegenovergestelde aanpak: beginnen met de sensatie van een fijne Moët & Chandon champagne en recepten creëren die deze zullen versterken, gebaseerd op zes fundamentele principes: dialoog, chromatiek, eenvoud, zoutheid, gaarheid, textuur” – aldus Bardet.
Om deze dialoog tot stand te brengen, doet Bardet een beroep op zijn ervaring in restaurants met Michelinsterren, luxehotels en privéclubs, waarbij hij elementen van Franse, Aziatische en Angelsaksische culinaire inspiratie verwerkt waar zijn talent hem ook naartoe leidt. “Want koken is een kwestie van poëzie, verlangen en ontmoetingen” – verklaart hij.
Bardet begon zijn carrière bij de Yacht Club de Monaco. Vervolgens verhuisde hij naar de Vancouver Yacht Club en maakte een tussenstop in Londen, waar hij zijn messen slijpte bij Claridge’s. Europese restaurants zagen zijn talent zich ontwikkelen: de Flocon de Sel in Megève, Lapérouse in Parijs en Ma Langue Sourit in Luxemburg. Bij Guy Krenzer, een Meilleur Ouvrier de France, verfijnde hij zijn techniek; bij de met drie Michelin-sterren bekroonde chef Emmanuel Renaut leerde hij “koken met het moment”. In het Monegaskische Métropole ten slotte kreeg hij een onberispelijke precisie.
Bardet deelt de woorden van Socrates: “Hoe meer ik weet, hoe minder ik besef dat ik weet”. Deze leergierigheid en wens om zich open te stellen voor de wereld brachten Jean-Michel naar Azië. Na bijna twee jaar les te hebben gegeven aan de Le Cordon Bleu Culinary Arts Academy in Shanghai, ging hij samen met de met twee Michelinsterren bekroonde chef-kok Olivier Bellin het nieuwe restaurant The Ocean in Hongkong openen. Achttien maanden en een Michelinster later keerde Jean-Michel terug naar Frankrijk – eerst om de Moulin de l’Abbaye in de Périgord verder op te poetsen en vervolgens om het Domaine du Colombier, in het hart van de Drôme Provençale, opnieuw op te bouwen.
De champagneliefhebber Bardet kreeg toen een unieke kans: toetreden tot het Huis van Moët & Chandon, om gerechten uit te vinden in harmonie met zijn champagnes, symbolen van Franse uitmuntendheid en openheid naar de wereld.
ONS VAKMANSCHAP DRINK JE MET VERSTAND
Moët & Chandon werd in 1743 opgericht door Claude Moët en tot internationale bekendheid verheven door zijn nakomeling, Jean-Rémy Moët, die ervan droomde “de bruisende Champagne met de wereld te delen”. Van koninklijk hof tot rode loper, van Studio 54 tot Grand Slams, Moët & Chandon brengt mensen samen rond spannende, buitengewone momenten. Met de grootste, meest diverse wijngaarden in de regio, biedt het huis een universeel en veelzijdig portfolio van champagnes voor elke gelegenheid en elke smaak. Elke creatie – van de iconische Moët Impérial tot de verfijnde Grand Vintage Collection, de glamoureuze Moët Rosé Impérial tot de verfrissende Moët Ice Impérial – verblindt en verrukt met een breed spectrum van smaken en aroma’s om de verbazingwekkende breedte van zijn terroir te vangen. Via Natura Nostra, Moët & Chandons duurzaamheidsprogramma op lange termijn, werkt het huis aan de bescherming van de biodiversiteit in de regio en sinds 2009 steunt Moët & Chandon ook filantropische initiatieven via Toast for a Cause. Al bijna drie eeuwen lang is Moët & Chandon de champagne bij uitstek om belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis en persoonlijke vieringen te markeren, waarbij elke toost wordt versterkt met de vonk van het bruisen.
.