Sedert meer dan een kwarteeuw is restaurant Kasteel Diependael in Elewijt een unieke gastronomisch parel in het Vlaams Brabantse culinair landschap. Zodra het zwarte hek openzwaait ontdek je een sprookjesachtige oprijlaan met achteraan een figuurlijk pannenkoekachtig kasteeltje dat door chef Noël Neckebroeck tot een bekoorlijk restaurant werd getransformeerd.
In de lente en zomer geven de kleurrijke rododendrons een voorsmaakje van de decoratieve bereidingen en vormen tevens de introductie op een prachtige Franse tuin die achter het prieeltje met slotgracht verscholen ligt.
Noëls creativiteit schitterde na zijn schoolse ervaringen voor het eerst in het Oud Prinsenhof in Mechelen, setting die hij meer dan 25 jaar terug voor Kasteel Diependael inruilde. Maar liefst 22 jaar was hij een fiere ridder die met trots een Michelin ster droeg, ster die hem vorig jaar om onbegrijpelijke redenen werd ontnomen. Toch blijft Noël even enthousiast en met intense passie alle rijkdommen van het land en de zee tot decoratieve en bijzonder lekkere creaties verwerken en dit tot groot jolijt en intens genot van de fijnproevers en lekkerbekken.
De naam Diependael, etymologisch te verklaren als diep dal, is reeds te bespeuren op kaarten daterend uit de 17de eeuw en wordt vandaag nog steeds cartografisch gebuikt om naar de nabij gelegen Diependaelstraat te verwijzen. De rododendrons van de oprijlaan zijn trouwens het heraldisch symbool van het huis. Het gebouw zelf dateert uit 1740 en diende destijds als jachtgoed van de heerlijkheid Ter Borcht. Dit slot op het gehucht Neder-Elewijt werd jammer genoeg vernield bij een beschieting in augustus-september 1914. Ook het kasteel Diependael deelde in de brokken, maar werd na 1914 heropgebouwd. Daarna werd het achtereenvolgens hotel, buitenverblijf en sinds 1989 op initiatief van het echtpaar Neckebroeck, het restaurant Diependael.
Uitbaters Noël Neckebroeck en Rita Mertens, schonken het kasteeltje, stap voor stap, de oude allures terug en transformeerden de oude pracht in een schitterend, klassiek, maar tegelijk eigentijds toprestaurant. De diverse menusuggesties en de kaart brengen volop getuigenis van culinaire topelementen die mooi worden gebundeld in de ‘culinaire symfonie’ een 4 of 5 gangenmenu. Het lunch/dinermenu, drie gangen wordt volgens het marktaanbod samengesteld, terwijl gasten evenzeer voor diverse bedrijfevents een beroep kunnen doen op Noëls creatieve inspiratie. Tafelen in Kasteel Diependael is telkens opnieuw verrast worden door de creativiteit van de chef, de kunst om smaakvolle ingrediënten tot unieke aroma’s uit te bouwen. Kortom bereidingen klaarstomen die niet alleen de meest veeleisende smaakpapillen voldoening schenken, maar tevens een lust voor het oog vormen.
Na al die jaren is de gedrevenheid van Noël Neckebroeck en dus ook de keuken van Kasteel Diependael, nog steeds te bundelen in 4 krachtige “P”s. Passie voor het beroep, het perfectionisme in de bereiding van de verschillende gerechten, de keuze van onberispelijke kwaliteitsproducten en de permanente progressie in de kookkunst. Het perfectionisme moet ervoor zorgen dat elk gerecht een kunstwerk op zich wordt, een presentatie die eigenlijk te mooi is om op te eten, maar dit betekent meteen dat iedereen permanent het beste van zich moet geven om deze doelstellingen te realiseren. Kasteel Diependael is aldus Noël de voorbij jaren bewust meer dan eens de broedplaats geweest van creativiteit en innovatie, evenwel zonder de klassieke kookkunst te verloochenen. Dat de gasten kunnen kiezen tussen moderne bereidingen en meer behoedzame smaken, charmeert hen aldus de meesterkok zeer sterk.
De ‘gast’ is zowel voor Noël als voor Rita, al die jaren het belangrijkste objectief geweest om een unieke kookkunst te ontwikkelen. Kasteel Diependael is hedendaags maar per definitie niet trendy. Noël en Rita streven naar een informele sfeer waarbij iedereen zich goed voelt. Kasteel Diependael heeft immers een hart voor levensgenieters.
Wij opteerden bij onze proeverrij voor de ‘culinaire symfonie’ ‘en werden reeds bij het aperitief verwend met enkele leuke knapperige creaties die de smaakpapillen uitermate bekoorden maar tevens leuke openers vormden.
Als voorgerecht serveerde Noël een creatie van makreel met decoratie van tonijn, erwtjes en fijne kroketjes, mooi zilt en erg smaakvol. Volgde een huiscreatie van kreeft met garnituur van meloen, mini-tomaatjes en heerlijke pesto. Leuk zilte toetsen met eigentijdse accenten en succulente hints.
Eenzelfde smaaksensatie bij de hagelwitte kabeljauw met decoratieve toetsen en gerookte paling, rode biet en crumble van boekweit. Een mooi collectie witte huiswijnen gaf elk van deze gerechten een perfecte ondersteuning, zonder de basissmaken aan te tasten.
Het hoofdgerecht werd een bereiding van zomer reebok, mooi gegaard en toch prettig rosé gehouden met uitgebreid garnituur van broccoli, appel, zoete aardappel en taco. Een verrassende en super lekkere creatie die beslist een Michelin-ster verdient! Het afsluitend dessert werd een granité van frambozen met witte chocolade garnache en vanille van wasabi met chocolade-ijs.
Deze culinaire symfonie is een onbetwiste aanrader die de smaakpapillen over de ganse lijn op succulente wijze weet te bekoren.
Restaurant Kasteel Diependael – Tervuursesteenweg 511- Elewijt
Tel015-511771 – www.kasteeldiependael.be
Gesloten op maandag, dinsdag, zaterdagmiddag en zondagavond
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 4 minutes
succulente en decoratieve creaties
inventieve keuken leuke smaakaccenten
elegante bediening
sfeervol interieur in uniek pand
Michelin: elegant landhuis
creatieve keuken
diverse en goede keuken
GaultMillau: 15/20
gevestigde aarde
mooi klassiek pand
sereniteit op het bord
Delta: 1 muts