erkend als traditioneel Vlaams streekproduct
Een West-Vlaamse bakker en een Antwerpse slager zetten eetbaar erfgoed in de kijker. De korf van Vlaamse traditionele streekproducten wordt nl. verrijkt met klaaskoek van bakkerij “De zaaier” uit Houthulst en Antwerpse kalfsrol met hersensaus van Slagerij Gebroeders Vandenheuvel uit Antwerpen. Zij mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken.
Elk jaar voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM twee à drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De Beoordelingscommissie, samengesteld uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en toetst de dossiers aan de vijf criteria (productieplaats en -wijze, ingrediënten, faam en traditie). Ze adviseert de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen.
In de erkenningsronde van oktober 2023 kregen 2 producten het label STREEKPRODUCT.be. Deze mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie. Het betreft: Klaaskoeken of man-te-peerden uit Zuid-West-Vlaanderen van bakkerij “De zaaier” uit Kelken (Houthulst) en Antwerpse kalfsrol met hersensaus van Slagerij Gebroeders Vandenheuvel uit Wilrijk (Antwerpen).
De erkende producten behoren tot ons ‘eetbaar erfgoed’. Het bewaren en doorgeven van hun traditionele smaken aan volgende generaties zijn beslist de moeite waard. VLAM-Streekproducten wil met het erkennen en promoten van traditionele streekproducten een economische meerwaarde creëren, zowel voor Vlaamse erkenningen als voor producenten met Europees erkende producten (BOB, BGA of GTS), die een sterkere bescherming genieten. Voor meer achtergrondinfo kunt u terecht op www.streekproduct.be.
Klaaskoeken of man-te-peerden uit Zuid-West-Vlaanderen
Aangeboden door bakkerij “De zaaier” – 8650 Klerken (Houthulst)
In zuidelijk West-Vlaanderen werden er rond Sint-Maarten en Sinterklaas, “klaaskoeken” gebakken. Het deeg lijkt op koekebrood, een luchtig gistdeeg verrijkt met boter en eieren. Ze zijn ook gekend onder de naam man-te-peerd of klaaspeerd, deze benaming verraadt hun meest voorkomende vorm: een sint op een paard. Patrick en Dorine pakken sinds dag één, 5 december 1992, uit met boterzachte klaaskoeken. In hun bakkerij “De zaaier” in Klerken, deelgemeente van Houthulst, kan je vanaf eind september tot half december terecht voor dit stukje West-Vlaams erfgoed.
Antwerpse kalfsrol met hersensaus
Aangeboden door Slagerij Gebroeders Vandenheuvel – 2610 Antwerpen
De Kempense broers Remy en Guido Vandenheuvel leerden van hun 14de de stiel in Wilrijk. Ze namen de slagerij Dobbels over in 1980 en verhuisden de zaak naar de overkant van de straat in 1986. Ze verliezen er de Antwerpse traditie van kalfsrol met hersensaus niet uit het oog. Vandaag wordt het recept doorgegeven aan Michiel en Jelle, die de slagerij in 2023 overgenomen hebben.
Voor de kalfsrol wordt een ontbeende kalfsborst licht gepekeld. De vulling wordt bereid met mager kalfsvlees, kaakspek, een kruidenmengeling en augurken. In het midden hoort nog een gepekelde varkenstong. Alles wordt, samengehouden in een kalfsnet en geperst in een vorm, gaar gestoomd. Je eet kalfsrol als brood-, of beter nog als pistoletbeleg met een beetje hersensaus. Hiervoor worden kalfs- en of varkenshersenen in licht gezouten water gekookt en vervolgens fijngeplet. Afgekoeld worden ze opgewerkt met wat mayonaise, fijngehakte ui en wat peterselie.
Traditionele streekproducten zijn bijzonder dankbaar in de keuken. Dat bewijzen zes professionele chef-koks tijdens een jamsessie met een mysterybox van Vlaamse streekproducten op maandag 23 oktober van 8.00 u tot 15 u in Tour & Taxis Brussel. Een samenwerking van VLAM, Euro-Toques België en BSH Kitchen Experience Center.