De Côte du Rhône is een van Frankrijks grootste wijngebieden dat de laatste decennia enorm uitbreidde. Toppers in dit wijngebied zijn ongetwijfeld de “crus”, liefst 17 in totaal, zelfs 18 met de AOC Vin doux naturel. In 1950 werden nagenoeg 6.000 ha wijngebieden opgetekend, oppervlakte die volgens de laatste schatting tot ruim 80.000 ha is opgelopen. Een groei en ook een show die terecht de rijkdom en diversiteit van deze wijnregio opent en tal van pareltjes naast de Vins doux naturel en de eau de vies in het daglicht stelt.
De regio Bordeaux blijft met 126.000 ha onbetwistbaar Frankrijks grootste wijngebied wat niet wegneemt dat de wijnregio’s rond de Rhône nieuwe opstekers zijn geworden. De 812 km lange rivier die in het noordoosten van het Zwitserse kanton Wallis ontspringt en een kleine 300 km stroomafwaarts Frankrijk binnenstroomt doet o.m. de steden Genève, Lyon en Avignon aan. Met een stroomgebied van ruim 9800km² een niet te miskennen oppervlakte. De mondingsdelta in de Middellandse zee kan niet verhinderen dat heel wat gebieden stroomopwaarts worden geteisterd door de mistral, een stevige en ijskoude wind die tegelijk de verhitte regio’s enige koelte biedt.
Terwijl de regio Bordeaux Frankrijks grootste wijngebied blijft, eist de Côte du Rhône de eer op om Frankrijks oudste wijnregio te zijn. Hier zouden de eerste wijngaarden zijn aangeplant in 600 voor Christus met inbreng van Grieken en Romeinen. Tussen de pareltjes van de regio namen zoals Gigondas, Vacqueyras en de wijnen van Châteaueuf-du-Pape. Het wijngebied wordt trouwens opgesplitst in twee duidelijk te onderscheiden wijngebieden, de noordelijke wijnen en de zuidelijke wijnen. In beide zones vinden we naast de traditionele wijnen ook een aantal ‘crus’, 17, die voor hun exploitatie zowat 13.000 ha wijngebied opeisen.
In een aantal bijdragen schetsen we deze crus die ook In België gretige afnemers vinden. De noordelijke crus zijn Condrieu, Côte-Rotie, Cornas, Crozes-Hermitage, Hermitage, Saint-Joseph en Saint-Péray. In het zuidelijk wijngebied situeren zich de crus: Beaumes de Venise, Muscat Beaumes de Venise, Carianne, Gigondas, Lirac, Rasteau, Tavel, Vacqueyras, Vinsobres en Châteauneuf-du-Pape.
De noordelijke crus:
AOC Château-Grillet
Deze AOC dankt zijn naam wellicht aan de “gegrilde” of door de zon verbrande hellingen die oorspronkelijk uitkeken over het château. Het verwijst naar het gebouw, de locatie en de wijngaarden, die sinds 15 mei 1976 op de Franse erfgoedlijst staan vanwege hun schoonheid en ouderdom. http://chateau-grillet.com/fr
Belangrijke cijfers : Productiegebied in 2023: 4 HA – Totale productie in 2023: 121 HL – Gemiddelde opbrengst: 30 HL/HA – Exportaandeel: 1%. Oprichtingsjaar van de AOC: 1936 – Gemeenten Vérin en Saint-Michel-sur-Rhône
Druivenras : Viognier. Het tweede meest aangeplante witte druivenras in de Rhônevallei en de ster van de meest noordelijke crus, Condrieu en Château-Grillet. Viognier staat bekend om zijn finesse, elegantie en betoverende bouquet van fris geel fruit.
In de oudheid versmolt de geschiedenis van Château-Grillet met die van Condrieu. Er wordt gezegd dat deze wijngaarden werden aangeplant door keizer Probus met wijnstokken uit Dalmatië in de 3e eeuw na Christus. Hoewel deze versie van de oorsprong van de wijngaarden wordt verondersteld, is er overvloedig bewijs dat ze eerder werden aangeplant en dat de wijncultuur die daarop volgde overvloedig aanwezig was, met name op de archeologische site van Saint-Roman-en-Gal, bekend om zijn vele opgegraven mozaïeken, waarvan er een scène van het oogsten en pletten van druiven afbeeldt. De eerste ontwikkeling van wijngaarden in deze regio is dus waarschijnlijk gekoppeld aan de Romeinse vrede, die de Allobroges, wier grondgebied een deel van de rechteroever van de Rhône tegenover Vienne omvatte, in staat stelde het Romeinse staatsburgerschap te verwerven en dus het recht om wijnstokken aan te planten. Deze wijngaard wordt regelmatig genoemd in de kronieken van reizigers uit de 17e en 18e eeuw! De wijnen van Château-Grillet waren te vinden in de kelders van enkele van de grootste namen ter wereld. Uit een inventaris die in 1814 werd opgemaakt na de dood van keizerin Joséphine de Beauharnais, bleek dat “tweehonderdzesennegentig flessen Château-Grillet wijn” tot de beste jaargangen behoorden. De geschiedenis van Château Grillet is nauw verbonden met die van Condrieu, maar verschilt in die zin dat het altijd eigendom is geweest van mensen uit de middenklasse van Lyon. Vandaag is het beroemde kleine domein eigendom van één eigenaar. Château Grillet kreeg de AOC-status in 1936.
Klimaat : De wijngaarden van Château-Grillet, een echt amfitheater op het zuiden, genieten van een uitzonderlijk microklimaat, warm en zonnig, beschermd tegen noordenwinden. Het druivenras viognier domineert hier en produceert wijnen met een grote spanning, intensiteit en mineraliteit. Het gedijt op bodems afkomstig van twee geologische formaties: Een oude formatie van biotietgraniet (primair tijdperk), een gesteente dat bestaat uit kwarts, veldspaten en micas, waarvan de alteratie zandige bodems oplevert met variërende kleigradaties. Een jongere formatie die overeenkomt met lössafzettingen (eolische afzettingen uit het Quartair), af en toe te vinden in depressies in de wijngaarden. Deze arme, gezonde, goed gedraineerde bodems bieden de ideale omstandigheden om geweldige wijnen te produceren, en door de gegroefde ondergrond kan de plant gemakkelijk zijn wortels laten zakken om water en minerale elementen op te nemen.
De wijngaarden in de gemeenten Vérin en Saint-Michel-sur-Rhône (departement Loire), liggen op de rechteroever van de Rhône, ten zuiden van de stad Vienne.
Deze 100% Viognier witte wijn heeft een heldere, briljante kleur en is zeer aromatisch, met aroma’s van honing, perzik en abrikoos die zich na verloop van tijd ontwikkelen. De zuurgraad is aanwezig maar discreet in vergelijking met de sensatie van rondheid en zachtheid in de mond. De wijn rijpt twee jaar in eiken vaten of kuipen en is een wijn om te laten liggen, waarvan de rijkdom volledig tot uiting komt na 10 jaar.