La Table de Mus werd zes jaar geleden geopend in hartje Brussel en blaast volgende maand zijn zes kaarsjes uit met de glimlach op het gezicht. En hij wil dit graag benadrukken. Velen blijven de somberheid, de mobiliteitsproblemen en de zorgen in de horeca oprakelen, om nog maar te zwijgen van de moeilijkheden in verband met covid. Maar hier maken warmte en optimisme deel uit van het DNA van Mustafa Duran, alias Mus. Aan het hoofd van zijn tafel, aan de zijde van zijn trouwe chef-kok en vriend sinds vele jaren, heeft hij de wind in de zeilen. En een glimlach op zijn gezicht.
Op een steenworp van het hart van de hoofdstad, op het Oud Korenhuis en tegenover de stichting Jacques Brel – een plek waar men uiteraard de Brusselse cultuur ademt. Niet voor niets heeft Mus altijd gewerkt in enkele van de beste etablissementen van Brussel, zoals Roland Debuyst en Michel D. Hij heeft bovendien hart en ziel in zijn service gelegd om de Jaloa indertijd op sterrenniveau te brengen. En hetzelfde geldt voor zijn chef-kok Khaled Bouhamidi, een autodidact die is opgeleid in een restaurant waar Mus werkte. Hij is samen met hem geëvolueerd en heeft hem nooit meer in de steek gelaten. Samen stellen ze menu’s, lunches en suggesties samen op basis van de mooie Franse gastronomie, maar niet zonder hier en daar originele of zelfs Oosterse toetsen toe te voegen om op subtiele maar grootse wijze hun respectieve origines naar voren te schuiven.
Het hele repertoire is beschikbaar in verschillende menu’s. Van de tweegangenlunch voor 28 euro tot het “Mus”-menu met 7 gangen voor 99 euro. U kunt zelf het aantal gerechten – en dus het aantal ontdekkingen – kiezen. Want hier houdt men niet van steak en friet, noch van de moleculaire keuken met twee radijsjes. De mooie producten worden gerespecteerd en ideaal naar voren gebracht, zowel visueel als wat de smaak betreft. Hier en daar zijn er vleugjes moderniteit of net het omgekeerde, met madeleines van Proust die bereid worden zoals het hoort. Om dit alles te begeleiden, is Mus op zoek naar de oenologische pareltjes die prijs-kwaliteit en originaliteit combineren. Dit alles wordt gecombineerd in een wijnkaart waarin natuurlijk ook de grote en mooie klassieke namen zijn opgenomen die perfect zijn om iets mee te vieren of gewoon om jezelf mee te verwennen.
Tot slot kunt u ook genieten van de gezellige maar elegante en verfijnde setting van de eetzaal of de intieme wijnkelder, die plaats biedt aan maximaal 6 personen. Tenzij u liever het nieuwe terras verkiest voor de zonnige dagen. Ook wat dat betreft blijft Mus een optimist. En dat zorgt waarschijnlijk voor die glimlach waar zijn klanten zo van houden. Het is aan u om het zelf te ontdekken. En om deel uit te maken van diegenen die op een positieve en aangename manier over het centrum van Brussel praten. Een aantrekkingskracht die ook Emre Duran, Mustafa’s zoon, ervan heeft overtuigd om naast zijn vader in de eetzaal te werken en te leren, tot groot genoegen van de klanten die hem al enkele jaren tegenkomen. Een zoveelste reden om te glimlachen…
Fijnproevers hebben hier een ruime keuze. De lunch wordt aangeboden in een 2 of een 3-gangenservice, 28 of 35 E. De menu’s starten met de formule ‘passion’, 3-gangen 55E met aangepste wijnen 75€, formule die niet beschikbaar is op vrijdag- en zaterdagavond. De overige opties zijn ‘freedom’ 4 gangen – 67€ met wijnen 91€, ‘love’ 5 gangen aan 81€ met wijnen 111€, ‘tentation’ 6 gangen: 3 voorgerechten, hoofdgerecht, kaas en dessert, 89€ met wijnen 126€ en ‘mus’, een 7-gangenmenu 3 voorgerechten, hoofdgerecht, kaas en 2 desserts aan 99€ met wijnen 133€.
Voor elk van deze menu’s geldt het motto: ‘De kunst van het bedienen en koken is een kwestie van passie, vrijheid en liefde. Laat u verleiden door zorgvuldig uitgekozen seizoensgebonden producten, die eenvoudig en met een originele toets worden bereid tot een onvergetelijke maaltijd’.
Wij lieten ons bij onze proeverij leiden door de creativiteit en inventiviteit van de chef. Bij het aperitief, een leuke en mooi pittige champagne Bruno Paillard, een heerlijk proevertje van ganzenlever, nootjes en knapperige olijven. Het voorgerecht werd een heerlijke carpaccio met garnituur van ganzenlever, jonge blaadjes van rode biet, een toastje, rijkelijk gedrapeerd met zwarte truffel. Een smaakvolle creatie, mooi ziltig en subtiele zoute hints. Gewoon super lekker met een heerlijke witte wijn. Volgde een combinatie van zalmforel met pickels van venkel, uitingen, romig venkelsausje en een mooi toefje Belgische kaviaar. Super delicaat en fijn smaakaccenten.
Het hoofdgerecht werd een presentatie van druif met garnituur van witloof en leuke krokante kalfszwezerik, rustend op een zeer fijne puree en behoedzaam gedrapeerd met heerlijke roomsaus. Hierbij serveerde Mus een leuke Moulis-en-Médoc, Château Dutruch Grande Poujeaux, assemblage van Merlot en Cabernet Sauvignon, aangevuld met Petit Verdot en Cabernet Franc met dieprode kleur, delicate tannines, boordevol toetsen van rijp rood fruit en subtiele hints van tabak en kreupelhout.
Het dessert, een fantasie van litchi, pruimen met zoete slagroom en getooid met kleurrijk bloemetje, werd vergezeld van een heerlijke spumante op basis van peer. Een geurige koffie met assortiment snoepertjes werd een meer dan gepaste afsluiter.
La Table de Mus – Oud korenhuis, 31 – 1000 Brussel – Tel: +32 2 511 05 86 – contact@latabledemus.be
Openingsuren: Maandag – Dinsdag – Donderdag – Vrijdag – Zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur -2 minuten van de Albertine parkeerplaats
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 5 minutes – breed assortiment fijne aroma’s- uiteenlopende gezellige smaaktoetsen; service met een glimlach – super lekkere creaties – aanrader
Michelin: Mus is een man met charisma – voegt fun en punch toe aan de gerechten
Gault&Millau: 14/20 – 2 mutsen – gerechten tonen traditie, moderniteit en elegantie – plezier om gasten te ontvangen is een voorbeeld