De beste vrouwelijke chefs van vandaag en morgen werden gehuldigd op de jaarlijkse prijsuitreiking van Lady Chef of the year. De exclusieve ceremonie vond plaats in het Concertgebouw van Brugge. De hoofdprijs van Lady Chef of the year ging naar Loélia Gachadoat. Ze staat aan het roer van restaurants Pluriel (Transinne) en Cultures (Redu). Slechts 26 is ze, maar haar branie, creativiteit en savoir-faire overtuigden de Lady Chef Academy. Jolien Van Puyvelde van restaurant VAS ging aan de haal met de Lady Chef Public Prize. Van de 5 Lady Chef nominees haalde zij de meeste stemmen bij het brede publiek.
De titel van Lady Chef One-to-Watch by Winterhalter is voor Cassandre Ercolini, chef bij Bozar**. Deze prijs bekroont opkomend talent, een chef die vaak onzichtbaar is voor het restaurantcliënteel, aangezien ze (nog) geen hoofdchef is. Tot slot werd ook een veelbelovende studente in de kijker gezet: Chloe De Leenheer van hotelschool Spermalie mag zich Lady Chef Rookie 2025 noemen.
Loélia Gachadoat is Lady Chef of the year 2025; de jongste winnares ooit
Loélia Gachadoat wint de titel van beste vrouwelijke chef van dit jaar. Ze staat aan het roer van restaurants Pluriel (Transinne) en Cultures (Redu). Slechts 26 is ze, maar haar branie, creativiteit en savoir-faire overtuigden de Lady Chef Academy. “Onverstoorbaar temt Loélia het vuur. Vlees, vis en groenten bereidt ze op gloeiende kolen, voor de ogen van de gasten. Haar terroirkeuken blinkt uit in precieze garingen en boterzachte texturen.” zegt Femke Vandevelde, voorzitster van de jury.
Koken met het hart : Met haar 26 jaar is Loélia de jongste winnende Lady Chef ooit. Dat maakt haar carrière echter niet minder indrukwekkend. Ze is geboren in de buurt van Parijs, waar ze Culinary Arts studeerde aan de Ferrandi-school. Nadien deed ze ervaring op bij verschillende gerenommeerde zaken. De stage die de meeste indruk naliet was die bij Massimo Bottura***, in Modena (Italië). “Dit was een geweldige leerschool,” vertelt Loélia. “Ik heb Italiaanse roots, het was fantastisch om klassiekers uit mijn jeugd herwerkt te zien door de wereldbekende chef, die er zijn eigenzinnige toets aan gaf.” In 2022 opende ze met haar partner Vadim Poncelet haar eigen restaurant Pluriel in Transinne, nadien kwam daar het restaurant Cultures in Redu bij.
3 jaar later wint ze de prestigieuze titel van Lady Chef of the year. “Ik ben enorm blij met deze erkenning. De wereld van de horeca blijft een door mannen gedomineerde sector, dus het is mooi dat deze prijs bestaat. Ik draag de titel van Lady Chef met fierheid. Ik vond het best spannend om aan de wedstrijd deel te nemen, het was de eerste keer voor mij. De competitie motiveert me om nieuwe dingen te proberen en mijn eigen stijl verder te ontwikkelen. Zo’n ervaring is enorm leerrijk, daar ben ik heel dankbaar voor.”
Haar keukenstijl omschrijft Loélia als authentiek en vrouwelijk. “Ik vind het altijd een compliment als mensen zien dat de gerechten door een vrouw bereid zijn. Elk bord dat ik serveer, is met passie en liefde gemaakt, zo leerde ik het van mijn grootmoeder in Italië. Met de toewijding die je in gerechten stopt, toon je liefde aan je gasten.” En natuurlijk zijn de producten waarmee ze kookt ook erg belangrijk, daarmee begint alles. “Zo ontdekte ik heerlijk smaakvol varkensvlees van bij ons tijdens de wedstrijd. Het hoofdgerecht dat ik daarmee zal bereiden tijdens het Lady Chef slotevenement komt zeker ook op mijn eigen kaart.” De verfijning en eenvoud die ze in haar borden legt, is waarmee ze bij de Lady Chef Academy scoorde.
Cassandre Ercolini (Bozar**) is de Lady Chef One-to-watch 2025 by Winterhalter
Wie Bozar** zegt, denkt aan Karen Torosyan. Minder bekend is Cassandre Ercolini, executive chef van het tweesterrenrestaurant en al 7 jaar de rechterhand van de hoofdchef. Met de prijs van ‘Lady Chef One-to-watch 2025 by Winterhalter’ treedt zij voor één keer op de voorgrond. Want ook zij zet haar stempel op de signatuur van het restaurant. Een onmisbare schakel van het Bozar-team én vrouw, tijd om haar te leren kennen.
Cassandre Ercolini (35) is geboren en getogen in Brussel. Ze deed hotelschool in Namen en begon haar carrière als stagiaire bij Senzanome*. Nadien was ze 5 jaar aan de slag bij Le Chalet de la Forêt**. In 2018 trok ze naar Bozar**. Ze begon als chef de partie, maar werkte zich snel op naar sous-chef en was 2 jaar later al executive chef. Een mooi parcours, wat ook toont hoe belangrijk ze is binnen het team bij Bozar. “Ik noem het de Bozar-familie, we zijn meer dan een team. Als je 15 uur per dag samenwerkt, creërt dat een ijzersterke band. Dat moet ook, om elke dag te presteren in deze wereld van topgastronomie.” Chef zijn, dat is haar leven. Karen Torosyan beaamt dit: “Haar vastberadenheid, creativiteit, leiderschap, kortom haar talent, maakt dat de keuken van Bozar net zo goed de hare als de mijne is! Ik ben erg blij dat ze deze welverdiende prijs ontvangt.” Cassandre; “Ik ben bovenal heel dankbaar. Ik sta niet graag in de belangstelling, geef mij maar de keuken, achter de schermen. Maar het doet wel deugd om deze erkenning te krijgen. Je brengt een groot deel van je leven door in het restaurant, het is keihard werken en elke dag alles geven. Dan is deze prijs een hartverwarmende opsteker. Ik ben best fier!” De Lady Chef One-to-watch by Winterhalter is een jaarlijkse prijs die gaat naar een vrouwelijke chef die uitzonderlijk talent, creativiteit, passie en dynamiek brengt in de restaurantkeuken. Ze is dan wel geen hoofdchef, maar een onmisbare schakel van het keukenteam.
Publieksprijs gaat naar Jolien Van Puyvelde (VAS)
Ook het grote publiek kon zijn zegje doen bij de Lady Chef wedstrijd. In september kon iedereen zijn stem uitbrengen op één van de 5 Lady Chef nominees. Jolien Van Puyvelde schaarde de meeste fans achter en wint zo de Lady Chef Public Prize 2025. Met ruimschoots 1/3e van het aantal stemmen, mag ze zich de duidelijke favoriet noemen.
Jolien is chef van het restaurant VAS in Beveren-Waas en staat er al 5 jaar aan het roer. Jolien raakte al op jonge leeftijd gepassioneerd door koken dankzij haar moeder, die haar die liefde doorgaf. Na haar opleiding aan de hotelschool O.L.V.P. in Lokeren, deed ze twaalf jaar ervaring op bij restaurant ’t Korennaer. In 2020 opende ze samen met haar partner VAS, een project waarin ze haar vakmanschap en eigen culinaire stijl verder ontwikkelt. Voor Jolien is de publieksprijs vooral een ongelooflijke waardering, omdat dit rechtstreeks van ons cliënteel komt. Voor mij is dit niet zomaar een prijs, maar een bevestiging dat wat we doen geapprecieerd wordt. Dat zoveel mensen voor mij gestemd hebben, is bijzonder hartverwarmend. Het doet enorm deugd dat er zoveel mensen achter ons staan!
Studente Chloe De Leenheer is Lady Chef Rookie 2025
Ook bij de chefs van de toekomst zit er heel wat talent. Samen met de 3 hotelscholen van Brugge, Spermalie, Ter Groene Poorte en Vives Hogeschool, werd gezocht naar de Lady Chef Rookie 2025. 5 studentes werden naar voren geschoven en mochten tonen aan enkele Lady Chef Academy leden wat ze in hun mars hebben. De Rookie Challenge werd gewonnen door Chloe De Leenheer van Spermalie. Ze is 17 en zit in haar 7e jaar koksopleiding. Het koken zit in haar bloed, want haar vader Vincent De Leenheer is chef en eigenaar van het restaurant Domestica in Gent. Dat ze ambitie heeft, is merkbaar. Later zou ze graag meebouwen aan de zaak van haar vader en er een sterrenzaak van maken. “Ik kon stage lopen bij restaurant Vrijmoed, waar mijn interesse in de verfijnde gastronomie en mijn droom om ooit een sterrenzaak te leiden alleen maar groter is geworden. Daarom heb ik bewust gekozen voor een koksopleiding. Het geeft me de kans om mijn passie en creativiteit in de keuken verder te ontwikkelen.” Illustratie greenseed & gaetan miclotte