In de regio Turnhout was de familie Wu, vele jaren exploitant van het Chinees-Indisch restaurant Ching Dou. Het restaurant is tot ver buiten de regio gekend voor de lekkere specialiteiten met een Chinees en Indisch tintje, af en toe pikant maar alleszins verfrissend.
De familie verruimde haar actieradius en sinds meerdere jaren ook aan de slag bij restaurant Long Quan in Steenokkerzeel, restaurant dat voordien bekend stond onder de naam Brasserie Jumbo. Bij de overname kreeg het interieur een forse renovatie en opknapbeurt, het voormalig zaaltje ging op in het restaurantgedeelte en kreeg een luchtiger karakter met aangepast en functioneel meubilair. Ook het terras werd functioneel ingeschakeld.
Vader Wu Yun Shan die Long Quan in Steenokkerzeel introduceerde volgde een hotelopleiding in zijn geboortestad Zhejiang in het district Gingtian en ging hier aanvankeliik als kok aan de slag. Mede door het succes van zijn broer in Turnhout en de absolute zekerheid dat Belgen openstaan voor diverse eetculturen zette hij de stap. Wu Yun Shan hield het uitsluitend bij de traditionele gerechten uit zijn geboortestreek Zhejiang waar alle gerechten worden vergezeld van een overvloed aan groenten. De naamkeuze van het restaurant is een openbaring van de Chinese culinaire rijkdommen, ‘long’ wordt frekwent gebuikt en betekent ‘bron’, terwijl ‘Quan’ zoveel betekent als geluk en voorspoed. Long Quan betekent dus gewoonweg een bron van geluk, maar Shan zag het veeleer als een aangename kennismaking met de rijke Chinese gastronomie in een locatie waar de klant zich thuisvoelt. Het terras bood een uitgelezen kans voor de vele vliegtuigspotters om snel een hapje mee te pikken en hun hobby met een Chinees tintje te verrijken.
Ondertussen is Long Quan in handen van zijn kinderen. De toenaam ‘Jumbo’ werd behouden omdat dit vliegtuigtype tot eenieders verbeelding spreekt en ook de spotters nog steeds talrijk aanwezig zijn. Voor de spotters werd even verderop een parking aangelegd maar ook deze bevindt zich op nauwelijks een boogscheut van het restaurant. Een combinatie van ‘spotten’ en ‘ontdekken’ van de Chinese keuken blijft nog steeds makkelijk realiseerbaar. Shan’s kroost heeft opnieuw een renovatie doorgevoerd en aan de straatkant een sfeervolle, modern ruimte gecreëerd met aangepast meubilair.
Het culinair aanbod van Long Quan waar chef Jun Lie Wu in de potten roert, omvat enerzijds een aantal menusuggesties waarbij de regionale accenten sterk tot uiting komen. De provincie begrensd door bergen en de zee was destijds een bolwerk van de Yuan-dynastie en een Chinese kreeft-rijsttafel is er aan absolute must. Jun Lie kruidt zijn gerechten met een aantal specifieke Chinese specerijen die erg in trek zijn. De Hong Kongrijsttafel en de Chinese rijsttafel brengen uiteenlopende gerechten terwijl de Sichuangrijsttafel met diverse pittige rechten een allusie maakt op de Yin en Yangharmonie die onontbeerlijk is in elk rechtgeaard Chinees restaurant. Lokale allusie maakt men met een verwijzing naar een Jumborijsttafel. Elk van de samenstellende gerechten van de menu’s kan ook apart worden besteld al gaat hierbij de Yin en Yangharmonie soms voor een deeltje verloren.
Grasduinen op de kaart en nieuwe smaken en combinaties ontdekken blijft een leuke bezigheid. De ‘eend’ speekt hierbij ongetwijfeld een hoofdrol met een zoetzure gelakte eend of badend in acht zaligheden, bewoording die hier meer dan letterlijk mag worden genomen.
Gastvrouw Qiao Yan Cheng serveert met een eeuwige glimlach de bereidingen van haar man en chef Jun Lie die een onverwoestbare voorliefde heeft voor groenten. In de Chinese keuken krijgen groenten, meer dan eens met een subtiel pittig toetsje, de hoofdrol. Een traditie die Jun Lie graag in ere houdt. Ook de unieke huisbereiding van rijst, met kruiden en groenten, blijft een absolute must. Overladen, rijkelijke porties zijn kenmerkend, kortom een keuken zoals de voormalige Chinese leider Chang Kai Shek, afkomstig uit deze regio, waarheen hij trouwens, regelmatig terugkeerde, zich eigen maakte.
Een buitenbeentje waar je in alle eenvoud rustig kan genieten van een overdonderende Chinese keuken.
Restaurant Long Quan (Jumbo) – Kortenbersse steenweg 198 – 180 Steenokkerzeel – tel 02-459 8090 – alle dagen open behalve op woensdag, sluitingdag.