Maison Bernard Loiseau: 50jaar culinaire legende in Saulieu

In 2025 viert Maison Bernard Loiseau een bijzondere verjaardag: de 50e verjaardag van de komst van Bernard Loiseau naar Saulieu, een keerpunt in de geschiedenis van de Franse gastronomie.

In 1975 nam de jonge chef-kok de keuken over van de beroemde Côte d’Or, een voormalige herberg. Zijn droom: de drie sterren van Alexandre Dumaine aan het fronton van dit instituut hangen. Met zijn avant-gardistische culinaire visie en legendarische enthousiasme transformeerde Bernard Loiseau deze historische locatie in een van de mooiste Relais&Châteaux van Frankrijk, waar de hele wereld samenstroomde om zijn geniale gerechten te proeven, zoals “Jambonnettes de grenouille à la purée d’ail et au jus de persil”.

50 jaar later is het “Relais Bernard Loiseau”, omgedoopt door zijn vrouw in 2003, meer dan ooit het middelpunt van de belangstelling in de wereld van de gastronomie. Sinds de oudste dochter van het echtpaar, Bérangère Loiseau, de groep in 2023 overnam, zijn het verhaal en de vernieuwing in een stroomversnelling geraakt. Met nieuwe openingen en renovaties die op volle snelheid worden uitgevoerd, is het in het eten dat de veranderingen het meest voelbaar zijn. Louis-Philippe Vigilant, en zijn vrouw Lucile in de patisserie, brengen de grondbeginselen van de keuken van Loiseau up-to-date: deze “authenticiteit van smaak” wordt in de tegenwoordige tijd geschreven.

Evenemente : 50 jaar in 2025, en nog minstens 50 jaar in de toekomst

In Saulieu :

Evenementen met prestigieuze chefs: 2 juni met chefs Franck Pelux & Fabien Ferré – 26 oktober met David Toutain – 7 december met chef Marcel Ravin

Nieuw à la carte menu “Légumes en fête”: Het hele jaar door zet Louis-Philippe Vigilant in Saulieu een 100% plantaardig menu op de kaart. Bernard Loiseau bedacht het menu “Légumes en fête” in 1984. Als eerbetoon aan deze nalatenschap zal Louis-Philippe Vigilant, die een uitzonderlijke beheersing van de plantenwereld heeft, een reis van acht seizoenen rond groenten voorstellen.

Geboorte van de club “A table avec Bernard Loiseau”: elk jaar organiseerde Bernard Loiseau een grote lunch met zijn vrienden wijnbouwers en wijnproducenten. Deze lunch was een moment van vriendschap, gezelligheid en verwennerij. Tot op de dag van vandaag herinneren zijn bevoorrechte gasten zich dit met ontroering. Vanaf nu is het mogelijk voor onze klanten om dit moment van gezelligheid te reserveren en zich onder te dompelen in de klassiekers van het huis rond een grote tafel.

Twee nieuwe boeken uitgegeven door Glénat: Ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag geeft Bernard Loiseau een prachtig nieuw boek uit, evenals een kinderboek. Geplande publicatie in september-oktober 2025,

Een exclusieve 50e verjaardagscollectie zal te koop zijn in de winkels en op www.boutique-loiseau.com.

In de regio’s:

De andere vestigingen van de groep vieren ook feest: “Loiseau des Ducs” in Dijon, “Loiseau des Vignes” in Beaune en “Loiseau du Temps” in Besançon plannen een feestmaand in juni met een hommagerecht op het menu.

In het buitenland:

De 50e verjaardag zal ook in het buitenland de nodige overal weerklank vinden, gasten uit de hele wereld worden uitgenodigd om deel te nemen aan de festiviteiten: Op 5 juni in België in het restaurant “L’Air du Temps” van chef-kok en Sang Hoon Degeimbre – Op 30 september in Zwitserland in het restaurant “Hôtel de Ville” in Crissier. – 16 oktober in België in samenwerking met het sponsorfonds van de Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin de Dijon. – 6 of 20 november in Brussel, in het restaurant “Comme chez Soi” met Lionel en Laurence Rigolet. Illustraties jonathan thévenet

www.bernard-loiseau.com