– Onder de bescherming van de anticykloon: na de zware regenval van medio augustus was de sanitaire druk in de wijngaard zorgwekkend geworden. We konden de eerste uitbraken van Botritys cinerea waarnemen, vaak veroorzaakt door tros wormperforaties.
Na een bijna herfstachtige episode eind augustus, draaide het weer helemaal om op de volle maan van 2 september. Temperaturen die juli waardig zijn en geen neerslag meer in de laatste vijftien dagen. Deze omstandigheden maakten het mogelijk om de evolutie van de Botritys cinerea-uitbraak te stoppen en om de rijping van de Merlot op een meer serene manier te laren verlopen.
– Fijne evolutie van de rijping: Het uitzonderlijk warme weer aan het begin van de maand liet een snelle evolutie van de bessen toe. In eerste instantie door een klassiek rijpingsfenomeen, vervolgens tijdens de laatste week door concentratie, waardoor het volume van de bessen op natuurlijke wijze afneemt, wat op bepaalde terroirs abnormaal hoog is. Het is nog een beetje vroeg om conclusies te trekken, maar deze bijna hittegolfachtige episode zal ongetwijfeld van invloed zijn op de opbrengsten gezien de waarnemingen in de wijngaarden. Deze is zeer “terroir afhankelijk” en hangt af van de rijpheid en de cyclus van de plant. De meest getroffen terroirs zijn de vroegste, maar ook die zonder klei.
– Vroege oogst: De eerste percelen werden op 7 september geoogst. De oogst is op maandag de 14e echt in een stroomversnelling geraakt. De hoge warmte heeft de oogst niet vergemakkelijkt, elke wijnmaker moest ingenieuzer zijn om de most op de juiste temperatuur te brengen. De eerste Merlot-mosten in de kuipen zijn schoon en de fermentaties gaan goed, ondanks bepaalde hoge alcoholpercentages.
Deze week zou de week van de Cabernet Sauvignon op gemeentelijk niveau moeten zijn. Meer in het algemeen zou de oogst in de hele Médoc moeten plaatsvinden. De weersvoorspelling, die dit jaar bijzonder onstabiel is, zal het ritme van de komende weken mede bepalen.
– En de rechteroever… : Op de rechteroever is vorige week een groot deel van de Merlot geplukt. De langverwachte regen viel uiteindelijk niet en in veel gebieden hadden de druiven last van de hitte en de verwelking. Voor deze percelen zijn de opbrengsten laag. In de kuip zijn de sappen zeer gekleurd en de TAVP’s zijn hoog. Er moet op worden gelet dat de tannines niet te veel worden geëxtraheerd.
De rest van de Merlot wordt deze week geoogst. De Cabernet zullen volgen en kunnen rustig worden geoogst omdat de sanitaire toestand van de wijngaard op dit moment uitstekend is.
– Entre-deux-mers en Sauternes: het einde van de droge witte op de late terroirs: Deze week (week 38) is de laatste gouden semillon geplukt. De oogst van de Merlot is al goed op gang gekomen: Met dit warme klimaat is de oogst van Merlot deze week in een stroomversnelling geraakt. De opbrengsten zijn zeer variabel afhankelijk van de terroirs en de zeer gelokaliseerde regenval van de laatste maanden.
In Pessac-Léognan en in de Graves werd deze week een zeer groot deel van de Merlot geoogst (38), gevolgd door de Côtes en de Entre-Deux-Mers met enkele dagen vertraging. Proeverijen van de eerste vaten bevestigen het goed aangekondigde potentieel. De Cabernet zullen volgens de rijpheidscontrole op bepaalde terroirs vrij snel moeten worden geoogst.
En de edele rotting?
De eerste selecties van het grootste deel van de Sauternes Crus zijn in de afgelopen twee weken gemaakt (37 en 38), en bestonden bijna in wezen uit passerillage. De lichte regenval (ongeveer 5 mm) in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 september, evenals de daling van de temperatuur, moet leiden tot een goede botrytisatie van de druiven bij optimale rijpheid.