Alsace Gewurztraminer 2020, Ingersheim
In het glas een mooie goudgele kleur. In de neus ontwikkelen zich intense aroma’s van lychee. In de mond een complexe body met een lage aciditeit en soepele tannines, hints van geurige rozenblaadjes. Prijs: € 7,99 bij Delhaize / www.delhaize.be
Alsace Grand Cru Schlossberg Gewurztraminer 2020, Domaine Blanck André & ses Fils
De familie André BLANCK kweekt al sinds 1675 wijnstokken. André BLANCK, Millésime 1927, gaf zijn liefde voor goed werk, zijn ondernemersgeest en zijn enthousiasme door aan zijn drie zonen. Vandaag bouwen twee zonen, Michel en Charles, verder op dit erfgoed. De derde zoon, Georges, landbouwingenieur en vinoloog in de Champagnestreek, voorziet hen van deskundig advies. Domaine André Blanck strekt zich uit rond het dorp Kientzheim over een oppervlakte van 15 hectare, waarvan meer dan 65% uit Grands-Crus en Lieux-Dits bestaat.
De Colmarse commanderij van de Hospitaalridders van Sint Jan van Jeruzalem (later de Orde van Malta) bezat al in de 13e eeuw landgoederen in Kientzheim. Op 5 februari 1284, het feest van de heilige Agatha, schonk een jong meisje uit een welgestelde familie, Schwester Hedin von Könshe, die was toegetreden tot de gemeenschap van Clarissen in Kientzheim, een wijngaard met de naam Gravenacker aan de ridders van de orde. Latere schenkers lieten andere bezittingen na aan de Orde of zorgden voor aanzienlijke pachten van de wijngaarden van Kientzheim.
In het dorp zelf hadden de ridders al in 1378 een huis met bijgebouwen in de hoofdstraat, bekend als het “Ordenshaus zue Künzen”, voor het beheer van hun eigendommen en het innen van de wijn die de “Gülten” verschuldigd waren. Dit ridderhof, dat grensde aan de oude ommuring van het heerlijk kasteel, stond op de plaats van de huidige tuin van de familie André Blanck en werd van de straat gescheiden door een gekanteelde muur.
Vanaf 1455 deed de Commanderij van Colmar afstand van haar recht om Kientzheim te beheren en pachtte het landgoed. Honderd jaar later, in 1570, kocht de roemrijke oorlogskapitein en illustere heer van de baronie Hohenlandsberg, Lazare de Schwendi, bijgenaamd de “vader van de Tokay-wijn” door de Elzasser wijnbouwers, het gebouw van de Orde, nam het op in zijn kasteeldomein en bouwde een kelder en bijgebouwen op de plaats van de vervallen gebouwen.
Sindsdien hebben andere grote heren het kasteel in bezit gehad. In 1972 verkocht Baron Jean de Castex het deel van het landgoed dat ooit toebehoorde aan de Ridders van Malta aan André Blanck, een afstammeling van een familie uit Kientzheim die al vele generaties lang wijnbouwers waren. De heer Blanck begon met het herenigen van zijn landgoed met dit perceel en vervolgens, om de lange en mooie aanwezigheid van de Ridders van Malta in deze stad weer tot leven te brengen, vroeg en kreeg hij toestemming van de Soevereine Orde van Malta om zijn hele wijndomein “Domaine à l’Ancienne Cour des Chevaliers de Malte” (Landgoed aan het voormalige Hof van de Ridders van Malta) te noemen.
De reputatie van het wijndomein van de familie André Blanck in Kientzheim is gevestigd en is altijd erkend geweest voor de uitmuntendheid van de Elzaswijnen, gemaakt van de beste druivensoorten en met passie aangeplant in de vruchtbare grond van de zonnige heuvels aan de ingang van de Kaysersbergvallei.
Om de geschiedenis naar het heden te halen, heeft Domaine André Blanck in 2020 een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Ordre de Malte France, ter ondersteuning van haar eeuwenoude roeping om armen en zieken te helpen. De Haut-Rhin delegatie van de Ordre de Malte France zet dit engagement voort. Kiezen voor de wijnen van Domaine André Blanck met het Maltezer kruis, is bijdragen aan dit genereuze partnerschap.
Afwisselend ploegen en zaaien van grassen op de percelen is een uiting van respect voor de natuur en de expressie van de grond. Het domein beschikt over vier kenmerkende types percelen:
Schlossberg : deze granietbodem wordt gedomineerd door terrasvormige wijngaarden. Het ligt op het zuiden en was de eerste Alsace Grand Cru die in 1975 werd geclassificeerd. Het graniet geeft de wijnen van dit terroir een frisheid en zeer uitgesproken, bloemige aroma’s vanaf de eerste jaren. Na 5 tot 10 jaar rijping onthullen deze wijnen een sterke mineraliteit.
Furstentum : mergel, zandsteen en kalksteen. Op het zuiden met hellingen van 25 tot 38%, met veel zonneschijn en een mediterrane flora. De krachtige, nerveuze en complexe wijnen hebben enkele jaren nodig om hun volledig potentieel te bereiken, met gulheid en lengte in de mond.
L’Altenbourg : Klei-kalksteen bodem, ligt onder de Furstentum Grand Cru, waarmee het een blootstelling op het zuiden deelt. De wijnen zijn rijk, vol en lang houdbaar.
Rosenbourg gelegen tussen Kientzheim en Riquewihr, met uitzicht op de rijzende zon. De combinatie van kalksteen, kiezelzuur en slib produceert robuuste wijnen die langzaam rijpen.
Alsace Grand Cru Schlossberg Gewurztraminer 2020, Domaine Blanck André & ses Fils
Lichtgele kleur met groene glans. In de neus zachte aroma’s met een mix van rozen, kruiden en exotisch fruit. In de mond valt deze wijn meteen op door zijn kracht en toniciteit. Frisse en smaakvolle afdronk – Prijs: € 15,29 bij Cora / www.corawine.be
Cocktail
Met zoete witte Elzaswijn kan je verrassend lekkere cocktails maken! Voeg gewoon wat zeste van sinaasappel of citroen, of een schijfje bevroren ananas toe. En vergeet uiteraard de ijsblokjes niet.
Mojito met zoete witte wijn
Ingrediënten: Gemalen ijs – een zoete witte Elzaswijn – verse muntblaadjes – limoen en bruisend water.
Doe in elk glas een paar muntblaadjes en fijngehakte limoen. Plet de munt en de limoen met een stamper zodat het limoensap vrijkomt. Vul het glas met gemalen ijs. Voeg de witte Elzaswijn toe en vul aan met een scheutje bruisend water. Proost!
Illustraties conseil vins alsace