Een sfeer van geborgenheid en bezinning typeren de vestiging ‘Arenberg’ sinds deze in de 17de eeuw werd opgericht. Aanvankelijk deels een Jezuïetenklooster, deels een Jezuïetenpachthof, nadien een slot van de hertogen van Arenberg en sinds meer dan 25 jaar een culinaire tempel.
We schrijven inderdaad oktober 1996 wanneer Iris en Lieven Demeestere besluiten om in deze oude hoeve, deels klooster, die na het adellijke verval door de Belgische staat was overgenomen en nog enkel een functie had als kalfskwekerij en paardenmanege, een immens domein net buiten de Leuvense stadsgrenzen, hun restaurant onder te brengen. Een restaurant waar Lieven de ervaringen die hij de jaren voordien opdeed, vorm en gestalte wil geven.
Van bij de opening schuift Lieven één principe naar voren: het creëren van een keuken die uitmunt in culinaire topkwaliteit. Koken is een passie, bestemd voor gedreven mensen die zichzelf dagelijks creativiteit, inventiviteit, perfectie en niet het minst, organisatie opleggen. Een opgave die niet alleen in de keuken dient nageleefd, maar die evenzeer in de zaal met het nodige respect en discipline moet worden opgevolgd. Dit alles vindt een uitweg en biedt een weerspiegeling in de gerechten, het onthaal, de service en de omkadering van het restaurant. Zowel voor Lieven als voor Iris zijn in dit opzet, de begrippen ‘eerlijkheid’ en ‘eenvoud’ troef.
Kwalitatieve topproducten, kraakvers kruiden en groenten, smaakvolle bouillons, zachte olijfolie en heel veel liefde voor het vak zijn de ingrediënten voor een lichte, lekkere en creatieve keuken boordevol gekende en nieuwe smaken, vervolledigd met naar wens aangepaste wijnen. Een uitgebreid palet dat de fijnproever en gastronoom moet bekoren en hem een aangenaam moment van heerlijk genieten bezorgt.
Ondertussen werd het restaurant verder uitgebouwd en kreeg het complex ook een leuke vergaderruimte mee. De nabijheid van Leuven centrum en het kruispunt E40 en E314 geven zowel het restaurant als de meetingruimte extra aantrekkingskracht. Bovendien is de ruime privé parking, deels overdekt, ook een pluspunt.
Soepelheid in de diverse formules en een attente bediening met gewaarborgde privacy, worden niet alleen door de zakenman, maar ook door doorsnee gastronoom bijzonder gewaardeerd.
Blikvanger is momenteel het ‘menu à la carte’ (voorgerecht- hoofdgerecht- dessert) aan 73€ waarbij dat je zelf samenstelt. Bij de voor- en hoofdgerechten heb je hierbij de keuze uit 6 suggesties plus de suggestie van de dag, bij het dessert zijn er 3 keuzemogelijkheden plus de suggestie van de dag. De suggesties worden niet alleen regelmatig aangepast, maat bevatten bovendien absolute primeurs zoals asperges en sterk gebonden seizoenproducten zoals hoppenscheuten, voor sommige moet evenwel een aanvaardbaar supplement worden betaald.
Wij genoten bij onze proeverij van het menu ‘à la carte’ en opteerden als voorgerecht van asperges en hoppenscheten, voor het hoofdgerecht viel de keuze op een hoeveduifje uit Anjou en een graangevoederde ‘Black Aberdeen’ rund. Voor je dit menu aansnijdt, krijg je evenwel bij het aperitief een pleiade van hapjes zoals een kruidig soepje van mosselen, vitello tonato op de wijze van het huis, een creatie van zalm of een eenvoudige, maar bijzonder lekkere tartaar van het huis. Met dit assortiment wil Lieven de smaakpapillen aanscherpen, hen op punt stellen, om volop van het menu te kunnen genieten.
De streekasperges op z’n Vlaams geserveerd, bleven mooi knapperig, heerlijk vers met vlokjes krokante gandaham en geplette eitjes. De hopscheuten uit de regio kregen een gepocheerd hoeve-eitje mee maar ook handgepelde Zeebrugse garnalen en een smeuïge maar toch luchtige mousselinesaus. Een absolute voltreffer als aanzet met dagverse en regionale specialiteiten.
De hoeveduif uit Anjou, op karkas gebakken en in filet geserveerd, kreeg het gezelschap van gekonfijte boutjes, grondwitloof, pastinaak, morieeltjes, jus van wintertruffel en Pomme Anna. Heerlijk, een veelheid van smaken en hints die wisselend de smaakpapillen bespelen en zorgen voor een zorgvuldig samengesteld smaakassortiment. Het graangevoederde ‘Black Aberdeen’ rund van de grill in Tagliata, botermals, kreeg honingtomaat, raketsla, vinaigrette met balsamico, Parmigiano Reggiano en gebakken aardappelen als garnituur. Ook hier een zorgzaam uitgekiend assortiment smaken die de smaakpapillen volop lieten genieten. Als afsluiter kozen we voor een traditionele dame blanche en de dagsuggestie gemarineerde ananas.
Bij de koffie laat Iris een chariot van zoete hapjes aanrukken , chariot die de maaltijd met een leuke attentie afrondt. Dit menu is een onbetwistbare aanrader die over de ganse duur de smaakpapillen verwent en hen dartele en speelse hoogtepunten laat beleven.
Het sfeervolle interieur en de tafels worden opgefleurd met Bomannetjes van kunstenares Daisy Boman, het zijn in feite fysieke klonen van de mens, soms alleen, soms in groep, creaties waarin je makkelijk een stuk van jezelf terugvindt.
Restaurant Arenberg – Kapeldreef 16 – 3001 Heverlee- tel 016*224775 – www.restaurantarenberg.be – gesloten zondag – maandag en dinsdag
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 6 minutes – verse seizoenproducten – zorgvuldig uitgekiend smaakpalet – attente service – decoratieve presentaties – aanrader
Michelin: 1 ster – eerbied voor de producten staat centraal- generositeit van chef Demeestere
GaultMillau: 15/20 – 3 koksmutsen – klassiekers uit gastronomische traditie – eigentijdse toets – smaakvol verbouwde hoeve met tuinterras en orangerie