Restaurant Dumon – Wakkerzeel

Visrestaurant Dumon opende in het Brabantse Wakkerzeel de deuren in de zomer van 2004. Chef Rik Dumon heeft ondertussen samen met zijn echtgenote en gastvrouw Mieke Vanthienen dit hoeventje uitgebouwd tot een rustpunt en gezellig restaurant waar klanten ongestoord kunnen genieten van een spontane keuken met vis en schaaldieren in de hoofdrol.

Hoe dan ook restaurant Dumon kende een onverwachte opstart. Ondanks het feit dat Rik een telg is uit een traditionele horecafamilie bleven de nodige kriebels tot in 2004 achterwege om voluit voor een eigen restaurant te gaan.  Samen met zijn echtgenote Mieke trok hij weg uit West-Vlaanderen om zich in Leuven te vestigen waar hij een visspeciaalzaak met uitgebreide traiteurservice opstartte en op vrij korte termijn uitbouwde tot een absolute must. Zijn voorliefde voor de zee en al haar gezonde producten bleek meer dan spreekwoordelijk, terwijl de provincie hem beloonde met de titel ‘zelfstandige van het jaar van Vlaams Brabant’ deels voor visie als bedrijfsleider maar voor een even groot gedeelte voor zijn inzet om naast vis ook producten van eigen bodem in zijn traiteuraanbod op te nemen. Hij werd zelfs voorzitter van de Belgische vishandelaars. In deze hoedanigheid ontdekte hij dat de regio Leuven het buiten alle verwachting moest stellen zonder visrestaurant alhoewel de culinaire onderbouw van de regio tal van uitmuntende gelegenheden aanbiedt.

Dat Rik door zijn dagelijkse contacten met de horeca vroeg of laat toch overstag zou gaan om toch een eigen restaurant op te starten lag voor de hand. Toen het koppel in het pittoreske Wakkerzeel, de kleinste deelgemeente van het bierdorp Haacht, dat heel wat minder bekendheid geniet dan het naburige rockmonument Werchter, maar zich vooral uit als een pittoresk kunstenaarsdorpje. een mooie hoeve ontdekte die weliswaar enig opknapwerk vereiste was de beslissing snel genomen. Na zijn opleiding in de hotelschool Ter Duinen, liep Rik stage in St Jean Cap Ferrat, in Parijs en in Zwitserland. Meer praktijkgericht waren zijn stages in de Marquette in Marke, de Goedendag in Lisseweghe en Melrose in Westende.

Sinds juli 2004 pronkt Wakkerzeel dus met een uniek en niet alledaags culinair verwenadresje. Het interieur deels authentiek, deels modern wordt aangevuld met een prachtige tuin en zwembad maar men op zwoele zomeravonden heerlijk kan nagenieten. Riks passie voor lekkere bereidingen is sinds de opening van het restaurant enkel gegroeid. ’n Erg selectieve keuze van topproducten resulteerde in creatieve bereidingen boordevol subtiele en delicate smaaktoetsen. Zijn betrachting is en blijft “het aanbieden van een spontane keuken, waarbij men zich kan neervlijen en rustig genieten van de zeekeuken, van vis en schaaldieren”. Restaurant Dumon is de voorbije jaren dan ook synoniem geworden van subtiele kreeftbereidingen, spitsvondige visarrangementen en uitgelezen zee-specialiteiten.

Nagenoeg 15 jaar serveerde Rik twee culinaire menu’s, vooreerst een uitgesproken vismenu onder de noemer ‘Wakkerzeel aan zee’ en een menu voor vleesfanaten onder de noemer ‘Wakkerzeel culinair’ waarbij nagenoeg uitsluitend lokale en regionale producten aan bod kwamen. Beide zijn ondertussen samengesmolten tot het menu ‘Gastronomisch Wakkerzeel’. Hierbij blijft Riks binding met de zee overheersen hoewel hij land en water soms tot onverwachte smaaksensaties samenvoegt zoals kreeft en parelhoen.

De seizoensuggesties worden met een ruim à la carte assortiment aangevuld. Tot de steevaste klassiekers behoort op donderdagavond het Tomahawk ribeyemenu en de lunches op maandag, donderdag en vrijdag. Het keukenteam werd ondertussen aangevuld met Brent Linthout en An-Laure Deron die Rik voor een groot deel ontlasten te meer daar hun culinaire ambities nagenoeg feilloos parallel lopen met deze van Rik zodat de gasten nauwelijks enig verschil merken met de originele basistoetsen. Het lopende lentemenu staat trouwens bol van o.m. lokale asperges gebracht op een creatieve wijze die uitmondt in succulente creaties.

Voor moederdag zondag 11 mei en vaderdag 8 juni heeft restaurant Dumon trouwens een verrassingsmenu in petto ( 3-gangenformule met dessert) dat tevens in een take-away formule wordt aangeboden. Men kan deze dagen dus zowel op restaurant als thuis volop van culinaire specialiteiten genieten zonder zelf te moeten koken. Meer dan een buitenkansje!  ( take away is vooraf te bestellen – 55€/persoon).

Restaurant Dumon – Wilgen 1 – 3150 Wakkerzeel – Tel 016- 23 07 34 – www.dumon.be – Gesloten dinsdag, woensdag, zaterdagmiddag en zondagavond

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes – verzorgd en creatief smaakassortiment – mooie wijnen – attente bediening – gezellig sfeervol interieur

GaultMillau:  13/20 – klassieke Belgische en Franse keuken – maritieme toets – correcte & vlotte bediening – democratische wijnkaart