In juni 1985 openden de broers Pierre en Pascal Romano in de groene Defrélaan in Brussel hun restaurant onder de benaming ‘Frères Romano’. Vandaag werken Pascal en zijn vrouw in de geest van de familie, wat het restaurant zijn warme karakter geeft. Om vier decennia gastronomie te vieren, heeft de chef een menu van € 80 samengesteld met 5 gangen, plus aperitief, amuse en koffie…Een uitzonderlijke culinaire ervaring!
Zelfs na 40 jaar belichaamt het restaurant nog steeds de harmonie van de ziel en de keuken, die het in de beginjaren meekreeg! Verscholen in de groene Avenue De Fré is het nog steeds een adres boordevol passie. In tegenstelling met wat de naam Romano laat vermoeden is dit geen Italiaans restaurant, ook al maakt de chef-kok, wanneer hij de kans krijgt, met veel vakmanschap enkele pareltjes uit de transalpinne keuken… Hier is alles elegantie en verfijning, van de inrichting tot het bord. Het restaurant beschikt over een prachtige ruimte en, als kers op de taart, een veranda met uitzicht op een mooie tuin waar u het gevoel heeft te zweven in het groen. U wordt met een glimlach ontvangen en zowel de chef-kok als zijn vrouw zorgen ervoor dat u een heerlijk moment beleeft.
Chef-kok Pascal gaat niet op zoek naar ingewikkelde hoogstandjes… hij geeft de voorkeur aan het benadrukken van verse producten. De klassieke seizoenkeuken evolueert met een voortdurend vernieuwde kaart, vaak met als extraatje een smakelijk Italiaans gerecht. Hier wordt alles huisgemaakt, tot en met de sauzen. Er wordt veel aandacht besteed aan de bereiding, die perfect moet zijn, zowel voor vis als voor vlees. Een keuken die zowel creatief is als gebaseerd op de basisprincipes, waarvan de chef soms de partituur herinterpreteert. Normaal voor een pianoliefhebber… Het “fornuis” fungeert hier als het instrument.
Het zeer eclectische cliënteel van het restaurant bestaat al decennia lang uit de trouwe klanten uit de buurt, liefhebbers van lekker eten, bedrijven en een internationaal publiek te bekoren. “Er zijn ook beroemdheden en staatshoofden geweest, maar uit discretie noemen we geen namen.”
Het verjaardagmenu is het cadeau van chef Pascal aan zijn trouwe klanten, maar ook aan iedereen die zijn keuken wil ontdekken tegen een democratische prijs . Om uw eetlust op te wekken, onthullen we hier het menu: Een uitzonderlijke combinatie van kreeft en artisjok, met basilicumvinaigrette. Een duo van smaken, met een sint-jakobsschelp en knapperige langoustine. Een mooie gebakken foie gras, perfect bereid, met gekarameliseerde appels. Een voortreffelijke Ierse runderfilet met truffel uit de Périgord…(de chef-kok is de enige die zich met de truffels bezighoudt, want dat is zijn passie). U sluit af met een smakelijke Pavlova.
Wij konden bij onze proeverij alvast het verjaardagmenu niet terzijde schuiven. Bij het aperitief niet alleen de traditionele bloemkoolroosjes en radijzen maar tevens een heerlijke mousse van zalm op een leuk krokantje. Smeuïg en heerlijk van smaak. Ook de combinatie van kreeft en artisjok, boordevol smaak en subtiele kruidige hints, deels verborgen in de vinaigrette van basilicum, was een aangename verrassing voor de smaakpapillen.
Ook het duo van sint-jakobsschelp, rustend op een delicaat zilt sausje, en de knapperige langoustine op een miniem bedje van sla en vergezeld van een heerlijke zoetzure saus zorgde voor een leuke smaakexplosie. Heerlijk genieten met zwevend zicht op een groene verademing..
De perfect gebakken eendenlever met mooi gekarameliseerde appeltjes en lekkere saus was een mooie verademing die een licht gekoelde rode huiswijn als compagnon meekreeg. Een welgekomen rustpunt alvorens het hoofdgerecht aan te vatten.
Een supermalse Ierse rundfilet, perfect rosé gehouden met krokant korstje, werd welig getooid met zomertruffel uit de Périgord. Een succulente creatie die werd aangevuld met een fijn assortiment groentjes en enkele mooi gebakken aardappeltjes. De truffel is een van de passies van chef Pascal, een topproduct dat hij meer dan eens gebruikt op zijn innovatieve creaties extra smaak te geven. Een onbetwistbaar pluspunt. Ook hier vormde rode huiswijn een aangename verrassing.
Afsluiten doe je met een smakelijke Pavlova en koffie met huisgemaakte koekjes. Een verjaardagmenu niet alleen creatief en decoratief maar vooral een creatie die tot een gastronomische ontbolstering uitgroeit.
Les Frères Romano – De Frélaan, 182 – 1180 Ukkel -tel 0496 70 66 96 – www.lesfreresromano.com – gesloten op zondag en maandag. Het restaurant is gesloten van 4/8 tot 25/8-2025. Chef Pascal heeft vooralsnog niet beslist of het speciale menu ook na het zomerreces de kaart zal sieren. De herfst en het najaar bieden immers tal van andere verse producten die de kaart extra diepgang kunnen geven. Hoe dan ook blijft een bezoek aan het restaurant een culinaire en gastronomische ontdekking.
Culinaire commentaren:
Tasted4you: Aangenaam interieur met modern kunstwerken, uitzicht op mooie groene ruimten. Tafels getooid met feilloos wit linnen en dito servetten. In het bord creatieve en decoratie presentaties die uitgroeien tot smaakexplosies en de papillen eindeloos verwennen. Aanrader voor veeleisende fijnproevers.