Gelegen in het hartje van Brussel tussen de twee Sablons en het Paleis van Justitie, verwelkomt het restaurant “Les Petits Oignons” u in een en warm en lichtrijk kader. Het restaurant in brasseriestijl biedt een Franse keuken geïnspireerd door landen rond de Middellandse Zee, in een comfortabel en mooi ingericht kader met aangename jazzvibes.
De roots van het restaurant liggen evenwel even verderop in de Brusselse Marollen die indertijd door de werken aan de noord-zuidverbinding enorm werden geteisterd. De Ons Heerstraat zag tal van woningen verdwijnen, terwijl andere na de werken amper werden gerenoveerd. Een hiervan met gevel in Spaanse stijl werd zelfs omgebouwd tot restaurant, eerst tot de Jardin des Marolles, nadien onder impuls van Khaled Zougnhami Les Petits Oignons. Het interieur was bijzonder sfeervol met verwijzingen naar Andy Warhol en een dining room zoals op oceaanstomers. Ook het kleine, leuke tuintje in de schaduw van de Brigittinenkerk straalde heel wat aantrekkingskracht uit. De successen van Khaled, een Tunesier die naar België afzakte om geologie te studeren maar in de horeca verzeilde noopte zijn opvolgers om andere oorden op te zoeken.
Het credo van het restaurant is sinds zijn oprichting ongewijzigd gebleven, streven naar een hoge kwaliteit en het gebruik van verse producten en ingrediënten, waar mogelijk ook met een lokale touch. De kaart is ontworpen voor fijnproevers, vernieuwd naargelang de seizoenen en met dagelijkse suggesties afhankelijk van de markt. De wijnselectie van “Les Petits Oignons” boort niet alleen een fijne selectie Franse en Italiaanse wijnen aan, maar heeft ook oog voor andere wijnlanden, binnen deze grote diversiteit ook biologische en natuurlijke wijnen.
De keuken biedt een smakelijke mix van typisch Franse brasseriegerechten en niet te versmaden mediterrane gerechten. Onder de huisklassiekers Américan Frites, zeetong Meunière en grijze garnalenkroketten, maar ook mediterrane specialiteiten, pasta’s en risotto met seizoenproducten. Andere blikvangers zijn gebakken coquilles, Serafijn spaghetti met kalfs- en lamspolpette en tomatenbasilicumsaus of wentelteefjes met custard en vanillebourbon in Alain Ducasse-stijl. Een assortiment dat recent werd bekroond met een Bib Gourmand van Michelin.
De nieuwe locatie biedt bovendien ruimere mogelijkheden met o.m. een banketzaal op de eerste verdieping ideaal voor een vergadering, productlancering, opleiding of seminarie en andere feesten. Deze zaal biedt plaats aan maximaal 65 gasten. De lichtrijke ruimte biedt een uniek uitzicht op het Koninklijk Conservatorium Brussel en de Regentschapsstraat. Het menu kan makkelijk volledig worden aangepast aan de wensen en behoeften, inclusief vegetarische opties. De basis van het menu blijft ook hier de traditionele Franse gerechten en mediterrane favorieten, op basis van verse ingrediënten van hoge kwaliteit.
Bij ons recent bezoek kregen we een keurig gedekt tafeltje op de kelderverdieping, gedekt met gesteven wit linnen, weliswaar overdekt met papieren overlegger met logo van het huis. Ook de servetten waren gesteven en leuk geplooid. We opteerden als voorgerecht voor een tartaar van zalm en als hoofdgerecht voor kalfszwezerikken.
De champagne Philippe Guenet was mooi droog en kreeg het gezelschap van grote groene olijven. Het voorgerecht was keurig, mooi gekruid en best pittig met lichte zilte toets. Het hoofdgerecht werd vergezeld van gebakken aardappelpartjes, bloemkool, boontjes en groene bloemkooltorentjes met als toemaat een vlees- en wijnsaus. De groentjes waren bijzonder knapperig, sommige meer dan halfrauw. Een deel van de kalfszwezerikken was perfect gebakken en aangename smaak. De andere helft bleef erg droog en minder aangenaam. Als compagnon kozen we voor een rode Danzac met pittige aroma’s en mooie afdronk.
Globaal een degelijke lunch die gezien de kwaliteit het soms liet afweten toch te duur uitviel.
Les Petits Oignons, Regentschapsstraat 25 – 1000 Bussel- tel 02/511 7615
Tasted4you: behoorlijk druk en vrij duur lunchrestarant dat slechts deels aan de verwachtingen beantwoord. Open 7/7.
Michelin: Klassieke keuken, Streekgebonden. Buiten een houten terras dat gasten afscheidt van de drukke Regentschapsstraat, binnen een luxebrasserie die klassiekers van het genre en mediterrane gerechten genereus op het bord brengt. Op de ruime kaart kiest u tussen tijdloze bereidingen als kalfshersentjes à la grenobloise, tagliata van rund, kalfsniertjes met mosterd of nog pain perdu als dessert. Les Petits Oignons is een populaire brasserie die dankzij zijn standvastigheid terecht een vaste waarde is in de Zavelwijk.