De uitdaging die Ludwig Timmermans ruim 15 jaar terug, samen met echtgenote Chris Ryckmans aanging om een stijlvol maar vooral aromarijk restaurant op te starten, resulteerde in een gewaardeerd creatief smaakparadijs. Chris en Ludwig bouwen ondertussen rustig verder aan hun restaurant dat klassieke en traditionele technieken bundelt tot groot jolijt van de gasten, die op deze manier kunnen genieten van dagverse ingrediënten, kwaliteit was, is en blijft Ludwigs absolute prioriteit. Ludwig maakte indertijd eerder onverwacht de overstap naar de zuivere restauratie. Hij was jarenlang verantwoordelijk voor de exploitatie van de Auberge de Strombeek, maar voelde zich op een bepaald ogenblik beknot in zijn inventieve creaties. Als oud-leerling van de hotelschool Koksijde beschikte hij over voldoende culinaire background om een eigen zaak op te starten.
Restaurant Ludwig werd een cosy cosy zaak, sober en stijlvol met enkele elegante decoraties zonder overdaad. Gastvrouw Chris onthaalt de gasten met flair en schwung en weet hen met vrouwelijke fijngevoeligheid een rustig en figuurlijk intiem plekje aan te wijzen. De kookunit midden het restaurant maakt onbetwistbaar deel uit van de globale inrichting, alle tafeltjes rond deze unit geschaard, genieten van een ‘open’ keuken, een facet dat én de intimiteit én de directe verbondenheid met de chef ten goede komt. Gasten waarderen deze opbouw met grote voldoening, ze staan immers letterlijk en figuurlijk zelf aan het fornuis om hun eigen gerechten te creëren. De dagverse ingrediënten zelf omvormen tot succulente bereidingen geeft hen absolute voldoening.
Restaurant Ludwig telt amper 16 zitplaatsen, een doelbewuste keuze omdat Ludwig zodoende zijn inventiviteit volledig kan laten openbloeien. Gasten voelen zich thuis in het cosy decor, genieten van een opmerkelijke privacy en kunnen volop van de uitgebreide en rijke Midden- Brabantse tafelen genieten. Vanuit deze opbouw serveert Ludwig naar hartenlust verrassende gerechten met smaakcombinaties die je smaakpapillen bestendig verwennen. De kaart werd met opzet beperkt gehouden, maar het aantal suggesties is des te uitgebreider. Het is de bedoeling om de suggesties af te stemmen op verse kwalitatieve producten en dagaankopen op de vroegmarkt.
Met dit ideeëngoed in het achterhoofd blijft de ‘vaste’ kaart beperkt tot een aantal traditionele en gewaardeerde bereidingen die rekening houden met hedendaagse trends, seizoensgebonderheid en toch tegelijkertijd een Bourgondisch aureooltje omsluiten. Bij de voorgerechten zijn dit o.m. de St. Jakobsschelpen, scampi’s, ganzenlever, carpaccio en erg krokante kalfszwezeriken. Afhankelijk van de seizoen serveert Ludwig de entrecote als zijn uitgesproken paradepaardje, dit kan zowel een Ierse of Argentijnse entrecote zijn, maar Ludwig selecteert regelmatig ook een entrecote van het Wagyurund, bereiding die overduidelijk aanslaat. In het seizoen sieren ook diverse kreeftbereidingen de kaart, selecties waardoor Ludwig eveneens furore maakt. Ludwig wil op deze wijze voorkomen dat regelmatig terugkerende klanten al te snel op bepaalde schotels zouden vastgepind raken. Bovendien besteedt Ludwig ruime aandacht aan streekproducten en respecteert hij intens de seizoensgebonden ingrediënten. Dit facet maakt het mogelijk om creativiteit en inventiviteit te optimaliseren en bij diverse combinaties een sereen aureool van subtiele en delicate smaaktoetsen te realiseren.
Het terras is eveneens een rustbrenger van formaat, even cosy als het restaurant, ook hier draagt gastvrouw Chris er zorg voor dat de gasten optimaal worden verwend. Aandacht én voor de zonnekloppers die maximaal van elk sprietje zon willen profiteren, maar ook voor hen die in een schaduwrijke plek, lekker eten willen combineren met de gezonde buitenlucht. Het terras is tevens een complementaire aantrekkingspool voor diegenen die een snelle hap willen combineren met enige culinaire rijkdom.
Restaurant Ludwig wordt ondertussen een buitenkansje voor fijnproevers gezien de uitbaters beslisten om ondanks de ruime belangstelling en waardering van de klanten, eind december 2023 de deuren te sluiten. Wie nog eens van de weelderige tafels wil genieten, doet er best aan om tijdig te reserveren.
Bij onze proeverij serveerde Ludwig een romig witloofsoepje met leuke krokante toastjes. Als voorgerecht een leuke creatie van asperges op Vlaamse wijze en asperges op Italiaanse wijze, rijkelijk voorzien van olijfolie en de onvoorwaardelijke parmezaan. Een verwennerij voor de smaakpapillen die vooreerst door de mooie decoratieve presentatie, oogstrelend overkwamen. Bij de hoofdgerechten ging onze voorkeur naar enkele huisspecialiteiten. Vooreerst een duifje gegaard op lage temperatuur met seizoengroenten o.m. asperges. Een mooie creatie en perfect gegaard vlees met stevige smaaktoetsen en erg lekker. Anderzijds opteerden we voor een Holsteinersteak met asperges, peperroomsausje en frietjes. Onze steak werd mooi rosé gehouden, erg mals en pittig sausje. De in schijfjes gesneden asperges maar vooral de krokante, goudgele frietjes zorgden voor een leuk geheel dat onze smaakpapillen wist te bekoren. Beide bereidingen vormden een mooi evenwichtig geheel met diepe smaaktoetsen en fijne regionale hints. Ludwig zorgt ervoor dat de diepere smaakaccenten van dag tot dag verschillen door het gebruik van een subtiel kruidenassortiment dat figuurlijk zijn kokshumeur van de dag en de inventiviteit van het moment weerspiegelt.
Restaurant Ludwig – Hofstraat 76 – 3070 Kortenberg – Tel 02-306 82 81
Open op vrijdagmiddag vanaf 12 uur, en op woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vanaf 18u30. Reserveren is een absolute aanrader.
Culinaire commentaren:
Tasted: 3 minutes – rijkelijke creativiteit – superverse kwalitatieve producten – delicate smaaktoetsen – elegant onthaal