Rosé de Provence wijnen zijn zo gemaakt dat ze langer kunnen blijven liggen

Het kan dus wel; het langer laten liggen van rosé wijnen. Men denkt vaak dat een rosé van het laatste jaar moet zijn, maar de wijnmakers in de Provence bewijzen dat het anders kan. Tien tot vijftien jaar geleden werd het nog aanbevolen om de roséwijn hetzelfde jaar nog te drinken, maar met de ontwikkeling van nieuwe technieken, de technologische verbetering van alle apparatuur in de kelder en de sterke wil van vrouwen en mannen in de Provence om de beste rosé ter wereld te produceren, is er veel veranderd. Rosé de Provence wijnen, bekend om hun delicate aroma’s en verfijnde smaken, zijn ook na twee of zelfs drie jaar uitstekend, en heel soms kom je een rosé de Provence tegen van wel vijf jaar of ouder, met nog steeds dezelfde frisheid en aroma’s. Dankzij continue verbetering in de productie en een diepgaand begrip van rosé wijn maken, kunnen consumenten hun lievelingsrosé uit de Provence langer laten liggen, zonder dat hun kwaliteit vermindert. We legden de kwestie voor aan twee wijn experts.

In de Provence werden de wijnboeren al eeuwen geleden geconfronteerd met de kwestie van de houdbaarheid van roséwijnen, niet in de laatste plaats omdat zij de eersten waren die roséwijnen exporteerden naar de andere kant van de wereld. Met andere woorden, ze wisten wel wanneer de wijn uit hun kelders kwam, maar niet wanneer hij gedronken zou worden. Ze hielden ook rekening met de relatieve kwetsbaarheid van roséwijnen, met hun delicate aroma’s. Zeker in de laatste jaren hebben ze de meest technische processen onder de knie gekregen, waarbij ze grote vooruitgang hebben geboekt: ze werken sneller en, waar mogelijk, weg van de lucht om het contact tussen de sappen en zuurstof te minimaliseren. Het doel is om de wijn te beschermen tegen oxidatie en hitte, zodat hij zich heel langzaam, heel geleidelijk ontwikkelt. De Provence wijnmakers doen dit door ‘s nachts te oogsten, door de temperatuur van de wijngaard tot in de kelder te controleren en door inert gas te gebruiken om het sap en de wijn te beschermen. Naast dit productieproces maken ze blends tussen verschillende druivenrassen, waardoor een uitstekende gebalanceerde wijn ontstaat die het beste uit elke druif haalt.

Master of Wine Cees van Casteren licht graag toe: “Een van de vooroordelen over rosé is dat je het zo snel mogelijk moet drinken, maar dat geldt alleen voor instapwijnen. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de Provence de enige regio ter wereld is die gespecialiseerd is in rosé; hierdoor kunnen de wijnmakers rosés van een uitstekende kwaliteit maken die best een tijdje in de kelder mogen liggen, zodat je er in de herfst of winter ook van kunt genieten.”

Janna Rijpma, expert in wijnen en specialist in Provence vult aan: “Veel rosés worden gemaakt om jong, fris en koud gedronken te worden. Het is een typische ‘lifestyle’ wijn, die mede door social media een enorme aantrekkingskracht heeft gekregen. Maar als je een mooie fles rosé de Provence in de winkel ziet van een jaar ouder, dan hebben de wijnmaker en wijnwinkel zeker bepaald dat deze uitstekend is en het juiste moment om hem te drinken.”

Wat ooit werd gezien als een normale zomerwijn is veranderd door de expertise van de Provençaalse wijnmakers in het ontwikkelen van het proces in de afgelopen tien jaar.

5 tips van Janna Rijpma om een gerijpte Rosé de Provence te kopen:

  1. Als de wijn één jaar of ouder is, controleer dan of de wijn gemaakt is van druiven die goed rijpen, zoals syrah, mourvèdre en tibouren.
  2. Controleer of de wijn afkomstig is van een klein wijnhuis met een kleinere productie, die hebben vaak meer aandacht voor het bewaren van de wijn.
  3. De prijs kan een goede indicator zijn, een iets duurdere wijn betekent vaak dat de wijnmaker meer tijd heeft besteed aan het maken van een intense kwaliteit rosé.
  4. Als je de rosé bij een gerecht wilt drinken, zoek dan van tevoren naar een leuke wijn-spijs pairing, er zijn op internet genoeg pairings met Provençaalse wijnen te vinden.
  5. Ga naar een professional, een wijnwinkel met een grote selectie rosés. Zij kunnen je goed adviseren.

De Provence strekt zich uit over bijna 200 kilometer tussen de Middellandse Zee en de Alpen. Het unieke landschap wordt gekenmerkt door een gevarieerd gebied met natuurlijke landschappen, rotsachtige- en vulkanische bergketens en een kustlijn langs de azuurblauwe Middellandse Zee.

De eerste sporen van wijnbouw in de Provence gaan duizenden jaar terug en aan het begin van de 20e eeuw besloten wijnboeren in de regio zich te verenigen en hun kennis te bundelen. De Provence, bestaande uit de drie AOP’s Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence en Coteaux Varois en Provence, is het enige wijngebied ter wereld dat zich voor 90 procent specialiseert in de productie van roséwijnen. Elk van de drie appellations heeft verschillende klimaat- en geografische omstandigheden, dat leidt tot een diverse selectie roséwijnen en grote verscheidenheid in stijl. Naast de eeuwenoude kennis en tradities van de wijnboeren, is sinds 1999 met de oprichting van het Centre du Rosé de kwaliteit van de wijnen nog meer toegenomen.

Er worden 18 verschillende druivenrassen verbouwd in de Provence. De drie belangrijkste druivenrassen voor roséwijnen zijn grenache, cinsault en syrah. Het blenden van wijnen is traditie in deze regio, het maakt het mogelijk om het beste uit elk ras te halen. Het zorgt voor een perfecte harmonie tussen de druivenrassen en geeft, naast de bodem- en klimaatomstandigheden, de wijnen hun karakteristieken en vele nuances. www.vinsdeprovence.com

Waar komt de mythe dat rosé alleen in de zomer gedronken kan worden vandaan?

Deze mythe komt uit de 19e en 20e eeuw, toen toerisme steeds populairder werd. In die tijd ging de landbouw achteruit en verschoof het belangrijkste vakantieseizoen naar de zomer. Roséwijn was populair op vakanties in Zuid-Frankrijk vanwege het verfrissende karakter bij warm weer en mensen namen deze zomerervaring mee naar huis. Het is zonde om het genieten op deze manier te beperken!