Roussillon: oogst 2023

LAGERE OPBRENGSTEN MAAR BETERE KWALITEIT:

Moeilijke weersomstandigheden zorgden ervoor dat de opbrengst 30 tot 50% lager zit dan gewoonlijk. Maar producenten die hun druiven volledig konden laten rijpen mét behoud van hun zuurgraad, bereikten in 2023 een zeer hoge kwaliteit. Opmerkelijk en tegelijk typerend voor de complexe mozaïek van micro-terroirs in de wijnstreek van de Roussillon, zijn de grote verschillen van gebied tot gebied.

2023 was een wijnjaar van ongekende droogte in Roussillon, met in de afgelopen 12 maanden minder dan 200 mm neerslag. Ondanks een goede start van het jaar en vrijwel alle druivenrassen mooi bloeiden in het begin van de lente, zorgde het gebrek aan water ervoor dat zelfregulerende wijnstokken op sommige percelen trager gingen of hun groeicyclus verstoord werd en dus niet voldoende ontwikkelden.

In juni was coulure (het niet zetten van het fruit na de bloei) haast overal aanwezig voor de druivenrassen muscat d’alexandrie en marselan, zelfs voor grenache en carignan die van nature beter tegen de hitte kunnen, waarbij in sommige gebieden 90 tot 95% van de druiven waren aangetast.

Waar niettemin wel ontwikkeling plaatsvond, waren de scheuten meestal kleiner dan normaal en bezaten de wijnstokken soms opmerkelijk minder of kleinere bladeren. Na een voorspeld druivenverlies van 30 tot 50% in 2023, leidde het begin van augustus tot echte bezorgdheid omtrent de gezondheid en de productiviteit op lange termijn van wijnstokken die slapende waren gebleven, vooral sommige oude wijnstokken. De zomerhitte versnelde de concentratie en veel druiven bezaten dan ook erg weinig sap.

De oogst in Roussillon startte op 2 augustus, een dag eerder dan in 2022. De meeste producenten oogstten perceel per perceel, na eerst heel zorgvuldig de niveaus van rijpheid en zuurgraad te meten. Ondanks de moeilijke omstandigheden tijdens het grootste deel van het groeiseizoen, zorgden de regens van eind augustus en de tramontane die alles opnieuw droog blies, terug voor optimisme. Doorgaans slaagde de neerslag erin om in de bodems te infiltreren en zodoende de wortels van het nodige vocht te voorzien, wat broodnodig was voor de verdere groei van de twijgen, de druiventrossen en de rijping van de druiven.

In 2023 waren, nog meer dan in andere wijnjaren, de karakteristieken van de micro-terroirs in de Roussillon en de expertise van de wijnbouwers in de wijngaarden doorslaggevende factoren voor het succes. In het algemeen deden meer ‘vochtige’ gebieden het beter, zoals Fenouillèdes of de hoger gelegen delen van de vallei van Agly, met een vrijwel normale groeicyclus en hogere volumes tot gevolg. Wijngaarden aan zee of op hoger gelegen delen deden het ook goed. Het centrale deel van de wijnstreek had meer te lijden, vooral door de plaatselijke hagel die midden september bijna 200 hectare trof. Expertise en knowhow speelden zoals altijd een cruciale rol. Regeneratieve wijnbouw is nuttig gebleken en sommige wijnbouwers die ervoor kozen om de bodems niet te bewerken om verdamping te vermijden, hebben geleid tot ‘superieure’ opbrengsten.

De totale productie voor 2023 zal naar verwachting tussen de 400.000 en 450.000 hectoliter bedragen, een daling ten opzichte van de 574.000 hectoliter in 2022, maar de eerste wijnproeverijen van dit nieuwe wijnjaar tonen aan dat de kwaliteit er staat. Eric Aracil, mede-directeur en verantwoordelijk voor de export bij het CIVR, legt uit: “Hoewel de zuurgraad soms lager zit, is die perfect aanvaardbaar, waarbij de concentratie en onverwachte frisheid van de rijpe druiven mooi weerspiegeld worden in de reeds geproduceerde wijnen. Het extreme klimaat zorgde inderdaad voor lagere opbrengsten, maar de kwaliteit die kenmerkend is voor tal van Roussillonwijnen zal er altijd zijn.”