FOIE GRAS VAN BIJ ONS, EEN OVER HEEL BELGIE WIJDVERSPREID GENOT. DE GENTSE CHEF SAM D’HUYVETTER MAAKT SUBLIEME RECEPTEN MET EEN UITZONDERLIJK PRODUCT
In België blijft Foie Gras een plezier dat door vele fijnproevers wordt gedeeld. Uit een recente enquête blijkt dat 60% van de Belgen en 63% van de jongeren het graag proeven. Gemiddeld consumeert iedere Belg 100 gram per jaar. Ook in Vlaanderen blijft de aantrekkingskracht van Foie Gras bestaan: 47% van de Vlamingen zegt het lekker te vinden, een cijfer dat zeker lager ligt dan de 78% van de Franstaligen, maar dat belangrijk is gebleven sinds de productie ervan in 2022 in Vlaanderen werd verboden.
Foie Gras wordt geproduceerd op Waalse familieboerderijen en verleidt tot ver buiten de regio van herkomst, dankzij zijn ambachtelijke knowhow en onvergelijkbare smaakkwaliteit. De Gentse chef-kok Sam D’Huyvetter, Vlaams ambassadeur van de Europese sensibiliseringscampagne, gekend voor zijn passie voor lokale producten, trok naar de Ferme de la Sauvenière in Hemptinne, een van de laatste 7 familieboerderijen in Franstalig België, om te ontdekken wat er zich achter de schermen afspeelt van deze diervriendelijke fokkerij.
“Foie Gras klaarmaken is een verhaal vertellen: dat van een nobel product, met respect bereid, dat onze volledige aandacht verdient, van de boerderij tot op het bord.” — Sam D’Huyvetter
Lokale Foie Gras, gesublimeerd door een gepassioneerde chef
Chef en culinair ondernemer Sam D’Huyvetter staat in zijn geliefde stad en creatieve speeltuin Gent aan het roer van Bar Bask en Taberna Bask. Hij wordt erkend en geapprecieerd door zijn collega’s, is ook F&B-consultant voor verschillende concepten evenals voor de gastronomische kiosk De Blauwe Kiosk. Sam is tevens de bedenker van het hamburger- en ciderconcept The Dudes en vult zijn palmares nu aan als ambassadeur voor Vlaanderen van de “Foie Gras de chez nous”. Foie Gras leent zich perfect voor de inventieve aanpak van deze Gentse chef, die graag nieuwe combinaties verkent.
Een prestigieus voorgerecht voor uw gasten? Sams recepten:
– Gebakken Foie Gras met carpaccio van coeur de boeuf, nootjes, basilicumolie en mosterd – balsamicodressing
Recept Sam d’Huyvetter: Ingrediënten (4personen) :, 4 coeur de boeuf tomaten (rijp), 120 g Foie Gras (verse lobe, in dikke plakken), Handvol geroosterde noten (hazelnoot of walnoot), 50 ml basilicumolie, 1 el graanmosterd, 1 el oude balsamico, Zout, peper
Bereiding : 1. Snijd de tomaten in flinterdunne plakken, schik op een koude schaal. 2. BBQ: kort schroeien van de Foie Gras op gietijzeren rooster, zodat hij karamelliseert. Snijd daarna in blokjes. 3. Meng mosterd en balsamico tot een lichte dressing. 4. Werk de carpaccio af met Foie Gras, nootjes, basilicumolie en de dressing. Zout en peper erop.
Een gastronomisch genot dat niemand onverschillig laat? Eend Rossini met gegrilde rode ui, kruidensla en toast
Ingrediënten (4 personen) : 4 eendenborsten, 160 g Foie Gras (verse plakken), 2 rode uien, 4 sneetjes brioche of zuurdesembrood, Handvol kruidensla, Olijfolie, zout, peper
Bereiding : 1. BBQ: grill de rode ui in dikke ringen tot zwartgeblakerde randjes. 2. Kruid de eendenborsten, kerf het vet en rooster eerst op het vet, daarna kort op de BBQ tot rosé. Laat rusten. 3. Gril de Foie Gras kort op de BBQ of in een gietijzeren pan. 4. Toast het brood krokant. 5. Snijd de eend in plakjes, leg op de toast, werk af met Foie Gras, gegrilde ui en kruidensla.
Originele ideeën voor een lunch “on the go”? – Toast met terrine (mi-cuit) van foie gras en gegrilde vijgen & Salade van gekonfijte eendenbouten met zoetzure komkommer, terrine van Foie Gras en vinaigrette op basis van frambozenazijn
Toast met terrine (mi-cuit) van foie gras en gegrilde vijgen
Ingrediënten (4personen); 200 g terrine Foie Gras (mi-cuit), 4 sneetjes brioche of zuurdesembrood, 4 rijpe vijgen, 1 el honing, 1 takje rozemarijn, Olijfolie
Bereiding: 1. Snijd de vijgen in twee, besprenkel met honing en wat rozemarijn. 2. BBQ: rooster de vijgen kort tot ze karameliseren. 3. Toast het brood krokant. – 4. Snijd de terrine in plakken, leg op toast en werk af met de gegrilde vijgen.
Salade van gekonfijte eendenbouten met zoetzure komkommer, terrine van Foie Gras en vinaigrette op basis van frambozenazijn
Ingrediënten (4 personen): 500 g gemengde sla, 4 gekonfijte eendenbouten, 1 komkommer, 250 g terrine Foie Gras, 2 el mosterd, 1 el oude balsamic, 1 appel (friszuur, bv . Granny Smith), ½ bos dragon, 2 sneetjes brood, Boter, 1 el suiker, 2 el frambozenazijn
Bereiding : 1. Was de sla en dresseer in kommen. 2. BBQ: rooster de eendenbouten tot het vel krokant is. Pluk het vlees. 3. Snijd komkommer in linten, marineer kort met suiker en azijn (zoet – zuur). 4. Snijd brood in blokjes en bak in boter tot croutons. 5. Snijd appel in dunne julienne. 6. Maak de vinaigrette: mosterd, frambozenazijn, balsamico en olijfolie. 7. Schik de salade met eend, komkommer, appel, croutons en blokjes terrine. Werk af met vinaigrette en verse dragon
Een sector die dieren en territoria respecteert
In Wallonië dragen de eendenhouderij en de productie van Foie Gras bij tot het behoud van de vitaliteit van het platteland en tot de ondersteuning van de lokale economie. Elke producent volgt een verplichte opleiding en hanteert een strikt lastenboek, sinds 2011 aangevuld met het charter “Euro Foie Gras”, dat voor de eenden garandeert: 1. Een aangepast dieet, gebaseerd op lokale GGO-vrije maïs – 2. Gratis en permanente toegang tot drinkwater – 3. Een comfortabele en gezonde omgeving – 4. Respect voor hun natuurlijke gedrag – 5. Een geruststellende en respectvolle relatie tussen mens en dier
“Ons doel is simpel: de eenden de best mogelijke leefomstandigheden bieden, een lekkere, gezonde en diervriendelijke Foie Gras produceren.” — Valérie Van Wynsberghe, producent bij de Ferme de la Sauvenière
Ontdek meer informatie op onze website: www.defoiegrasroute.be
Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld. – Informatie over een gezonde en evenwichtige voeding is terug te vinden in de praktische gidsen van het Federaal Voedings- en Gezondheidsplan van kracht in België.