Toerisme Vlaanderen wil de vele betoverende kastelen en landgoederen in Vlaanderen promoten via een verhaal van “Kastelen en Tuinen”. Er wordt daarbij niet zonder al te veel bescheidenheid verwezen naar de gordel van kastelen langs de Loire. Bedoeling is om een toeristisch netwerk van Vlaamse landgoederen uit te bouwen. Dat project, dat verschillende jaren in beslag zal nemen, zal hun unieke karakter en authenticiteit in de verf zetten. Het initiatief onder de titel “Stories Unfold” ging van start in het Rubenskasteel in Elewijt, deelgemeente van Zemst. In samenwerking met EventFlanders is het de bedoeling de verhalen van verschillende kastelen en tuinen tot leven te brengen via nieuwe invalshoeken en met nieuwe inzichten.
Dit initiatief geeft niet alleen de nationale bekendheid van Vlaamse landgoederen een boost, maar zet ze ook internationaal op de kaart, althans dat is de bedoeling. Het nodigt iedereen uit om kennis te delen, het brengt landgoedeigenaren en -exploitanten dichter bij elkaar en het vergroot de lokale betrokkenheid.
‘Herwaarderingsfestival’
Toerisme Vlaanderen spreekt van een ‘herwaarderingsfestival’ dat deze zomer veelomvattend is, met tal van optredens, workshops, animatie, experimenten, lezingen en, voorstellingen. Het festival is gericht op kinderen, jongeren, ouderen en gezinnen. Het biedt tal van uiteenlopende activiteiten aan die bedoeld zijn als testcase. Men wil nagaan wat succes heeft en wat als overbodig wordt ervaren en daaruit lessen trekken voor de toekomst.
Stories Unfold zou om de twee jaar georganiseerd worden op een andere locatie in Vlaanderen. Zodoende wil men Vlaamse landgoederen nationale bekendheid geven, meer zelfs, deze ook op de internationale kaart zetten.
In de tuin van het Rubenskasteel werd een paviljoen gebouwd als absoluut pronkstuk van deze eerste editie van Stories Unfold. Precies op de plaats waar in de 15de eeuw, toen Peter Paulus Rubens er resideerde, een 17 meter hoge stenen uitkijktoren stond. Die bood een wijds zicht op de landelijke omgeving en dat uitzicht inspireerde Rubens bij een paar van zijn landschapsschilderijen. Begin 1700 ging deze toren tegen de vlakte en vandaag verrijst er dus een bizarre constructie van stalen bekistingssystemenen, zeildoek en ruw houten planken. Blijft de vraag wat Rubens zou gevonden hebben van de industrieel ogende constructie die in zijn tuin verrezen is.
Het Paviljoen werd ontworpen door het collectief ConstructLab + 019 en gebouwd met de (klimaat)duurzaamheid in het achterhoofd. Zo zijn alle materialen achteraf opnieuw bruikbaar en rust het op schroefpalen die in de grond gedraaid werden. Zo hoefde geen belastende fundering gestort te worden, wat de impact op de omgeving tot een minimum beperkt. Na Stories Unfold worden de schroeven netjes terug uit de bodem gehaald, zonder dat er een spoor van achterblijft.
Het Paviljoen is het kloppend hart van Stories Unfold, een hub voor de experimenten, en de spil van het ‘herbestemmingsfestival’. Een greep uit de activiteiten en wat er te beleven valt:
- van 18 augustus tot 12 oktober, de beeldentuin ‘NEIGHBOURS’ geeft een inkijk in de boeiende praktijk van twintig hedendaagse beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland. De kunstenaars gaan in dialoog met de tuinen, met Rubens en met de rijke culturele geschiedenis van het kasteel.
- Bar 1635. In 1635 kocht Rubens het kasteel in Elewijt en verbleef er tijdens de zomermaanden met echtgenote en kroost. 1635 werd de naam van de zomerbar met een gevarieerd aanbod aan lokale, artisanale bieren, Belgische wijnen en frisdranken, maar ook evenwichtige alternatieven zoals lokale fruitsappen en kombucha. Daarnaast overwegend vegetarisch lekkers, aangevuld met wekelijkse suggesties die ruimte laten voor duurzame vleesgerechten.
-
- Residentie Dirk Huyghe, waar men kan kennismaken met één van de oudste druktechnieken, de hoogdruk en dit aan de hand van linosneden, lettervormen en stempels. Deze activiteit gaat door in de ‘lederkamer’ die een van de meest merkwaardige kamers is in het kasteel, volledig behangen met gedecoreerde lederen vellen.
- Streekproducten in de pop-up streekwinkel in samenwerking met Hof van Beieren, een beleefboerderij uit Zemst. Open op woensdag van 12:00u tot 18:00u en zaterdag en zondag van 10:00u tot 18:00u
- Workshop te kust en te keur, onder andere pottenbakken, bijenhotel maken, schilderen op doek, shampoo maken, collage en prints, diorama maken, kids high tea, Vlaamse tapa’s maken, pyrografie, ecoprinten, glas in lood…
Volledig programma op https://www.storiesunfold.be/