Van 16 tot 18 mei komt La Gran Fiesta de Streetfood voor de vierde keer naar Brussel. Op het programma o.m. 75 chefs, 150 workshops en met Viki Geunes*** in de hoofdrol. Dit jaar staat StrEat Fest ook in het teken van Mexico en inspirerende vrouwelijke chefs.
Een voorsmaakje van alle nieuwe nieuwigheden op #SF25… StrEat Fest in Tour & Taxis biedt je van 16 tot 18 mei een fiesta van smaak en kleur. 5.000 m2, 75 chefs, 9 Michelin-sterren, 150 workshops & 10 masterclasses met onder andere Viki Geunes. Op dit festival rijmt streetfood op ‘feel good’. Het weekend start met 16 vrouwelijke chef-koks die Mexicaanse flair en vrouwelijke charme combineren.
Streetfood bestaat al sinds de tijd van de Egyptenaren, daarna kon het de Grieken en de Romeinen bekoren… Vandaag eet maar liefst één derde van de wereldbevolking streetfood. Heerlijk, pretentieloos en een echt sociaal gebeuren. Sinds vier jaar geeft Brussel een podium aan deze populaire vorm van lokale gastronomie.
Op zoek naar een goede reden om langs te gaan?
- StrEat Cheffes: Ontmoet de beste vrouwelijke road foodies. Vrijdag 16 mei 2025. Het einde van de week is eindelijk in zicht. Een zoete geur van vrouwelijke gerechten prikkelt je smaakpapillen. Klinkt aanlokkelijk, toch? Tour & Taxis is de hotspot waar je de gastrockstars van het moment kan spotten tijdens een heuse Food Pride. Naast eten kan je er ook debatteren over de dagelijkse uitdagingen voor vrouwen in de hospitality : https://streatfest.be/nl/accueil/le-festival/streat-cheffes-nl.
Veni, vidi, Viki…: Ook Geunes schittert tijdens StrEat Fest met zijn drie sterren (Zilte***) in het (g)astronomisch Tour & Taxis met een exclusieve masterclass rond zijn nieuwste creaties. Als je nog nooit een Michelinrestaurant bent binnengewandeld, krijg je deze keer vier sterrenchefs voor véél minder dan de prijs van één! Met Pascal Devalkeneer (Châlet de la Forêt**), Clément Petitjean van La Grappe d’Or** en Nicolas Decloedt van Humus x Hortense** wordt het een sterrenhemel die de HollyFood Boulevard van het StrEat Fest doet oplichten.
- Mexico, Mexic’hot ! Nu we de zon weer vaker te zien krijgen, verlangen we stiekem ook naar vakantie. En wat proeft er harder naar vakantie dan Mexico en de “antojitos”: taco’s, quesadilla’s, enchilada’s, nacho’s, tamales & chilaquiles… We beloven je een gastronomische reis door Latijns-Amerika.
- Eco? En of! Talenten zoals Brut Alice Pollet, met haar eco-verantwoordelijke gastro-bistro, hebben genoeg in huis om je te verrassen. Net als Clément Petitjean van La Grappe d’Or**, die met zijn eerste groene Michelinster koers zet naar nieuwe hoogtes. Voor een duurzame culinaire ervaring moet je zeker een bezoek brengen aan het Green Corner, waar Corentin d’Oxalys kookdemonstraties zal geven over 100% plantaardige gerechten, volledig zonder afval. En dat is nog niet alles! Er is ook een exclusieve masterclass Zero Waste en 100% Plantaardig van Humus x Hortense**, waarin je leert hoe je op een creatieve manier zero waste kunt combineren met plantaardige gerechten – een must voor elke milieubewuste foodlover!
Daarnaast is er een StrEat Market van ambachtslieden en makers die lokale producten en authentieke knowhow presenteren. Hier ontdek je een selectie van geëngageerde exposanten, die unieke creaties, gastronomische specialiteiten en duurzame productenaanbieden, helemaal in lijn met de filosofie van het StrEat Fest!
- Jonge scheuten uit de Belgische gastronomie : In België ontspruit er heel wat talent. Neem François-Xavier Simon van Bistrot Blaise, verkozen tot Jonge Chef van het Jaar 2025 voor Wallonië. Of Charlotte Degive van Archie, die zich niet op haar lauweren rust maar uitgroeit tot hét gezicht van de Belgische veggiekeuken. Dan zijn er nog Valérie Delange en Zoé Vrankenne, de culinaire ‘Tontons’ die met flair een Belgisch tintje geven aan de Italiaanse klassiekers. En vergeet ook niet het glas te heffen op Dimitri Proost, die in Gault & Millau met zijn restaurant Haut hoog scoorde met 15,5/20. En wie op zoek is naar een moment van pure rust en bioharmonie, vindt z’n gading bij Paul Ravet en Clara Freitas van Pénar.
- Brunch of ontbijt? Wij tippen je onze favoriete standhouders waar we met gemak vroeger voor opstaan! Op zaterdag en zondag smelt je zeker voor de verrukkelijke kaastoast van Joséphine Bonnigal en Valentine Stouffs van Jacq’s Toast. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je jouw ontbijt gewoon verlengen met een brunch bij Mathias Smet van Frank.
- Wereldkeuken: hier geniet je zonder je blauw te betalen : In een wereld waar sommigen ervoor kiezen om (tarief)muren te bouwen, blijft eten mensen verenigen. Zeker streetfood, dat al sinds mensenheugenis dé plek is voor sociaal contact. We samballen nu al van enthousiasme voor het atelier van de Indonesische cheffe Sukma Iryanti, die haar geheimen rond deze pittige saus onthult. Emma Rougier van Rascal’s British Café laat je proeven van heerlijke Engelse klassiekers, terwijl Anastasios Penteridis van Meraki je laat ontdekken wat zijn Griekse keuken zo grexceptioneel maakt.
Joëlle Kapinka van Africalicious dompelt je onder in de onweerstaanbare smaken van de Afrikaanse streetcuisine – wedden dat je helemaal freak wordt? En voor wie houdt van smaakvolle fusies: bij het atelier The Craft of Sushi & Sake ontmoet Belgische precisie de Japanse puurheid. Een perfecte match.
- Onweerstaanbare Lobster Boys : Patrick Aubrion en Glen Ramaekers stellen hun nieuwste creatie voor: Rocking Lobster. Verwacht geen klassieke kreeft, maar een edgy, smaakvolle twist op deze delicatesse. Streetfood meets fine dining, met rock‘n-roll vibes en onweerstaanbare flair. Laat je verrassen!
- Scoren bij de kids : StrEat Fest is de perfecte gelegenheid om je kinderen kennis te laten maken met keukens over de hele wereld. Het is een kinderdroom om alles te kunnen proeven en zelfs mee te doen met Martha Meeze, de koekjesspecialist van Chez Martha!
- Gezien op televisie : Kom op, geef toe, jij vindt het ook leuk om de sterren live te zien? De Waalse tv-kok Julien Lapraille laat je zien hoe je een Big Green Egg gebruikt voor de perfecte barbecue.
Gastro’Fomo?
Heb jij zin in een burger, maar wil je gezelschap liever wraps? Het zou zomaar eens een discussie kunnen opleveren, moest het bij StrEat Fest niet allemaal tegelijk kunnen. Bij StrEat Fest is er geen fomo (fear of missing out). Je proeft een waanzinnige mix van smaken van over de hele wereld. Dus zet je schrap voor een relaxte, ongedwongen culinaire wereldreis – puur genieten, zonder keuzestress.
Meer nodig? https://streatfest.be/nl/programmation-generale
ALGEMENE EN PRAKTISCHE INFORMATIE
WAAR? Tour & Taxis – Avenue du Port 86C, 1000 Bruxelles (Shed 1)
PROGRAMMA : Het festival loopt van vrijdag 16 mei tot en met zondag 18 mei. Openingstijden: Vrijdag 16 mei: 17h00 – 00h00 – Zaterdag 17 mei: 11h00 – 00h00 – Zondag 18 mei: 11h00 – 22h00
Tickets zijn verkrijgbaar aan volgende prijzen: Voorverkoop: €13 – Kinderen van 6 tot 12 jaar: €6,50 – Ticket ter plaatse: €15 – Kinderen van 6 tot 12 jaar: €7,50 – Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis
Ter plekke variëren de verschillende creaties van de chef-koks van €4 tot €7 per gerecht. Matige festivalgangers moeten rekenen op uitgaven tussen €25 en €30, terwijl degenen die onbeperkt willen genieten van hun eten rekenen op uitgaven tussen €35 en €50 (inclusief drankjes). Alle betalingen op het festival verlopen elektronisch dankzij een cashless kaart. Je krijgt je vooraf geladen kaart op vertoon van je ticket bij de ingang van het festival.
WWW.STREATFEST.BE