Vanessa Vauxelaire uitgeroepen tot Wine Lady of the Year 2025

Vanessa Vaxelaire is verkozen tot ‘Wine Lady of the Year’, een prestigieuze erkenning die sinds 2015 jaarlijks wordt toegekend aan een vrouwelijke professional die uitblinkt in de wijnsector. Home & Table by Meyhui, Foodprint en de Club Prosper Montagné zetten met deze onderscheiding gepassioneerde vrouwen in de schijnwerpers die zich met kennis, doorzettingsvermogen en finesse inzetten voor de wijncultuur.

Als drijvende kracht achter het  wijndomein Château de Bioul, een historisch kasteel in de provincie Namen dat al generaties lang in haar familie is, heeft Vanessa Vaxelaire een belangrijke stempel gedrukt op de Belgische wijnwereld. Samen met haar echtgenoot Andy Wyckmans richtte ze in 2009 een wijngaard van elf hectare op, met een sterke focus op duurzaamheid en biologische wijnbouw.

Sinds vorige zomer is Vanessa Vaxelaire bovendien voorzitster van de Association des Vignerons de Wallonie, waar ze zich inzet voor de verdere ontwikkeling en promotie van Waalse wijnen.

Met een innovatieve aanpak, gebaseerd op ziektebestendige druivenrassen en een pure, duurzame productiemethode, bewijst ze dat traditie en vooruitgang perfect hand in hand kunnen gaan. Onder haar leiding groeide Château de Bioul uit tot een veelzijdige wijnbeleving, met wijntoerisme, een restaurant en gastenkamers.

De verkiezing ‘Wine Lady of the Year’ is een erkenning van professionaliteit, passie en impact binnen de wijnsector. De organisatie richt zich op vrouwen die een significante bijdrage leveren aan de wijnwereld en anderen inspireren om hetzelfde te doen. Met deze onderscheiding treedt Vanessa Vaxelaire in de voetsporen van eerdere winnaressen: Vicky Corbeels (2015), Virginie Saverys (2016), Sybille Troubleyn (2017), Kristel Balcaen (2018), Simonne Wellekens (2019), Alice Bown (2020), Carol Duval-Leroy (2022), Ona Rombaut (2023) en Joyce van Rennes (2024). www.sommelieroftheyear.eu

Het Domaine du Chateau de Bioul is een eeuwenoud landgoed. In moderne tijden raakte vooral zijn eigenaar, François Vauxelaire bekend. Deze inwoner van Wiesembach in Lotharingen was oprichter van de warenhuizen ‘Au Bon Marché’. Hij huurde het domein in 1896 om het vervolgens in 1906 aan te kopen en grondige renovatiewerken uit te voeren. Tot op heden bezet de familie Vaxelaire het terrein en zorgt het voor het behoud ervan.

Een passie voor wijn

Voor Vanessa Vauxelaire is wijn produceren een oude familiale drom, een iteem om op oudere leeftijd te realiseren. Toen ze de Belgische wijnen ontdekten, besliste ze om onmiddellijk te reageren. Ze verliet Brussel, vestigde zich in het kasteel en plantte na enkele maanden reeds de eerste wijnranken. Dit op een plek ‘Vignoulle’ genaamd, een plek die volgens lokale overleveringen in een ver verleden reeds wijngaarden herbergde.

Vandaag omvat het domein 11 hectare wijngaarden op de glooiende heuvels rondom het kasteel. Vignoulle is het hart van een uniek erfgoed met wijnranken zoals  Johanniter, Muscaris, Pinotin …

Deze minder bekende druivenrassen herinneren aan Riesling, Muscat of Pinot Noir, maar zijn natuurlijk bestand tegen schimmelziekten die tot totale gewasverliezen kunnen leiden (schimmel, poederachtige schimmel). Bovendien zijn ze perfect aangepast aan het noordelijke klimaat en kunnen chemicaliën worden vermeden. Het domein ontving in 2019 de Bio-certificering.

Een milieufilosofie

De ‘know-how’ is gebaseerd op respect voor natuur en traditie. Zoals elke enthousiast willen we het beste: de beste druif in de beste omstandigheden voor een betere omgeving. De wijngaard ligt op de beste hellingen van Bioul. Deze zijn van klei verkalkte in de natuur en worden door een bord Carboniferous schist doorgestoken. De samenstelling van de bodem, de stroom van water en de tentoonstelling zijn alle elementen die deelnemen aan het begrip Bioul terroir. Elke plot wordt niet systematisch bewerkt, maar volgens zijn behoeften.

Een gekanaliseerd gras, hagen, lage opbrengsten, een verloren plantentuin, bijenkorrels in het hart van de wijnstokken, takken voor roofvogels … zijn een reeks praktische maatregelen om biodiversiteit te ontwikkelen. Deze garanderen een druif die rijk is aan aroma’s, zonder residuen van pesticiden en een unieke en uitzonderlijke typiciteit! Illustraties rvh& overlacq photography