Vinipax 2019: Alentejo, wijnbestemming bij uitstek 2

Te midden de veelheid van wijnhuizen (her)ontdekten we eveneens andere herdades die zich de voorbije jaren verder hebben gespecialiseerd maar vooral hun identiteit verder gestalte en uitstraling hebben gegeven.

Herdade dos Grous

Een domein van zowat 700 ha dat eigendom is van een Duitse familie, waar naast de 73ha wijngaarden ook    eel wat aandacht wordt besteed aan de kweek van dieren en ook andere landbouwproducten worden gewonnen. Het domein biedt eveneens logement in 24 kamers en suites die een prachtige uitvalsbasis vormen om de regio te ontdekken. Bovendien vergast het huisrestaurant zowel de gasten als toevallige passanten op een ruim assortiment bereidingen die perfect aansluiten op het wijnassortiment.

De globale wijnproductie is goed voor zowat 550.000 flessen per jaar. Na de oogst start de vinificatie en fermentatie traditioneel na grondige selectie van de bessen, op inox. Afhankelijk van het beoogde resultaat gebeurt de vinificatie van ras tot ras, van perceel tot perceel. Het wijnhuis heeft permanent een oenoloog in het eigen labo en onderzoekt het suikergehalte, alcoholpercentage en de eventuele aanwezigheid van vreemde elementen. Een relatief hoge temperatuur bij de fermentatie maken deel uit van het behoud van de aroma’s en biedt een mooi natuurlijke gisting. Hoewel op het domein 7 varianten van rode wijnranken en 5 soorten witte wijnranken aanwezig zijn, worden soms kleine hoeveelheden trossen van andere producenten aangekocht om de assemblages te complementeren. Een deel van de sappen rijpt nadien op eik, 80% van Franse origine, de overige van Amerikaanse origine.

Op de proeftafel:

Herdade dos Grous wit 2014:

fris en uitbundig fruitig boeket, assemblage van Antão Vaz, Arinto en Roupeiro, elegante en evenwichtige afdronk.

Herdade dos Grous wit reserva:

assemblage van Antão Vaz, Verdelho en Viognier die zorgt voor intense aroma’s van limoen en perzik met bovenop complexe toetsen van vanille. In de mond rijkelijk fruitig, mooi minerale accenten en een complexe leuke aciditeit.

Herdade dos Grous rood 2014:

behoorlijk geconcentreerde wijn met toetsen van pruim, gematureerd fruit, en lichte houtaccenten. In de mond rond, licht vettig met mooie smaaknuances en subtiele tannines. Aangemaakt op basis van Aragonez, Alicante Bouschet, Touriga Nacional en Syrah weerspiegelt hij perfect het hart van Alentejo.

Herdade dos Grous 23 Barracas 2013:

assemblage van 50% Sauvignon en 50% Touriga nacional met in het glas een mooie stevige kleur en concentratie van pruim met delicate en complexe aroma’s in de neus. Biedt in de mond stevigheid, elegantie en karakter vermengd met zachte tannines en subtiele accenten van Franse eik.

Herdade dos Grous Moon Harvested 2013:

nachtelijke oogst om de aroma’s te optimaliseren, mooie donkere kleur en complexe fruitige aroma’s vermengd met subtiele vluchtige nuances. In de mond volrond, zacht en aangename tannines. Een grote wijn van vooraf geselecteerde bessen. 100% Alicante Bouschet.

Herdade dos Grous reserva red 2012:

assemblage van Alicante Bouschet, Touriga Nacional en Tinta Minda. Zorgt in de neus voor complexe aroma’s doorspekt met fruitige toetsen, kruiden en tabak, veroorzaakt door de lange rijping. In de mond volrond, strenge wijn met karakter en fijne tannines na een rijping van 16 maand op Amerikaanse eik. Aangename afdronk met aroma’s die zich ongetwijfeld verder in de fles ontwikkelen. Wijn met een leuke bewaarcapaciteit. www.herdadedosgrous.pt

Fitapreta vinhos:

Een wijnhuis dat ontstond uit de samenwerking tussen een jonge Portugese wijnbouwer en een Britse wijnkenner met het doel de consument wijnen aan te bieden die perfect het karakter en streven van beide gepassioneerde wijnkenners reflecteren in de hoop ook de consument te kunnen overtuigen.

Hun wijnen worden aangemaakt met de perceptie om mensen te behagen en vertrekken vanuit het hart. De wijnen weerspiegelen een gevoel, traditie en maken optimaal gebruik van diverse wijnrassen. De wijnfanaten willen de wijnliefhebbers ervan overtuigen dat nieuwe smaken, nieuwe blends, leuk en aangenaam zijn, evenwel zonder alle traditionele aspecten overboord te gooien. Zowel Fitapreta wit als rood zijn eenvoudige wijnen die perfect de regio Alentejo en de diversiteit van zijn terroirs in het daglicht stellen. Respect voor het leefmilieu en wijnen puur natuur, maar leuk en aangenaam om drinken.

De Palpite wijn reserva illustreert feilloos de gemoedsgesteltenis van de wijnbouwers. Het is de perfecte combinatie van een mooie oogst die door menselijke tussenkomst uitgroeit tot een fijn evenwichtig eindproduct waarbij de terroirs een onontbeerlijk basiselement vormen. De Palpite reserva 2012 is een mooie wijn, lichtjes droog met mooie tannines en soms te felle houtaccenten. Toch imponeert hij vooral het middenpalet en kan door een aangenaam lange afdronk mooi bekoren.

Het Fitapreta special reserva assortiment is eerder beperkt en wordt enkel tijdens de betere wijnjaren aangemaakt, zo was 2011 een speciaal wijnjaar met leuke wijnen. FitaPetra special reserva 2005 is een stevige en lekkere wijn met mooie toetsen van rijp rood fruit. Zowel in de neus als in de mond, mooie leuke accenten van kers en mooi evenwichtige tannines, biedt een zeer fijne en lange afdronk.

Het assortiment Baga do Sol ‘signature series’ van wijnmaker Antonio Maçanita is een collectie die zorgt voor uitdagingen, nieuwigheden en avonturen. De smaak is soms vlak, soms overweldigend maar wordt gekenmerkt door een rijping van 18 maand op inox. Een nieuwe wijn, soms avantgardisch, soms teruggrijpend naar aloude tradities zonder inmenging van eik.

De Baga do Sol 2013 rijpte 18 maand op inox, heeft 14% alc. vol. maar is verrassend fris. De fijne aroma’s in de neus transformeren zich in de mond tot volronde, licht vettige wijn met mooie eindtoetsen. Een wijn waarbij duidelijk tot uiting komt dat de wijnmaker bij de assemblage en eindrijping heel wat fun beleefde. www.fitapreta.com

Adega Cooperativa Vidigueira:

De wijn-coöperatieve Vidigueira, Cuba en Alvito werd in 1960 opgericht en startte haar activiteiten in1963. De realisatie van een droom die enkel door passie en hard labeur tot stand kon komen aldus de huidige beleidsvoerders.

Enkele van de beste percelen van de regio behoren tot het domein waaronder een aantal Antão Vaz percelen, lokaal gekend als Vidigueira die zorgt voor een uitstekende witte wijn en een van de grote aantrekkingspunten vormt in Alentejo. De Coöperatieve telt dus iets meer dan 50 jaar activiteit, maar de originele wijnproductie van de regio gaat veel verder terug.

In 1519, 500 jaar geleden dus, schonk Dom Jaime, hertog van Bragança, bij koninklijk charter van Koning Manuel I van Portugal, een aantal gronden beplant met wijnranken aan Vasca da Gama als beloning voor zijn ontdekkingen en buitenlandse veroveringen. Sindsdien bestaat er een nauwe band tussen het dorpje en de Gamas, band die nog steeds in ere wordt gehouden.

De ruim 300 coöperanten die thans tot het project behoren, zorgen samen voor nagenoeg 1750 ha wijngaarden met een gezamenlijke jaarproductie van 8 miljoen flessen. Het aantal wijnrassen is dan ook zeer divers en de productie wordt in een 7-tal merken opgesplitst gaande van een alledaagse wijn tot een uitgesproken horecawijn.

De onbetwistbare nieuwigheid in de exploitatie zijn de amphorawijnen. Hiervoor werden 12 ha wijngaarden van meer dan 100 jaar oud geselecteerd. De manuele oogst, behandeling in de chai, fermentatie en maturatie verliep met bijzondere zorg. De sappen rijpen thans in 4 amphora’s van elk 1000 liter, die in een apart geklimatiseerd lokaal worden opgeslagen met dagelijkse controle van het rijpingsproces. Het eindresultaat is nog niet bekend maar algemeen, wordt verwacht dat men een bijzondere wijn zal bekomen met frisse en vooral fruitige toetsen. Pas dan zal men hem kunnen catalogeren en een marketing opzetten. De productie in deze amphora’s zal, zelfs al bekomt men een unieke uitgesproken kwaliteitswijn, in de toekomst so wie so beperkt blijven, enerzijds gezien het vele manuele werk waardoor de kostprijs de hoogte wordt ingejaagd en anderzijds en ongetwijfeld de belangrijkste reden, de uiterst beperkte beschikbaarheid van wijngaarden van meer dan 100 jaar oud die bovendien aan extra kwaliteitseisen moeten voldoen. Het voorproeven van deze nieuwigheid die eind november officieel wordt gelanceerd zorgt alleszins voor hoge verwachtingen en zal de coöperatieve ongetwijfeld een nieuwe boost meegeven.

Op de proeftafel:

Espoumante Vidigueira DOC 2006:

Pittige schuimwijn met fijne bubbels, toetsen van citrus en witte bloemen met subtiele kruidige hints. Aangename accenten in de mond met zachte tintelingen op het middenpalet, rijpte op Franse en Amerikaanse eik.

Vidigueira Antão Vaz 2016 – DOC Alentejo

Lichte citroentoetsen in het glas. In de neus hints van tropisch fruit en delicate minerale accenten. In de mond fris en fruitig, volle harmonieuze aanzet met leuke aciditeit en behoorlijk lange afdronk

Vidigueira Rosé 2016 – DOC Alentejo

Assemblage van Trincadeira, Syrah en Alicante Bouschet. Wijn met mooie zalmkleur, aroma’s van rijp rood fruit in de neus. Frisheid en fruitigheid in de mond zorgen voor een leuke aanzet, persistente afdronk

Vidigueira Grande Escolha 2014 – DOC Alentejo

Assemblage van Trincadeira en Alicante Bouschet. Stevige rode kleur in het glas met fruitige toetsen en hints van jam van rood fruit in de neus. Rijpte 8 maand op 90% Franse eik en 10% Amerikaanse eik. Volronde complexiteit in de mond met fruitige accenten, een harmonieuze wijn met subtiele kruidige hints bij afdronk.