Visit Brussels bekroont 36 uitbaters met Brusselicious-label

De Belgisch-Brusselse keuken is rijk aan tradities en telt heel wat verrukkelijke recepten. Het Brusselicious-label werd in het leven geroepen om de adresjes te bekronen die zich op die keuken toeleggen en haar alle eer aandoen. Op maandag 20 maart 2017 kende visit.brussels het label toe aan 36 Brusselse uitbaters, omwille van hun lekkere keuken.

De voor Brussel zo kenmerkende smeltkroes ligt mee aan de basis van onze gastronomische geschiedenis. De genereuze en gezellige Belgische keuken gaat uit van contrasten die land en zee, noord en zuid, bier en wijn verenigen. Iconische producten als chocolade, bier en frieten blijven betaalbaar en vallen op het ritme van de seizoenen bij veel belangstellenden in de smaak.

In die context werd het Brusselicious-label in het leven geroepen om die adresjes te bekronen die zich op die keuken toeleggen en haar alle eer aandoen. De adresjes in kwestie zijn bekende smaakmakers en traditionele brasserieën. In een eerste fase stelde visit.brussels een voorlopige lijst op van restaurants die aan een reeks objectieve criteria beantwoorden, zoals: de aanwezigheid van typische gerechten of lokale bieren op de kaart. Die preselectie werd voorgelegd aan een panel van gastronomische journalisten uit Brussel. Zij beloonden 21 adresjes met een keuken van uitstekende kwaliteit. Er werd tevens besloten drie eetcafés en twaalf frituren via het label te erkennen.

Alle bekroonde adresjes krijgen extra aandacht en zullen door visit.brussels specifiek in de kijker worden gezet. Het label wil de wedijver binnen de betrokken sectoren ookaanwakkeren. Een jaarlijkse herziening moet ervoor zorgen dat het label de realiteit op het terrein weerspiegelt.

De Belgisch-Brusselse keuken is echter dynamisch en gaat verder dan de traditionele recepten van onze grootouders. Enkele vooraanstaande Brusselse chefs heeft zich in dat smakelijk culinair erfgoed verdiept en pakt uit met een resoluut hedendaagse interpretatie.

Samen met andere collega’s, onderscheiden drie chefs zich bijzonder om hun uitgesproken voorkeur voor deze keuken. Op de avond van de uitreiking van de labels, op maandag 20 maart a.s., verwennen ze de aanwezigen met eigen versies van traditionele gerechten. De uitbaters die het label krijgen, kunnen dus meteen inspiratie opdoen

GROTE CHEFS AAN HET FORNUIS

Lionel Rigolet ** geeft die gerechten graag een eigen twist en zet ze met trots weer op de kaart bij Comme Chez Soi. Zijn vol-au-vent van scharrelhaan met truffel is intussen beroemd. Ondanks zijn moderne aanpak, wordt de historische oorsprong van bekende gerechten gerespecteerd.

‘De geschiedenis van Comme Chez Soi is nauw met de Belgische keuken verweven. Ik werk vandaag nog steeds graag met onze traditionele recepten die ik dan een eigen, hedendaagse toets geef. Daarbij blijf ik altijd respect opbrengen voor ons culinair erfgoed en onze seizoensproducten. Mijn recepten voor waterzooi of vol au vent, bijvoorbeeld, doen die gerechten via kleine accenten evolueren zonder ze te verraden. Iedereen kan hun originele smaak erin herkennen. Ik til (vaak seizoensgebonden) streekproducten graag naar een hoger niveau. Denk maar aan delicate witte asperges, kwetsbare hopscheuten, de zo typische grijze garnalen en de smakelijke scheldekreeft.’ Lionel Rigolet

Christophe Hardiquest ** buigt zich nauwgezet over Brusselse volksrecepten van vroeger, van de meer bekende tot soms vergeten pareltjes. In Bon-Bon brengt hij analytische, soms gedurfde versies die hoe dan ook altijd trouw blijven aan de oorsprong. ‘Het Brussels erfgoed, mijn identiteit, mijn DNA, een moderne keuken heruitgevonden.’

Vanuit zijn internationale ervaring en met tal van buitenlandse invloeden, waagt Yannick Van Aeken zich aan het erfgoed. Zijn algemene keukenfilosofie getuigt van een enorme creativiteit en een hem kenmerkende vrijheid, die hij dagelijks in zijn restaurant Humphrey verdedigt. ‘Brussel Een cosmopolitische stad en tegelijk een volkse stad, na een jaar bezig te zijn met ons restaurant Humphrey en enkele andere projecten ontdekten we leuke kwartieren en gemeenschappen met elke hun eigenheid en tradities. Deze smeltkroes is niet alleen inspirerend maar ook een leuke leerschool om in tijd terug te gaan en te ontdekken hoe het oude Brussel was en hoe we dit hedendaags kunnen interpreten.’

Het geïnspireerde werk van deze drie chefs zet de krijtlijnen uit voor de verdere evolutie van onze keuken. Iedere chef kan zich erdoor laten inspireren, in functie van de eigen voorkeuren en affiniteiten. Elk van die drie chefs doet ons in zijn eigen stijl nadenken over onze band met die identitaire keuken en schept perspectieven voor een Brusselse keuken die met het Brusselicious-label vandaag in de bloemetjes wordt gezet en ongetwijfeld een stralende toekomst tegemoet gaat.

DE BEKROONDE ADRESJES

RESTAURANTS

Ballekes Charleroise Steenweg 174, 1060 BRU www.ballekes.be; Belga Queen Wolvengracht 32, 1000 BRU www.belgaqueen.be; La Belle Maraichère Sint-Katelijneplein 1A, 1000 BRU www.labellemaraichere.com: Brasserie Ploegmans Hoogstraat 148, 1000 BRU www.ploegmans.be ; Les Brigittines Kapellemarkt 5, 1000 BRU www.lesbrigittines.com; Le Canterbury Renbaanlaan 2, 1050 BRU www.lecanterbury.be; Chez Léon – Brusselse frituur Beenhouwersstraat 18, 1000 BRU www.chezleon.be; Le Chou de Bruxelles Florencestraat 26, 1050 BRU www.lechoudebruxelles.be; Friture René Verzetsplein 14, 1070 BRU; Au Grand Forestier Woudmeesterlaan 2, 1170 BRU www.augrandforestier.be; La Guinguette en Ville Begijnhof 9, 1000 BRU; ‘T Kelderke Grote Markt 15, 1000 BRU www.restaurant-het-kelderke.be; Madame Chapeau Kolenmarkt 94, 1000 BRU www.madamechapeau.be; Le Petit Palais Ezelsstraat 5, 1000 BRU www.lepetitpalais.be; Le Relais Saint-Job Sint-Jobsplein 1, 1180 BRU www.relaisstjob.be; Restobières Vossenstraat 9, 1000 BRU www.restobieres.eu; La Roue d’Or Hoedenmakersstraat 26, 1000 BRU www2.resto.be/rouedor; Au Vieux Bruxelles Sint-Bonifaasstraat 35, 1050 BRU www.auvieuxbruxelles.com; Au Vieux Saint-Martin Grote Zavel 38, 1000 BRU www.auvieuxsaintmartin.be; Restaurant Vincent Predikherenstraat 8-10, 1000 BRU www.restaurantvincent.be; Viva M’Boma Vlaamsesteenweg 17, 1000 BRU www.vivamboma.be.

ANDERE ADRESJES

De Noordzee – Mer du Nord Sint-Katelijnestraat 45, 1000 BRU / Luxemburgstraat 62-64, 1000 BRU / Breughel de Oude Plein, 1000 BRU www.vishandelnoordzee.be; Pistolet Original Joseph Stevensstraat 24-26, 1000 BRU / Breydelstraat 46, 1000 BRU www.pistolet-original.be; Au Suisse Anspachlaan 73-75, 1000 BRU / Vierarmenstraat 2, 1000 BRU www.ausuisse.be

FRITUREN

Maison Antoine Jourdanplein 1, 1040 BRU; Friterie de la Barrière Parklaan 5, 1060 BRU; Friterie du Bourdon Alsembergsesteenweg 1155, 1180 BRU; Friture de la Chapelle Kapellemarkt, 1000 BRU; Clémentine St.-Jobsplein, 40 – 1180 Ukkel; Frit’Flagey Flageyplein, 1050 BRU; Friterie Houba Houba de Strooperlaan 13, 1020 BRU; Friterie du Miroir Koningin Astrid plein 1, 1090 BRU; Friterie Saint-Josse Sint-Joostplein, 1210 BRU; Friterie Tabora Taborastraat 2, 1000 BRU; Le Tram de Boitsfort Payfaplein, 1170 BRU en Friterie Vandervaeren – Delforge Eeuwfeestlaan, 1020 BRU.