Wel of geen kreeftenopening in 2025?

Het bestuur van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee heeft eind november een besluit genomen over een mogelijke opening van het kreeftenseizoen in 2025 vanuit Zierikzee.

Eerder gaf de stichting Promotie Oosterscheldekreeft in de media aan geen officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2025 te willen organiseren. De reden: de situatie van de Oosterscheldekreeft is zorgwekkend. Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt momenteel de oorzaken hiervan in een vierjarig onderzoek.

Voor de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee was dit een lastig dilemma. Moet er in 2025 wel of geen seizoenopening plaatsvinden? De kreeftenvissers uit de Oosterschelde kampen immers met grote uitdagingen. Veel vissers hebben het namelijk moeilijk om als bedrijf te overleven.

Er is echter ook goed nieuws: in het Grevelingenmeer zijn ooit Oosterscheldekreeften uitgezet, die het afgelopen jaar wél heel erg goed doen. Geen sterfte dus en terugval van de populatie. De kreeften uit het Grevelingenmeer zijn dus afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Deze situatie heeft de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee doen besluiten de vissers actief te ondersteunen. Het plan is daarom om op de laatste donderdag in maart (27 maart 2025) een Zeeuwse opening van het kreeftenseizoen te organiseren in Zierikzee. Hierbij zullen dus de kreeften uit het Grevelingenmeer centraal staan. Zoals gebruikelijk zal er ook een kreeftenveiling worden gehouden. De opbrengst van deze veiling wordt geschonken aan de vereniging van Oosterschelde, Westerschelde, Voordelta vaste Vistuigvissers (OWV).

Voor de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee  absoluut een reden om de Oosterscheldekreeft vissers te ondersteunen die het toch al zo zwaar hebben. Met deze manifestatie wil de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee daarnaast ook een positieve bijdrage leveren aan het behoud van de Oosterscheldekreeft en het onderzoek een positieve impuls geven. Verder wil de stichting ook in de toekomst de kreeft als een lokaal streekproduct blijven promoten.