Wijndomein Entre-Deux-Monts

De ingetogen trots van het Heuvelland! Op de glooiende flanken tussen de Rodeberg en de Zwarteberg, recht in het hart van Heuvelland, is wijnbouwer Martin Bacquaert actief. Hier werkt hij aan zijn missie : met ingetogen trots en een diep respect voor natuur en klimaat, de best mogelijke Belgische wijnen verbouwen.

Aan de wieg van het wijndomein staan 3 generaties Bacquaert. Het startte ooit bij grootvader Jean. Hij slaagde er halfweg vorige eeuw in om eigenaar te worden van de eerste percelen, gelegen op de prachtig glooiende flanken tussen de Rodeberg en de Zwarteberg. Vader Yves, ambitieuze wijn- en drankenhandelaar, zag zijn eigen ondernemersspirit voortgezet in zijn zoon Martin. Hij inspireerde hem bovenal met het idee om zelf wijn te maken. Wijnbouwer en zaakvoerder Martin was met andere woorden helemaal voorbestemd om ‘iets te doen met geestrijke dranken’.

De naamgeving van het wijndomein is een weerspiegeling van het indrukwekkende landschap waar ze deel van uitmaken. Je vindt het domein in het hart van Heuvelland, namelijk op de heuvelkam tussen de Rodeberg en de Zwarteberg. Entre-Deux-Monts, een Franse naam voor een Belgisch wijngoed dat letterlijk flirt met de Franse landsgrens. Moet het gezegd worden dat we onze stille ambitie om even onbetwistbaar te worden als de topwijnen van Frankrijk – het wijnland bij uitstek – niet onder stoelen of banken wensen te steken?

Het wijndomein ligt niet enkel op een snijlijn tussen twee circa 150m hoge heuvels. Het ligt ook pal op de grens met Frankrijk. De hellingen waarop de wijngaarden gelegen zijn, bevinden zich bovendien ook nog eens exact op de grens tussen het Leie- en IJzerbekken. Die grillige grens is ook ondergronds waarneembaar. Het is namelijk de plaats waar het Noordelijke zandleemgebied overgaat in het Zuidelijke leemgebied.

België is een opkomend wijnproducerend land vergeleken met buurlanden zoals Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Dit evenals voorgaande factoren zorgen voor een behoorlijk spanningsveld. Entre-Deux-… zou je dus best ook kunnen aanvullen met een term naar believen. Wat dacht je van Entre-Deux-Pays of Entre-Deux-Rivières?

De Douvevallei die net over de grens met Frankrijk ontspringt op de Zwarteberg vormt een fysieke landsgrens en dit op slechts een 100-tal meter van onze wijngaard. Het spreekt voor zich dat de meanderende Douve een heel waardevolle ecologische rol speelt in haar stroomgebied, waar het wijndomein ook deel van uitmaakt.

Op deze Heuvellandse hellingen zijn eeuwenoude ijzerzandsteen en silex heel belangrijk. Deze steenformaties, in combinatie met een zandleembodem, zorgen bovendien voor een goede drainage. Het is de specifieke samenstelling van de bodem die zorgt voor de typiciteit van Heuvellandse wijnen. De terroir van grootvader Jean blijkt dus uitermate geschikt om wijnen te produceren die aansluiten bij het microklimaat van de streek. Hun elegant, evenwichtig en sappig karakter is mooi in balans met het alcoholgehalte. Dit resulteert in een hoge verteerbaarheid en drinkbaarheid. De bodem, de bergen en de zee zijn met andere woorden cruciale factoren om de druivensoorten zo goed mogelijk te laten afrijpen. In combinatie met het koele klimaat kunnen ze dit heel laat, zelfs tot in oktober.

“Internationaal worden we gecatalogeerd als een cool climate wijndomein. Dit type wijnen wordt hoofdzakelijk in noordelijke streken geproduceerd. Ze zijn minder krachtig in alcohol dan zuidelijke wijnen en bieden meer fraîcheur en verfijning.” MARTIN BACQUAERT

Entre les montagnes et la mer, tussen de bergen en de zee profiteren de druiven van een gematigd koel klimaat. De ligging van Heuvelland met invloed van de Noordzee vormt op die manier een perfect microklimaat voor de wijnen, waardoor de druiven traag kunnen afrijpen. Het is niet voor niets dat Heuvelland weleens het kleine Toscane van het Noorden wordt genoemd. De nabijheid van de Noordzee zorgt ervoor dat de gematigde zeelucht de grote temperatuurschommelingen tempert. Op die manier zijn de Heuvellandse wijngaarden van nature beter beschermd tegen lentevorst en te hoge temperaturen.

Respect voor de natuur

Duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen en men hanteert hierbij een 360° model. Ze berekenen jaarlijks hun ecologische voetafdruk en maken via een actieplan effectief werk van zaken die nog geoptimaliseerd kunnen worden, en dit in alle geledingen van het bedrijf. Wat betreft productie zijn ze zo in het verleden aan de slag gegaan met lichtere flessen en verpakkingen van gerecycleerd karton. Daarnaast realiseerden ze infrastructurele ingrepen zoals de installatie van zonnepanelen, het hergebruik van regenwater en doorgedreven isolatie van de gebouwen.

In de wijngaard zelf vermijden ze het gebruik van herbiciden en insecticiden. Het onkruid rond de wijnranken wordt mechanisch verwijderd, het snoeiafval verhakseld. De volledige wijngaard werd bovendien met gras ingezaaid om zo erosie tegen te gaan en meer koolstof in de grond vast te houden. Het aantal ingrepen op de wijnvelden houden ze bewust zo klein mogelijk, vandaar dat het schoffelen en het maaien bijvoorbeeld gecombineerd worden. Om de biodiversiteit te stimuleren werd gekozen voor de aanleg van gras in de wijngaarden en van ettelijke kilometers hagen en houtkanten aan de rand ervan. Op die manier hopen ze de lokale fauna en flora in evenwicht te houden. Dat komt de natuurlijke predatoren ten goede. De houten kastjes die ze installeerden voor torenvalken behoeden er op een organische wijze voor dat rijpe druiven opgegeten worden door kleine vogels.

Wijnselectie

Belgische wijnen zijn voor sommigen nog onbekend terrein. Het eerder koude klimaat wekt de indruk dat België geen wijnland is. En toch is niets minder waar. De Heuvellandse terroir zorgt namelijk voor unieke creaties met een frisse, elegante en aromatische toets.

Wijndomein Entre-Deux-Monts biedt ondertussen een 20-tal wijnen aan, Een kleine selectie:

Wiscoutre Rosé – Méthode Traditionnelle, Brut Rosé

Wiscoutre Rosé wordt gemaakt van Chardonnay, Auxerrois en Acolon, en bevat 12,5% alcohol. De naam ‘Wiscoutre’ verwijst naar de oude Franksiche benaming van het dorp Westouter waar de wijn gemaakt wordt. Deze originele, frisse en aromatische mousserende wijn leent zich perfect als aperitief.

Cuvée Jean – Collection Héritage – Méthode Traditionnelle, Extra Brut

De Cuvée Jean wordt gemaakt van Chardonnaydruiven, waarvan 30% houtgelagerde Chardonnay, en bevat 12,5% alcohol. Van deze ‘limited-edition’ zijn slechts 500 flessen gemaakt, enkel in magnumformaat.

Met de Cuvée Jean brengt wijnbouwer Martin een ode aan z’n grootvader, die zelf ook een fervent wijn- en natuurliefhebber was. Het is op de akkers van Jean dat Martin samen met vader Yves in 2004 de eerste wijnstokken van Entre-Deux-Monts aanplantte. Jammer genoeg overleed Jean in 2002, en heeft hij dus nooit tussen de wijnranken van z’n kleinzoon en petekind kunnen wandelen.

Zientje – Méthode Traditionnelle

Zientje wordt gemaakt van Chardonnay-druiven, appels (Lola, Nicoter en Jonagold) en BIO-vlierbloesem, en bevat 8% alcohol.

De naam ‘Zientje’ is een herinnering aan de arme bosbewoonster uit de 20ste eeuw die nabij de wijngaarden en appelbomen van het domein woonde, in het Hellegatbos.

Pinot La Douve – Witte wijn – 2022

De Pinot La Douve wordt gemaakt van Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Noir en Pinot Auxerrois en bevat 12% alcohol. Deze wijn is een assemblage van Pinot-variëteiten.

De naam La Douve komt van de Douvevallei naast onze wijnvelden, waarin de rivier La Douve ontspringt. Een frisse, aromatische en elegante wijn met lengte en spanning, die breed ingezet kan worden als aperitief, bij visgerechten of gevogelte.

Rouge² – Rode wijn – Bergerac

Rouge² wordt gemaakt van Merlot, Malbec en Cabernet Sauvignon, en bevat 13,5% alcohol.

Rouge² is het resultaat van de samenwerking tussen twee vrienden, twee wijnbouwers uit twee verschillende landen: Gaëlle Reynou-Gravier van « Domaine de Perreau » en Martin Bacquaert van wijndomein « Entre-Deux-Monts ». Samen hebben ze deze cuvée ontwikkeld op prachtige percelen van Montravel (op een boogscheut van Saint Emilion).

Eau Devin – Versterkte wijn

Eau Devin wordt gemaakt van Acolon, en bevat 18% alcohol. Deze wijn wordt versterkt met eau de vie. ‘Devin’ is Frans voor ‘waarzegger’. Het drinken van deze wijn zou je de krachten doorgeven van een waarzegger. Te drinken als aperitief in combinatie met tonic, of als nagerecht met fruit of met karakterkazen.

Rouge Noir Gin

Deze ambachtelijk gemaakte gin vindt zijn oorsprong op het wijndomein Entre-Deux-Monts. De contourlijnen van de Rode en Zwarte Berg op de fles, geven de glooiende flanken aan van waaruit een zorgvuldige selectie van verschillende inheemse kruiden is gedaan. Deze kruiden uit de omgeving van de wijngaarden en de toevoeging van een wijndistillaat dat 6 jaar rijpte in eiken vaten, maakten het mogelijk om deze unieke gin  van een uniek terroir te produceren. Wijngaard kruiden: paarse korenbloem, kamille, duizendblad, bloedzuring, klaproos en jeneverbes.

De Rouge Noir Gin werd ambachtelijk vervaardigd en gedistilleerd voor Entre-Deux-Monts door Filliers Distillery De fles wordt afgesloten met een premium glazen Vinolock stop, die er voor zorgt dat de smaken en aroma’s optimaal worden behouden.

Entre-Deux-Monts – Rodebergstraat 69A – 8954 Westouter (Heuvelland)

info@entre-deux-monts.be